8 Αυγούστου 2018

Δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ: Προβάδισμα του «Ναι» για τη συμφωνία των Πρεσπών

Προβάδισμα 6,4 ποσοστιαίων μονάδων έχει το «ναι» έναντι του «όχι», σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης που δημοσιεύει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, που είναι «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, μέσω της αποδοχής της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;», το 41,5% των πολιτών της ΠΓΔΜ απαντά «ναι», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, έναντι του 35,1% που δίνει ως απάντηση το «όχι». Επίσης το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος.

Όπως φαίνεται, το ερώτημα του δημοψηφίσματος τίθεται με τέτοιον τρόπο ώστε να δίνει έμφαση στην γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά στην μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από τα στοιχεία της έρευνας, πάντως, προκύπτει ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες της γειτονικής χώρας. Ειδικότερα, ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες, μόλις το 27,4% τάσσεται υπέρ της συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το 45,2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι». Από την άλλη πλευρά, το 88% των Αλβανόφωνων διαμηνύει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Πάντως, ανεξάρτητα της συμφωνίας για την ονομασία αλλά και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών εξακολουθεί να στηρίζει την ένταξη της χωρας τους στην Ε.Ε. (80,4%) και το ΝΑΤΟ (79,9%). 

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι εκτός του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση Ζάεφ καλείται να προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου