24 Νοεμβρίου 2011

Γυναίκες στο σπίτι

Δυό μικρές ιστορίες, ενδεικτικές για τον καθημερινό αγώνα που δίνει η γυναίκα να φέρει βόλτα τις δουλειές στο σπίτι.

1. "Τι κάνεις όλη την ημέρα;" 

Ο σύζυγος επιστρέφει από τη δουλειά στο σπίτι και βρίσκει τα τρία
παιδιά του στον κήπο, με τις πυτζάμες, να παίζουν. Τριγύρω υπήρχαν άδεια κουτιά από φαγητό, διασκορπισμένα σε όλο τον κήπο.
Η πόρτα του αυτοκινήτου της γυναίκας του ήταν ανοιχτή, όπως επίσης
και η πόρτα του σπιτιού και πουθενά δεν υπήρχε ίχνος από σκύλο.

Μπαίνοντας στο σπίτι, συναντά ακόμα μεγαλύτερη ακαταστασία. Ένα
φωτιστικό πεσμένο κάτω, το χαλί τσαλακωμένο και μαζεμένο στον τοίχο.
Στο σαλόνι, η τηλεόραση ήταν αναμμένη και έπαιζε πολύ δυνατά κινούμενα σχέδια και ο καναπές ήταν καλυμμένος με παιχνίδια και ρούχα.

Στην κουζίνα, ο νεροχύτης ήταν γεμάτος κατσαρόλες, το πρωινό είχε χυθεί
στα μάτια της κουζίνας, η πόρτα του ψυγείου ήταν ανοιχτή, το φαγητό του σκύλου πεταμένο στο πάτωμα, κάτω από το τραπέζι υπήρχε ένα σπασμένο ποτήρι κι ένας μικρός σωρός πίσω από την πόρτα.

Ανέβηκε αμέσως τη σκάλα, παραμερίζοντας τις ντάνες από παιχνίδια και
τους σωρούς από ρούχα, αναζητώντας τη γυναίκα του, τώρα πλέον ανήσυχος
μήπως της συνέβαινε κάτι, μήπως αρρώστησε, μήπως έπαθε κάτι σοβαρό.
Όπως πήγαινε προς την κρεββατοκάμαρα, πρόσεξε πώς έβγαινε νερό κάτω από την πόρτα του μπάνιου και μπαίνοντας μέσα είδε βρεγμένες πετσέτες γεμάτες σαπούνια, παιχνίδια πεταμένα στο πάτωμα, το χαρτί υγείας ξετυλιγμένο και πεταμένο σε μια γωνιά, καθώς και οδοντόκρεμα πάνω στον καθρέφτη και στους τοίχους.

Τώρα ακόμη πιο ανύσηχος μπήκε τρέχοντας στην κρεββατοκάμαρα και βρήκε τη σύζυγό του χωμένη στο κρεββάτι, με τις πυτζάμες, να διαβάζει ένα μυθιστόρημα.
Εκείνη, τον κοίταξε ήρεμα, του χαμογέλασε και τον ρώτησε πώς ήταν η μέρα του.
Εκείνος, την κοίταξε αμήχανα και αναμαλλιασμένος τη ρώτησε:
-Τι συμβαίνει εδώ πέρα;
Εκείνη, του χαμογέλασε ξανά και του είπε:
- Θυμάσαι, που κάθε φορά όταν επιστρέφεις από τη δουλειά με ρωτάς τι
σκατά κάνω όλη την ημέρα;
- Ναι, απάντησε κοφτά αυτός.
- Ε λοιπόν, σήμερα δεν τα έκανα.

2. "Πηγαίνω για ύπνο"

Ο μπαμπάς και η μαμά έβλεπαν τηλεόραση, όταν η μαμά είπε: «είμαι κουρασμένη, πηγαίνω για ύπνο». Πήγε πρώτα στην κουζίνα, να ετοιμάσει τα σάντουιτς των παιδιών για το σχολείο. Έβαλε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων και έβγαλε το κρέας από την κατάψυξη για το αυριανό δείπνο. Έλεγξε αν έχει αρκετά δημητριακά, γέμισε τη ζαχαριέρα, έβαλε στο τραπέζι τα μπωλ και τα κουτάλια για το πρωινό και ετοίμασε την καφετιέρα. Άπλωσε τα πλυμένα ρούχα, έραψε ένα κουμπί, μάζεψε τα παιχνίδια των παιδιών και έβαλε το τηλέφωνο στη βάση του. Πότισε τα φυτά και έβγαλε τα σκουπίδια έξω.

Τότε λοιπόν άρχισε να χασμουριέται και αποφάσισε να πάει στο κρεβάτι της. Σταμάτησε όμως για ένα λεπτό να γράψει ένα μήνυμα στη δασκάλα, μέτρησε τα χρήματα για την εκδρομή των παιδιών και μάζεψε ένα βιβλίο που ήταν κάτω από την καρέκλα. Ετοίμασε μια ευχετήρια κάρτα για τη φίλη της, έφτιαξε τη λίστα με τα ψώνια και τα έβαλε δίπλα από την τσάντα της.

Μετά η μαμά καθάρισε το πρόσωπό της με λοσιόν, έβαλε κρέμα νυχτός και βούρτισε τα δόντια της. Τότε ο μπαμπάς φώναξε: «Νόμιζα ότι θα πήγαινες για ύπνο!».
«Τώρα πηγαίνω» του απάντησε.

Έβαλε νερό στο μπωλ του σκύλου, κλείδωσε την πόρτα και έσβησε το φως στο διάδρομο. Έριξε μια ματιά στο δωμάτιο των παιδιών, μάζεψε τα βρώμικα μπλουζάκια και κάλτσες από το πάτωμα και καθυσήχασε ένα από τα παιδιά που δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

Μόλις έφτασε στο δωμάτιό της έβαλε το ξυπνητήρι, ετοίμασε τα ρούχα της για την επόμενη μέρα και συγύρισε λίγο τα ρούχα του άντρα της. Συμπλήρωσε στη λίστα της δυο – τρία πράγματα που πρέπει ακόμη να κάνει...

Εκείνη τη στιγμή ο μπαμπάς είπε: «πάω για ύπνο» και αυτό έκανε!.

Σημείωση: Οι δυο ιστορίες δημοσιεύονται όπως σχεδόν μου τις έστειλε ένα καλός φίλος από την Κύπρο.

1 σχόλιο: