Σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός της θάλασσας στον Βόλο που εδώ και ημέρες παρουσιάζει θλιβερό θέαμα με χιλιάδες ψάρια να επιπλέουν νεκρά στην επιφάνεια. Στην υπόθεση παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
Το φαινόμενο, που δεν είναι νέο, οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό Κόλπο και παρασύρουν χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό πεθαίνουν.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, το θέμα άπτεται της αρμοδιότητας του λιμένος Βόλου, ωστόσο η περιφέρεια συνεργάζεται στενά και τις επόμενες ημέρες τα νεκρά ψάρια θα οδηγηθούν προς καύση. Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση των ζημιών του θυροφράγματος και του αντλιοστασίου στην Πέτρα, που προκλήθηκαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, ώστε τα νερά να επιστρέφουν στον ταμιευτήρα.
Η Περιφέρεια πρότεινε την τοποθέτηση προστατευτικού διχτυού στην έξοδο του χειμάρρου Ξηριά, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά ψαριών γλυκού νερού στον Παγασητικό κόλπο.
Παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στην υπόθεση του μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών στην λίμνη Κάρλα, στον Παγασητικό. Η κ. Αδειλίνη παρήγγειλε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Βόλου την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Η προκαταρκτική έρευνα αποσκοπεί στο «να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής».
Επίσης, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε να «διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν».
Τα διεθνή ΜΜΕ για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο
Διεθνή ΜΜΕ προσεγγίζουν το θέμα αναδεικνύοντας το μέγεθος του, ενώ οι αποκαρδιωτικές εικόνες από το λιμάνι στον Βόλο με τα χιλιάδες ψάρια να επιπλέουν νεκρά στην επιφάνεια της θάλασσας κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Ο Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τουριστικό λιμάνι στην Ελλάδα έχει πλημμυρίσει με χιλιάδες νεκρά ψάρια». Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος τονίζεται: «Οι ειδικοί δηλώνουν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις μεγάλες πλημμύρες του περασμένου έτους».
Το AFP δημοσιεύει φωτογραφίες από την περιοχή και αναφέρεται στη μάχη που δίνουν οι Αρχές για να απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από την επιφάνεια της θάλασσας. «Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες», σημειώνει το δημοσίευμα.
Το AFP δημοσιεύει φωτογραφίες από την περιοχή και αναφέρεται στη μάχη που δίνουν οι Αρχές για να απομακρύνουν τα νεκρά ψάρια από την επιφάνεια της θάλασσας. «Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Το λιμάνι του Βόλου στην κεντρική Ελλάδα έχει καλυφθεί από νεκρά ψάρια», γράφει και το BBC, το οποίο κάνει λόγο για μια «ασημένια κουβέρτα που έχει καλύψει το λιμάνι δημιουργώντας δυσοσμία».
«Πρόκειται για τη δεύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που πλήττει το λιμάνι του Βόλου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας πέρυσι», σημειώνει επίσης το France24.
Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου