27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τις πλέον εμβληματικές, ίσως και αμφιλεγόμενες, προσωπικότητες της γερμανικής πολιτικής σκηνής τις τελευταίες δεκαετίες. Πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, στον πυρήνα της οποίας βρέθηκε η Ελλάδα, την περασμένη δεκαετία.

Ο Σόιμπλε απεβίωσε στο σπίτι του το απόγευμα της Τρίτης γύρω στις 8 μ.μ., δήλωσε η οικογένειά του στο Γερμανικό Πρακτορείο, ενώ σύμφωνα με τη Welt, έπασχε από μακρά ασθένεια.

Στη μακρόχρονη (
για περισσότερο από μισό αιώνα) πολιτική του καριέρα, ο Σόιμπλε υπήρξε υπουργός, αρχηγός του CDU, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος της γερμανικής Bundestag. Κανείς Γερμανός πολιτικός δεν παρέμεινε βουλευτής για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι εκείνος.

Ο 
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1942 στο Φράιμπουργκ. Ήταν ο γιος ενός υπαλλήλου της εφορίας. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά, αλλά σύντομα επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής. Εντάχθηκε στο CDU (Christlich Demokratische Union Deutschlands - Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίας) το 1965. Το 1972 ανέλαβε για πρώτη φορά θητεία στην Bundestag, όπου υπηρέτησε χωρίς διακοπή μέχρι τον θάνατό του.

Η γερμανική πολιτική συνδέθηκε με το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για δεκαετίες, ενώ ήταν εκείνος που βοήθησε στη διαπραγμάτευση για τη συνθήκη ενοποίησης της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα τον Οκτώβριο του 1990, ο Σόιμπλε είχα καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι, αλλά η πολιτική του καριέρα συνεχίστηκε.

Από το 1991 έως το 2000 ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU. Αφού ο εν λόγω συνασπισμός έχασε την εξουσία το 1998, ο Σόιμπλε έγινε ηγέτης του κόμματος στο πλαίσιο της αναδιάταξης του CDU. Γενική Γραμματέας έγινε η Ανγκελα Μέρκελ.

Στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο CDU, στο οποίο ενεπλάκη και το όνομά του, ο Σόιμπλε παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2000. Τον διαδέχθηκε η Μέρκελ η οποία το 2005, ως καγκελάριος, όρισε τον Σόιμπλε υπουργό Εσωτερικών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Σόιμπλε κράτησε το αξίωμα για δύο εκλογικές περιόδους· δημιούργησε το «μαύρο μηδέν», δηλαδή έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χωρίς νέα χρέη. 
Παράλληλα, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κρίση της Ευρωζώνης την περασμένη δεκαετία και φυσικά με την Ελλάδα που βρέθηκε στον πυρήνα της.

Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών, 2009-2017. Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009, ο 
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέχρι τότε ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς της Γερμανίας, έγινε Υπουργός Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2009, σε ηλικία 67 ετών. Τότε, η Wall Street Journal ονόμαζε τον Σόιμπλε ως "το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο της Γερμανίας μετά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ". Κατά τη διάρκεια της θητείας του (2009-2017), ο Σόιμπλε θεωρήθηκε ευρέως ως ο πιο αντιρρησίας συνήγορος της κυβέρνησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ένας παθιασμένος υποστηρικτής της συνεργασίας της Γερμανίας με τη Γαλλία. Ωστόσο, μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λαμβάνει συχνά μια σκληρή γραμμή απέναντι σε ορισμένες νότιες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ως ένας κορυφαίος υποστηρικτής της λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη -έχει χαρακτηριστεί ως η "προσωποποίηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας" και ως η "πρωταρχική ευρωπαϊκή λιτότητα"- υποστήριξε τη θέση ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας στην Ευρώπη, είναι η διέξοδος από μια χαμηλή ανάπτυξη.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ο Σόιμπλε εξελέγη Πρόεδρος της Bundestag, το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στην πολιτεία, ως διάδοχος του Νόρμπερτ Λάμερτ. Ο Σόιμπλε αρνήθηκε το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, το οποίο είναι και το ανώτατο.

Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, τις οποίες έχασε η Ενωση (CDU/CSU), ο 
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τις ηγετικές επιτροπές αλλά παρέμεινε μέλος του κοινοβουλίου έως και τον θάνατό του. Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά και τη σύζυγό του Ινγκεμποργκ, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1969.

Πηγές: kathimerini.gr, el.wikipedia.org

Κάποιες από τις σχετικές με τον Βόλφγκανγκ Σοίμπλε αναρτήσεις μας:
27 Απριλίου 2020
Σόιμπλε: Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην ανθρώπινη ζωή
25 Οκτωβρίου 2017
Σόιμπλε στον ΣΚΑΪ: Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εφιάλτης τελειώνει
18 Σεπτεμβρίου 2017
Spiegel: «Ο Σόιμπλε γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει»
25 Αυγούστου 2017
Σόιμπλε: Κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα!
16 Ιουνίου 2017
Β. Σόιμπλε: Στόχος να ορθοποδήσει η Ελλάδα το 2018
18 Ιανουαρίου 2017
DW: Αποκωδικοποιώντας την τακτική Σόιμπλε
13 Ιανουαρίου 2017
Handelsblatt: Κίνηση τακτικής οι δηλώσεις Σόιμπλε περί ΔΝΤ
8 Νοεμβρίου 2016
SZ: «Αυτό που ζητά ο Σόιμπλε απλά δεν γίνεται»
1 Μαρτίου 2015
Προειδοποιήσεις Σόιμπλε μέσα από την Bild
18 Ιουλίου 2013
Σταματήστε τη συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου