2 Απριλίου 2026

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Εκτός από τις δύο δικογραφίες που έστειλε ήδη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (μία περιλαμβάνει 11 βουλευτές και μία έναν υπουργό και μια υφυπουργό), προέκυψε και τρίτη δικογραφία που εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας που αφορά δύο εν ενεργεία βουλευτές. Ειδικότερα:

Την άρση ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, μεταξύ των οποίων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ζητά από το ελληνικό κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στο πλαίσιο έρευνας για το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων που συνεχώς διευρύνεται.

«Η έρευνα αφορά κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε., συγκεκριμένα υποκίνηση σε απιστία, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την παράνομη ωφέλεια τρίτου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για 11 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και –εκτός των Κεφαλογιάννη και Τσιάρα– περιλαμβάνονται οι: Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σκρέκας, Κατερίνα Παπακώστα, Νότης Μηταράκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μάξιμος Σενετάκης, Βασίλειος Βασιλειάδης, Χρήστος Μπουκώρος, Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Ο φάκελος της υπόθεσης αφορά συγκεκριμένα αδικήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν το 2021, ενώ η έρευνα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται και για τα επόμενα έτη, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους.

Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό έρευνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Επιπλέον, προέκυψαν στοιχεία σχετικά για πιθανή εμπλοκή πρώην υπουργού και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ωστόσο, το άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που σχετίζονται με αδικήματα τα οποία ενδέχεται να έχουν τελεστεί από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους –ακόμη και αν αυτοί δεν κατέχουν πλέον τη θέση– τα στοιχεία αυτά πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τους Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπάτζη.

Για «σοβαρή εξέλιξη» κάνει λόγο η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη. Αναμένουμε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση για κάθε περίπτωση ξεχωριστά».

Οι δύο εν ενεργεία βουλευτές που περιλαμβάνονται στη νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου και Τάσος Χατζηβασιλείου. Τα ονόματα περιλαμβάνονται στην τρίτη δικογραφία που φαίνεται πως θα σταλεί στη Βουλή στο πλαίσιο των ερευνών γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ύστερα από ενδείξεις για ηθική αυτουργία σε παραβάση καθήκοντος για τους βουλευτές, με φερόμενους φυσικούς αυτουργούς στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι εξελίξεις αυτές που μπορεί να οδηγήσουν από έναν ανασχηματισμό και ίσως με διαγραφές, μέχρι την επαναφορά των εκλογικών σεναρίων, παρόλο που από τις χθεσινές φειδωλές διαρροές από την κυβέρνηση το μόνο στο οποίο επέμεναν είναι ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για κάλπες.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου