30 Αυγούστου 2018

Στο 48% του μέσου μισθού οι γερμανικές συντάξεις

Τα κυβερνητικά κόμματα στη Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για το συνταξιοδοτικό. Εισφορές και παροχές παραμένουν σταθερές ως το 2025, ενώ το πρόβλημα της φτώχειας στους ηλικιωμένους παραμένει, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Στη Ρωσία διάγγελμα Πούτιν χθες για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό:

Γερμανία: Η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων

Ικανοποίηση επικρατεί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο εδώ και χρόνια επίμαχο θέμα των συντάξεων, σύμφωνα με την "Deutsche Welle". 
Με τις νέες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται σταθερότητα και ασφάλεια στις συνταξιοδοτικές εισφορές και στο επίπεδο των συνταξιοδοτικών παροχών, εκτιμά ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. «Καταφέραμε αυτό που ήταν προς το παρόν εφικτό», δηλώνει σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Στόχος του κόμματός του ήταν η διασφάλισή ενός σταθερού επιπέδου στις συντάξεις ως το 2040. Το αίτημα αυτό απέρριψαν τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι το βράδυ της Τρίτης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ως το 2025 το επίπεδο των συνταξιοδοτικών εισφορών των εργαζομένων δεν θα ξεπεράσει το 20% και το επίπεδο των συντάξεων θα κυμαίνεται στο 48% του μέσου μισθού. Για να πετύχει όμως κανείς αυτό το ποσοστό θα πρέπει να έχει εργασθεί τουλάχιστον 45 χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει μια μειωμένη σύνταξη ανάλογα με τα εργάσιμα χρόνια που έχει συμπληρώσει όταν συνταξιοδοτηθεί. 


Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ

Ο κίνδυνος της φτώχειας στους ηλικιωμένους 

Αν αφαιρεθούν οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική και τη χρόνια περίθαλψη όπως και ενδεχομένως φόροι - ο μέσος όρος των καθαρών γερμανικών συντάξεων ανέρχεται στη δυτική Γερμανία στα 1.231 ευρώ και στην ανατολική Γερμανία στα 1.169 ευρώ. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας.

Από πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι το 48% των ηλικιωμένων παίρνει σύνταξη που είναι κάτω από 800 ευρώ το μήνα. Το δε 62% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη που είναι κάτω από 1000 ευρώ.

Αυτοί οι αριθμοί αφορούν μόνο τις συνταξιοδοτικές παροχές από το υποχρεωτικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και δεν συμπεριλαμβάνουν πιθανές επικουρικές συντάξεις ή άλλα εισοδήματα. Παρ' όλα αυτά, ειδικοί επί του θέματος προειδοποιούν πως λόγω της αύξησης του αριθμού των χαμηλά αμειβομένων θα αυξάνεται σταδιακά και το φαινόμενο της φτώχειας στους ηλικιωμένους. Το όριο για να θεωρηθεί κανείς φτωχός στη Γερμανία κυμαίνεται στα 958 ευρώ το μήνα. 

Τηλεοπτικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν

Ρωσία: Ενα βήμα πίσω ο Πούτιν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού 

Τηλεοπτικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χθες, ενάμιση μήνα μετά την αναγγελία της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις και έχει μειώσει αισθητά τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με το χθεσινό διάγγελμά του, οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται εφεξής στα 60 έτη. Σήμερα το όριο βρίσκεται στα 55 έτη, ενώ το σχέδιο του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της κυβέρνησής του το ανέβαζε στα 63. Αντιθέτως, το όριο συνταξιοδότησης του ανδρικού πληθυσμού θα αυξηθεί από τα 60 στα 65 έτη, όπως ακριβώς προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Μέχρι πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμενε ότι επί των ημερών του δεν θα υπάρξει αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης. Η κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου έγινε στις 16 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, γεγονός που ερμηνεύθηκε ευρέως ως προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος.

Ωστόσο, το επόμενο δίμηνο οργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές ρωσικές πόλεις, όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί στους δρόμους όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης – κομμουνιστές, εθνικιστές και φιλελεύθεροι. Ολα τα κόμματα, πλην του κυβερνώντος, καταψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο κατά την πρώτη ανάγνωσή του στην κρατική Δούμα (Βουλή), στις 19 Ιουλίου.

Δικαιολογώντας τις δυσάρεστες επιλογές του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι, αν δεν μεταρρυθμιστεί, το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων «θα εμφανίσει ρωγμές και, τελικά, θα καταρρεύσει».

Πηγές: Deutsche Welle , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου