21 Δεκεμβρίου 2023

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 21.12.2023

Παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών για την απόσυρση του έργου τέχνης της 
Γεωργίας Λαλέ με τη ροζ σημαία, από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης. «Δεν είναι γκαλερί και χώρος για έκθεση» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και το έσβησε, παρουσιάζοντας έτσι τη δικιά του τέχνη! Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή.

Το σύντομο ρεπορτάζ:

Η πρωτοποριακή εικαστική καλλιτέχνις Γεωργία Λαλέ, που ζει μόνιμα στην Αμερική, δεν παραλείπει να εκφράζει συχνά - πυκνά την αγάπη της για την Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας την τέχνη της προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για φλέγονται κοινωνικά θέματα, είδε ένα από τα έργα της νέας έκθεσής της στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, να αποκαθηλώνεται, με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών που το θεώρησε προσβλητικό για το εθνικό μας σύμβολο.
Πρόκειται για μια ροζ ελληνική σημαία φτιαγμένη από κομμάτια σεντονιών που προέρχονται από ελληνικά σπίτια, οι γυναίκες των οποίων έχουν ζήσει στο πετσί του τη φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό είναι το βασικό θέμα της έκθεσης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ενοχή της Γειτονιάς» (Neighborhood Guilt), που διοργανώθηκε, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ το οποίο αναδεικνύει το έργο καλλιτεχνών από την Ελλάδα που ζουν ή/και εργάζονται στη Νέα Υόρκη.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου, η Γεωργία Λαλέ δεν μπορούσε να φανταστεί πως το συγκεκριμένο έργο, το οποίο εντάσσεται, συμβολικά, στην προσπάθεια της καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας που στοιχειώνει ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, θα αποτελούσε αφορμή για να ξεσπάσει πολιτική διαμάχη στην πατρίδα της...
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη «το ζήτημα έχει να κάνει σε σχέση με το περιβάλλον που παρουσιάστηκε το έκθεμα... το προξενείο οφείλει να φέρει ακέραια τα εμβλήματα και τα σύμβολα της χώρας... δεν είναι γκαλερί και χώρος για έκθεση» είπε και το απέσυρε. (Με στοιχεία από το protothema.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου