2 Ιουνίου 2025

Προέβλεψε την κρίση του 2008 και σήμερα προειδοποιεί για νέα χρηματοπιστωτική καταιγίδα

Θεωρεί πως ο κόσμος μοιάζει επικίνδυνα με το 2007


Ο Steve Diggle έγινε διάσημος την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το hedge fund του, το Artradis, έδωσε στους επενδυτές κέρδος την ώρα που οι αγορές κατέρρεαν και εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο της Ασίας.

Επένδυσε έγκαιρα στα πρώτα ασφαλιστήρια κινδύνου (credit-default swaps – cds) και, όταν άρχισε η ακατάσχετη αιμορραγία διπλασίασε τα κεφάλαιά του και επέστρεψε 3 δισ. δολάρια στους επενδυτές.

Το 2011, καθώς το παγκόσμιο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης κατέστειλε τη μεταβλητότητα, ο Diggle αποφάσισε να κλείσει το fund. Τώρα όμως, θεωρεί πως ο κόσμος μοιάζει επικίνδυνα με το 2007. Και επανέρχεται, με το νέο του fund VAILS (Vulpes AI Long/Short), το οποίο ξεκίνησε επίσημα στις 1 Μαΐου από το Λονδίνο.

«Βλέπω την ίδια αυτοϊκανοποίηση και κακή τιμολόγηση του ρίσκου όπως τότε», δηλώνει στο MarketWatch. Η νέα του στόχευση: όχι πια οι τράπεζες και τα στεγαστικά, αλλά η private equity και η ιδιωτική πίστη, που κατά τη γνώμη του είναι «φουσκωμένες, παρεξηγημένες, κακώς ρυθμισμένες και εξαιρετικά δυσκίνητες στην αποεπένδυση».

Γιατί η κρίση δεν θα ανασχεθεί

Ο Diggle πιστεύει πως παρόλο που πολλοί βλέπουν την κρίση να έρχεται, αυτή δεν θα μπορέσει να ανασχεθεί. Επικαλείται 5 παράγοντες, που καθιστούν τα πράγματα εκρηκτικά.
  • Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν πια να τυπώσουν λεφτά όπως το 2008 – τα ελλείμματα είναι τεράστια.
  • Η Κίνα δεν εξάγει πια αποπληθωρισμό – η παγκοσμιοποίηση έχει γυρίσει πίσω.
  • Η γεωπολιτική αβεβαιότητα πλήττει την ασφάλεια των αγορών.
  • Η αμερικανική αγορά μετοχών, που αποτελεί τα 2/3 του παγκόσμιου συνόλου, είναι υπερτιμημένη.
  • Και, τέλος, οι ΗΠΑ κυβερνώνται – λέει – από έναν «απρόβλεπτο και, κατά κάποιους, επικίνδυνα παράλογο καπετάνιο».
«Δεν είμαι μόνιμα απαισιόδοξος τύπου Roubini ή Albert Edwards», τονίζει. «Απλώς πολύ λίγοι επενδυτές έχουν hedges». Το VAILS συνδυάζει θέσεις αγοράς (long) στη μεταβλητότητα με σορτάρισμα στα πιστωτικά συμβόλαια. Είναι η ίδια λογική με το Artradis, αλλά χωρίς αρμπιτράζ. Αυτή τη φορά, υπάρχει και κάτι νέο: ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένο να «ξεσκαρτάρει» εταιρικά δεδομένα και να εντοπίζει υπερτιμημένες, επισφαλείς ή και ύποπτες επιχειρήσεις.

Το στοίχημα είναι διπλό: να επιβιώσει έως τη διόρθωση – και να προσφέρει αποδόσεις στη συνέχεια. Όπως λέει ο ίδιος: «Το έκανα μια φορά. Ξέρω πώς γίνεται»...

Νατάσα Στασινού
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου