10 Αυγούστου 2024

Ρόδος: Κόλπα που ξενερώνουν τους τουρίστες

Δυο άρθρα από τη 
Deutsche Welle για το ελληνικό καλοκαίρι. Το ένα αφορά την κακή συμπεριφορά κάποιων γαστρονόμων στα νησιά 
και το άλλο αναφέρεται στην ενδεχόμενη επιβολή εισιτηρίου για τους επιβάτες κρουαζιέρας.

Ρόδος: τα κόλπα που ξενερώνουν τους τουρίστες

Η εφημερίδα Merkur στην ιστοσελίδα της δημοσιεύει άρθρο σχετικά με τα κόλπα που μηχανεύονται οι καταστηματάρχες στη Ρόδο για να πουλούν πιο ακριβά τα ποτά τους για παράδειγμα. Το άρθρο σημειώνει: «Η Ρόδος, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά και ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, ήταν και ο λόγος του ταξιδιού του Πέτερ Γκίζελ και της ομάδας του για το τελευταίο επεισόδιο του προγράμματος «Προσοχή κοροϊδία», το οποίο μεταδόθηκε στο κανάλι KabelEins στις 11 Ιουλίου. Ο λόγος του ταξιδιού τους δεν ήταν όμως οι διακοπές, αλλά η αποκάλυψη των κόλπων που μετέρχονται οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στην ιστορική παλιά πόλη. Το σχέδιό τους ήταν απλό. Παρήγγειλαν δύο μικρές ξανθές μπύρες για να τις απολαύσουν στη ζέστη. Ωστόσο αυτό που τους σέρβιραν στο πρώτο εστιατόριο, το χαρακτήρισαν σκωπτικά ως «Κολοσσό της Ρόδου»: δύο τεράστια ποτήρια μπύρας, η καθεμία γεμάτη με ένα λίτρο. Όχι μόνο αυτό που τους σέρβιραν ήταν πολύ μακριά από αυτό που είχαν παραγγείλει αλλά και η μπύρα ήταν επίσης υπερβολικά υπερτιμημένη».
Η μπύρα στη Ρόδο κοστίζει όσο και στο Μόναχο

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσει, ο δοκιμαστής που εργαζόταν για την τηλεόραση εξεπλάγη. Η τιμή της μπύρας ήταν παρόμοια με αυτή στη Γιορτή της Μπύρας στο Μόναχο. Ένα λίτρο κοστίζει 15 ευρώ στο ελληνικό νησί και επομένως κυμαίνεται στις μέσες τιμές της Γιορτής της Μπύρας το 2023 (14,90 ευρώ). Ο Πέτερ Γκίζελ πλήρωσε επίσης 16,50 ευρώ για μια μικρή σαλάτα. Αυτό δεν φαινόταν στον κατάλογο γιατί απλά δεν του τον έδωσαν. Μια μεθοδική απόκρυψη; Ακόμη και σε επόμενες επισκέψεις στο ίδιο εστιατόριο όταν τους ζήτησαν τον κατάλογο, πήραν έναν κατάλογο χωρίς τιμές. Μόνο όταν είπαν ότι είναι τηλεοπτικό συνεργείο πήραν έναν κατάλογο με τιμές».

Και λίγο παρακάτω αναφέρεται: «Σε ένα άλλο μπαρ, η ομάδα του KabelEins είχε παρόμοια εμπειρία: τους χρέωσαν 9,50 ευρώ για 0,7 λίτρα μπύρας. Το γεγονός ότι ο σερβιτόρος μισοαστεία μισοσοβαρά αναφέρθηκε στις μικρές μπύρες ως «γυναικείες μπύρες» ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα». Το δημοσίευμα πάντως καταλήγει πως δεν είναι όλοι το ίδιο και ακόμα και πολλοί συνάδελφοί τους εστιάτορες επικρίνουν τέτοιες συμπεριφορές.


Κρουαζιέρα θα σε πάω(;) στη Σαντορίνη

Η ενδεχόμενη επιβολή εισιτηρίου για τους επιβάτες κρουαζιέρας στα διάσημα ελληνικά νησιά φαντάζει μάλλον λογική για τον γερμανικό Τύπο στα χρόνια του υπερτουρισμού.

Στις σκέψεις για την εισαγωγή εισιτηρίου για τους τουρίστες κρουαζιέρας, που αποβιβάζονται στη Σαντορίνη ή και στη Μύκονο, αναφέρεται η tageszeitung του Βερολίνου. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η τιμή του εισιτηρίου αποβίβασης «δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 ευρώ για τη Σαντορίνη».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο λόγος για αυτό είναι ο λεγόμενος υπερτουρισμός, που επιβαρύνει το γραφικό νησί κάθε χρόνο. Οι επιβάτες κρουαζιέρας συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό. Πέρυσι 3,4 εκατομμύρια παραθεριστές επισκέφτηκαν τη Σαντορίνη. Το νησί έχει μόνο 10.000 κατοίκους τους χειμερινούς μήνες. 1,3 εκατομμύρια από τους τουρίστες ήρθαν με κρουαζιερόπλοια, σημειώνοντας αύξηση 57% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό έχει μοιραίες συνέπειες σε όλους τους τομείς. Ηλεκτροδότηση, ύδρευση, κυκλοφορία, απορρίμματα: οι υπάρχουσες υποδομές στη Σαντορίνη δύσκολα μπορούν να αντέξουν την "επίθεση" των τουριστών, ειδικά την υψηλή περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις σχετικές συζητήσεις εντός της κυβέρνησης, όπου «κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν ακόμη και την πλήρη απαγόρευση των κρουαζιέρων στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, υπάρχει έντονη αντίσταση από τους εκπροσώπους του τουρισμού. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα απλώς δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει σημαντικά έσοδα από κρουαζιέρες. Η Σαντορίνη είναι ο κορυφαίος προορισμός στην Ελλάδα για επιβάτες κρουαζιέρας από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το επιχείρημά τους.

Ένα είναι σίγουρο: ο τουρισμός έχει τεράστια οικονομική σημασία για την Ελλάδα. Πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 32,735 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό συνέρρευσαν στη χώρα της ΕΕ με πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων, σχεδόν πέντε εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι το 2022» καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου