23 Αυγούστου 2018

Καλλιεργούν φρούδες ελπίδες για μη περικοπή των συντάξεων

"Δεν είναι αναγκαίο μέτρο η περικοπή των συντάξεων" είπε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στον realfm 97,8. "Είναι δεδομένο ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμο. Οι δανειστές όμως επιμένουν, "η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" αναφέρουν συνεχώς, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Αχτσιόγλου: Δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στον realfm 97,8, για το μέτρο της περικοπής των συντάξεων μέχρι και 18% από 1.1.2019 που έχει ψηφίσει στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία, είπε:

"Δεν είναι αναγκαίο δημοσιονομικά ούτε και διαρθρωτικά. Η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συν το ότι υπεραποδίδουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Αποδεικνύουμε ότι ισχύουν και τα δύο επιχειρήματά μας, καθώς και το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι ισχυρό και υπεραποδίδουμε στους στόχους του 3,5%".

Η υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι "έχουμε τα περιθώρια να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι. Είμαστε πιο ισχυροί σε πολιτικό και δημοσιονομικό επίπεδο καθώς πλέον αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι το κλίμα αλλάζει και στο Βερολίνο".

Σημείωσε δε η κ. Αχτσιόγλου ότι "πλέον ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων θα αφορά μόνο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τα μέσα επίτευξης αφήνονται στην πολιτική ελευθερία της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επέλθουν μεγάλες ανατροπές στις μεταρρυθμίσεις". Και πρόσθεσε ότι "τα κλιμάκια θα κάνουν συστάσεις αλλά οι συστάσεις δεν έχουν χαρακτήρα δεσμευτικότητας και υποχρεωτικότητας". 

Κατρούγκαλος: Δεδομένο ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις 

Μιλώντας στον realfm 97,8 για το θέμα της μείωσης των συντάξεων, αλλά και στα όσα ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μεταξύ άλλων είπε:

«Δεν υπάρχει διαρθρωτικός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού για έναν απλό λόγο. Ο ασφαλιστικός νόμος περιελάμβανε σαφέστατα τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς έως ότου οι συντάξεις φτάσουν στο ύψος των παλαιών. Υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες που είχαν γίνει δεκτές και από τους Ευρωπαίους και από το ΔΝΤ που αποδείκνυαν ότι το 2060 θα είχαμε πιάσει τους δημοσιονομικούς μας στόχους».

«Ένα χρόνο μετά το ΔΝΤ έρχεται και κάνει τον εξής εκβιασμό. Δηλαδή "εάν δεν κοπούν οι συντάξεις από 1/1/2019 εμείς θα αποσυρθούμε". Εκείνη την περίοδο υπήρχαν χώρες όπως η Γερμανία που υποστήριζαν πάση θυσία την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ είχε δύο ισχυρισμούς. Ο ΕΦΚΑ θα έχει ταμειακό έλλειμμα και θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό και έτσι ο προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει γιατί οι αριθμοί έχουν μιλήσει από τώρα».

«Προφανώς εάν δεν γίνει η περικοπή δεν θα γίνουν τα αντίμετρα. Τα αντίμετρα ήταν αντίδοτο στη μείωση. Άρα αυτό που θα κάναμε πάση θυσία ήταν η προστασία των συντάξεων. Διαρθρωτικός λόγος δεν υπάρχει γιατί έχει αποδειχθεί από τις αναλογιστικές μελέτες που είχαν κατατεθεί το 2016. Δημοσιονομικός λόγος δεν υπάρχει γιατί έχουμε υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς μας στόχους και δεν υπάρχει θέμα προϋπολογισμού. Υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος επιπλέον 750 εκατ. ευρώ αυτών που κουβεντιάζουμε». 

Φρούδες ελπίδες

Η πολιτική ηγεσία, νυν και πρώην, του υπουργείου Εργασίας επιμένει να καλλιεργεί προσδοκίες ότι τελικά θα αποφευχθεί η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων για το 2019, και ας γνωρίζει ότι την τελευταία λέξη την έχουν οι εταίροι πιστωτές. 

Το θέμα δεν θα κριθεί μόνο με δημοσιονομικά κριτήρια, ούτε μπορεί κανείς να στηρίζεται στις καλές προθέσεις κάποιων ευρωπαίων αξιωματούχων. Μάλιστα υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι και αυτοί που επιμένουν στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τονίζουν ότι πισωγυρίσματα απαγορεύονται αυστηρώς και ...διά ροπάλου! 

Μόλις τη Δευτέρα η πρώτη κουβέντα που είπε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα των συντάξεων ήταν ότι «οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται». Επίσης η καγγελάριος Α. Μέρκελ έσπευσε να συνοδεύσει τα συγχαρητήριά της για την έξοδο από το πρόγραμμα με την επισήμανση ότι «η Κομισιόν θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά μετά το τέλος του προγράμματος» και ότι «θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας».

Όντως, αν το ζήτημα ήταν μόνο δημοσιονομικό ίσως μπορούσε κανείς με μεγαλύτερη ασφάλεια να πει ότι το μέτρο μπορεί να αποφευχθεί. Όμως στο μυαλό και στην ορολογία των δανειστών οι επώδυνες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο ονομάζονται μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Και η κυβέρνηση απέτυχε, όπως και όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, να τους αλλάξει αυτόν τον τρόπο σκέψης.

Παραμένει λοιπόν το γεγονός ότι οι δανειστές, που μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, επιμένουν να μιλούν για μια «δέσμευση», που αν η χώρα θέλει να είναι αξιόπιστη πρέπει να την τηρήσει, και όχι απλά για ένα δημοσιονομικό μέτρο.

afirimeno.com

Πηγές: Στοιχεία από real.gr/axtsioglou , real.gr/katrougkalos , tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου