25 Νοεμβρίου 2011

Αντιδράσεις στο χαράτσι της ΔΕΗ


Μια ζωή σε αυτό τον τόπο, έχουμε συνηθίσει να διαμαρτυρόμαστε, να γκρινιάζουμε, να φωνάζουμε, ότι κάποτε επιτέλους πρέπει να πληρώσουν και οι “έχοντες και κατέχοντες”. Οι έχοντες τις βίλες στην Εκάλη, στην Κηφισιά, στη Βουλιαγμένη, στη Σαντορίνη κλπ.

Και όταν έρθει αυτή η στιγμή, εμείς οι ίδιοι αντιδρούμε. Όπως τώρα, στις  δύσκολες στιγμές, που έρχεται ο νόμος και επιβάλει το “Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτουμένων Επιφανειών” ή όπως το ονομάσαμε “το χαράτσι της ΔΕΗ” και κύμα μαζικών λαϊκών αντιδράσεων εκδηλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. 
Ποιοί όμως αυτοί που αντιδρούν; Όχι αυτοί που μένουν στα πολλά τετραγωνικά μέτρα, εκεί που τιμές ζώνης και οι συντελεστές είναι υψηλοί και καλούνται να πληρώσουν τα μεγάλα ποσά, όχι αυτοί. Αντιδρούν κυρίως οι κάτοικοι από τις φτωχογειτονιές της Αττικής (Νέα Ιωνία, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Ίλιον, Αργυρούπολη κλπ) αλλά και ολόκληρης της  χώρας. Αντιδρούν τα κινήματα “Δεν Πληρώνω”, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ κλπ. Καμιά αντίδραση από τα βόρεια προάστεια της Αθήνας και τις άλλες προνομιούχες και ακριβές περιοχές, ίσως γιατί για αυτούς "δουλεύουν" οι άλλοι.

Αν υποθέταμε ότι ο αγώνας, αυτός ο "δίκαιος", τελικά δικαιωνόταν και η κυβέρνηση αναγκαζόταν να αποσύρει το μέτρο, όπως απαιτούν οι περισσότεροι,  ποιοι κυρίως θα ήταν οι ωφελημένοι;  
Μήπως ο ιδιοκτήτης ενός μικρού σπιτιού σε μια φτωχογειτονιά; Πράγματι και αυτός  θα γλίτωνε  κάποιο  ποσό, με το οποίο θα μπορούσε να γεμίσει επιτέλους το καλάθι στο σουπερμάρκετ ή να πάει με την οικογένειά του το Σαββατόβραδο στην ταβέρνα της γειτονιάς του
Ή μήπως ο κυρίως ωφελημένος θα ήταν ο ιδιοκτήτης της βίλας; που δεν διαμαρτύρεται. Τι ποσό θα γλίτωνε αυτός; Μήπως κάποιο σχετικά μεγάλο ποσό, με το οποίο θα μπρούσε να αγοράσει πχ ακόμη και ένα πολυτελές  αυτοκίνητο  μεγάλου κυβισμού ή κάτι ανάλογο;  
Είναι προφανές ποιόν κυρίως συμφέρει η ολοσχερής απόσυρση του μέτρου.

Από την άλλη σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι το μέτρο έτσι όπως έχει είναι δίκαιο. Όχι, είναι σίγουρο ότι πρέπει να τροποποιηθεί. Είναι ξεκάθαρο ότι η διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ στις πολυάριθμες πλέον ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, πολυτεκνοι, ανάπηροι, ασθενείς, υπερήλικες κλπ), σε καμιά περιπτωση δεν είναι δικαιολογημένη. Η εξαίρεση των ομάδων αυτών, όχι μόνο από τη δικοπή ρεύματος αλλά και από το “χαράτσι” είναι πράγματι επιβεβλημένη. Αλλά ο αγώνας, για αυτούς γίνεται;

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να χαμηλώσουν κάπως οι κραυγές και ήρεμα να ξαναδούμε το θέμα;  Και μη μας διαφεύγει ότι το προβλεπόμενο χαράτσι, κατά το μέρος που δεν θα εισπραχθεί, θα επιβαρύνει (με άλλο μέτρο που θα ακολουθήσει) πάλι τα εύκολα θύματα, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω ότι το «τέλος ηλεκτροδοτουμένων χώρων» σχεδιάζεται να μετατραπεί σε «τέλος ακινήτων» και θα επιβάλλεται σε κάθε κατοικία ή χώρο, ανεξάρτητα αν ηλεκροδοτείται, και ότι θα βεβαιώνεται με ειδικό ειδοποιητήριο και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Προφανώς το μέτρο αυτό θα έχει μόμιμο χαρακτήρα.
    Ας πούμε ότι καλά είναι όλα αυτά. Αλλά δεν θα έπρεπε από την αξία του ακινήτου, πάνω στην οποία επιβάλλεται ο όποιος φόρος, να αφαιρείται το υπόλοιπο του ανεξόφλητου δανείου με το οποίο το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράστηκε ή ανεγέρθηκε; Γιατί καθαρή περιουσία σημαίνει αυτό που έχω μείον αυτό που οφείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή