3 Νοεμβρίου 2011

Call of Duty: Modern Warfare 3 – Γιατί ο βασιλιάς των shooters θα παραμείνει στο θρόνο του ακόμη μία χρονιά

Η σειρά παιχνιδιών Call of Duty έχει πλέον αναδειχθεί σε ιερό τέρας στην κατηγορία των First Person Shooters και ένα μόνιμο μέτρο σύγκρισης για όλους τους ανταγωνιστές του. Τα ερωτήματα που απομένουν, καθώς πλησιάζουμε στην επίσημη κυκλοφορία του στις 8 Νοεμβρίου, είναι μεταξύ άλλων τι πραγματικά έχει βελτιωθεί στην τελευταία έκδοση του δημοφιλούς παιχνιδιού και εάν θα ήταν καλύτερο να προτιμήσουν ένα άλλο παιχνίδι, όπως το Battlefield 3.

Σε αυτό άρθρο
θα σας παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει ή δεν αξίζει να αποκτήσετε το Call of Duty: Modern Warfare 3 (από εδώ και στο εξής “MW3”).Λόγοι για να αποκτήσετε το MW3: 
Kill Confirmed – Το νέο Team Deathmatch
Αν και αρχικά δεν ακούγεται ως κάτι συνταρακτικό, το νέο mode “Kill Confirmed” δίνει τελικά μία τελείως διαφορετική διάσταση στο κλασσικό Team Deathmatch: Ο σκοπός παραμένει να σκοτώσετε όσο περισσότερους αντιπάλους μπορείτε, αλλά αν δεν μαζέψετε τα tags που εμφανίζονται πάνω από τα πτώματά τους, η ομάδα σας δεν παίρνει κανένα πόντο! Μάλιστα αν προλάβει κάποιος αντίπαλος να μαζέψει τα tags ενός συμπαίκτη του πριν από εσάς ή κάποιον δικό σας συμπαίκτη, η ευκαιρία να πάρει πόντους οι ομάδα σας από αυτό το kill χάνονται οριστικά.


Παρακολουθήστε gameplay από το νέο mode "Kill Confirmed"

Αυτό
αλλάζει πάρα πολλά πράγματα στο τρόπο με τον οποίο οι παίκτες προσεγγίζουν το παιχνίδι
 • Οι snipers είναι λιγότερο αποτελεσματικοί και ευνοούνται όσοι προτιμούν μάχη σώμα με σώμα 
 • Οι παίκτες αναγκάζονται να κινούνται σε μικρά γκρουπ, γιατί έτσι μαζεύουν ασφαλέστερα και περισσότερα tags 
 • Εμφανίζονται δυνατότητες στρατηγικής – π.χ. μπορεί κανείς να μη μαζέψει τα tags, για να τα αφήσει ως δόλωμα για τον επόμενο αντίπαλο. 

Παρακολουθήστε τον live μαραθώνιο 4 ωρών της IGN, με άφθονο gameplay και απαντήσεις των δημιουργών του MW3 στις ερωτήσεις θεατών.

Survival Mode: Το co-op είναι πλέον καλύτερο και πληρέστερο 
Αν σας ενδιαφέρει να συνεργάζεσθε με φίλους σας εναντίον του υπολογιστή, αυτό και είναι από μόνο του ένας άριστος λόγος να αποκτήσετε το MW3. Πέρα από τα Spec Ops που επιστρέφουν δυναμικά, μπορείτε πλέον με ένα φίλο σας (ή και μόνοι σας) να παίξετε Survival mode σε οποιοδήποτε multiplayer χάρτη, ενάντια σε ατελείωτα «κύματα» επιθέσεων (waves), τα οποία ξεκινούν με λίγους εύκολους αντιπάλους και γίνονται σταδιακά όλο και δυσκολότερα.


Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως στα spec ops και το Survival Mode μπορείτε ακριβώς - όπως και στο multiplayer - να κερδίσετε experience points και να κάνετε ξεκλειδώσετε όπλα και ικανότητες. Σημειώνεται πάντως πως όλα αυτά δεν προστίθενται στα experience points κλπ που έχετε κερδίσει στο multiplayer. Μετράνε μόνο για τα spec ops και survival mode και ξεκλειδώνονται χρησιμοποιώντας τα χρήματα που κερδίζετε σε αυτά.

Παρακολουθήστε gameplay από το νέο "Survival Mode"


Βελτιωμένος σχεδιασμός των χαρτών – Λιγότερος εκνευρισμός για τους παίκτες 
Οι 16 ολοκαίνουργοι χάρτες που περιλαμβάνονται στο παιχνίδι, έχουν όλοι σχεδιαστεί με τη λογική να μην υπάρχουν πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να κρυφθεί (camping spots) και να μην υπάρχουν όπως στα προηγούμενα παιχνίδια μέρη, στα οποία μπορούν οι σφαίρες των αντιπάλων να έρθουν από χιλιάδες διαφορετικά σημεία. Έτσι το παιχνίδι δίνει την αίσθηση μίας συνεχούς ροής και εκνευρίζει λιγότερο τους παίκτες.

Single Player – Η τριλογία ολοκληρώνεται 
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι το τελευταίο Modern Warfare παιχνίδι της σειράς,
η ιστορία θα φτάσει στο MW3 σε ένα επικό τέλος και επιτέλους την τιμωρία του Makarov.


Παρακολουθήστε το trailer του single player


Weapon Proficiencies και Classes: Ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή στο προσωπικό στυλ του κάθε παίκτη 
Πέρα από τα 3
perks που μπορείτε να διαλέξετε για να βελτιώσετε τις ικανότητες του χαρακτήρα σας, πλέον μπορείτε να διαλέξετε και μία ικανότητα (proficiencies) για το όπλο σας
 • Kick – Μειώνει το recoil (“κλώτσημα») του όπλου 
 • Range – Αυξάνει την μέγιστη απόσταση στην οποία το όπλο σας προκαλεί ζημιά 
 • Attachments – Επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε 2 πρόσθετα στοιχεία (attachments) στο όπλο σας, αντί για μόνο 1 
 • Focus – Το στόχαστρό σας θα παραμένει σχετικά σταθερό όταν σας πετυχαίνουν οι σφαίρες ενός αντιπάλου 
 • Melee – Γρηγορότερη χρήση του μαχαιριού σας 
 • Stability – Το στόχαστρό σας θα παραμένει πιο σταθερό όταν σκοπεύετε έναν αντίπαλο 
 • Impact – Οι σφαίρες σας θα διαπερνούν πιο εύκολα τα μαλακά υλικά (π.χ. ξύλο) που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι ως κάλυψη 
 • Speed – Θα κινείστε γρηγορότερα με το συγκεκριμένο όπλο 
 • Damage (μόνο για shotguns) – Το όπλο σας προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά Στην ουσία έχετε πλέον 4 perks - αντί για 3 που είχε το MW2 - και μπορείτε πλέον να αλλάζετε το proficiency του όπλου για να το προσαρμόσετε σε κάθε χάρτη και στυλ, αντί να αναγκάζεστε να αλλάξετε όπλο.

Μάλιστα κάθε όπλο έχει πλέον το δικό του level με experience points που μαζεύετε όσο το χρησιμοποιείτε και ξεκλειδώνουν τα διάφορα proficiencies και καμουφλάζ του όπλου. Επίσης εμφανίζονται για πρώτη φορά 3 διαφορετικές κλάσεις (strike packages)
 • Assault – Η γνωστή κλάση από τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, στην οποία όσο περισσότερα kills κάνετε χωρίς να πεθάνετε, τόσο καλύτερα killstreaks κερδίζετε. Τα killstreaks είναι κυρίως επιθετικά. 
 • Support – Παρόμοια με την Assault, αλλά εδώ εξακολουθείτε να κερδίζετε καλύτερα killstreaks ακόμη και αν πεθαίνετε στο ενδιάμεσο, ενώ τα killstreaks είναι κυρίως αμυντικά. 
 • Specialist – Αντί για killstreaks κερδίζετε perks της επιλογής σας όσο περισσότερα kills κάνετε χωρίς να πεθάνετε. Τα perks και την σειρά που ξεκλειδώνονται τα διαλέγετε εσείς. Στα 2,4 και 6 kills ξεκλειδώνετε από 1 perk, ενώ στα 8 kills ξεκλειδώνετε όλα τα perks του παιχνιδιού ταυτόχρονα! 
Δείτε την παρουσίαση των Strike Packages από την ομάδα του MW3

Support Class – Πλέον ακόμη και οι μέτριοι παίκτες παίζουν σημαντικό ρόλο 
Σε αντίθεση με τα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, όπου οι μάχες κρίνονταν κυρίως από τους παίκτες που πραγματοποιούσαν τα περισσότερα kills,
στο MW3 οι λιγότερο ισχυροί παίκτες μπορούν να επιλέξουν την κλάση Support, με την οποία μπορούν να κερδίσουν τα killstreaks τους χωρίς να ξεκινούν από την αρχή κάθε φορά που πεθαίνουν. Τα killstreaks της κλάσης Support είναι λιγότερο επιθετικά από αυτά της κλάσης Assault, αλλά βοηθούν πάρα πολύ την ομάδα σας να κερδίσει το παιχνίδι
 • 4 Kills – UAV (εμφανίζει τους αντιπάλους ως κόκκινες κουκίδες στο χάρτη για ένα μικρό χρονικό διάστημα) 
 • 5 Kills – Counter UAV (απενεργοποιεί το ραντάρ των αντιπάλων για ένα μικρό χρονικό διάστημα) 
 • 5 Kills – Ballistic Duffel – Στέλνει πακέτα με το Juggernaut perk (όχι την στολή Juggernaut) για όλη την ομάδα 
 • 5 Kills – Airdrop Trap – Στέλνει ένα πακέτο-παγίδα για όποιον αντίπαλο προσπαθήσει να το πάρει 
 • 8 Kills – Sam Turret – Στέλνει πακέτο με ένα όπλο εδάφους-αέρος, το οποίο βάλει αυτόματα εναντίων εχθρικών αεροσκαφών 
 • 10 Kills – Remote [Missile] UAV – Σκοπεύει τους αντιπάλους σας με πυραύλους 
 • 12 Kills – Advanced UAV – Όπως το UAV, αλλά αντί για κουκίδες οι αντίπαλοί σας εμφανίζονται ως βέλη, τα οποία φανερώνουν επιπλέον προς τα πού κοιτάνε οι αντίπαλοι 
 • 12 Kills – Remote Turret – Πολυβόλο όπλο το οποίο ελέγχετε εξ αποστάσεως 
 • 12 Kills – Stealth Bomber – Αεροπορικός βομβαρδισμός ο οποίος δεν προαναγγέλλεται στους αντιπάλους σας 
 • 18 Kills – EMP – Απενεργοποιεί όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα (ραντάρ, πολυβόλα κλπ) για ένα σύντομο χρονικό διάστημα 
 • 18 Kills – Juggernaut Recon Armour – Στέλνει ένα πακέτο που σας δίνει τη στολή ενός Juggernaut και Riot Shield 
 • 18 Kills – Escort Airdrop – Καλεί ένα ελικόπτερο το οποίο βάλει κατά των αντιπάλων σας και στέλνει 5 πακέτα (ένα εκ των οποίων είναι πακέτο-παγίδα για τους αντιπάλους σας) 

Call of Duty Elite – Η νέα κοινωνική διάσταση του Call of Duty 
Πλέον το Call of Duty σας δίνει έναν λόγο και έναν τρόπο να ασχολείστε με το παιχνίδι όταν δεν παίζετε και από οπουδήποτε έχετε πρόσβαση στο internet: Call of Duty Elite. Η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί μέσω web ή εφαρμογών κινητών συσκευών και προσφέρει τα εξής:

Δωρεάν υπηρεσίες (τα κυριότερα): 
 • Προφίλ παίκτη (Χιλιάδες Στατιστικά στοιχεία και δυνατότητα σύγκρισης κλπ για όλα τα παιχνίδια της σειράς call of duty) 
 • Δυνατότητα να δημιουργήσετε κλάσεις (create-a-class) μέσω web ή online εφαρμογών 
 • Δυνατότητα συμμετοχής σε Groups και Clans 
 • Δυνατότητα να μοιραστείτε video υψηλής ευκρίνειας με άλλους 
 • Εφαρμογές για iPhone, Android, iPad και xbox360 

Επιπλέον υπηρεσίες με ετήσια συνδρομή ~50€ (τα κυριότερα): 
 • Αποκτάτε δωρεάν τα DLC κάθε μήνα 
 • Υπάρχουν καθημερινοί διαγωνισμοί με έπαθλα 
 • Δυνατότητα να κάνετε Level Up την Clan σας και να κερδίσετε για εκείνη tags / emblems κ.α. μέσα στο παιχνίδι 
 • Αναλυτική παρουσίαση και στρατηγική για όλα τα όπλα, χάρτες και modes 
 • Πρόσβαση στο Call of Duty Elite TV που θα προβάλει επεισόδια μάλλον με παιχνίδια από τους καλύτερους παίκτες 

Call of Duty Elite - "1.Connect"

Call of Duty Elite - "2.Compete"

"Call of Duty Elite - "3.Improve"

Δείτε αναλυτικά όλα όσα περιλαμβάνονται εδώ. Σημειώνεται πως όσοι αποκτήσουν την Hardened Edition του MW3, αυτομάτως έχουν όλες τις συνδρομητικές υπηρεσίες Elite διαθέσιμες.Λόγοι για να ΜΗΝ αποκτήσετε το MW3


Μάχες σώμα με σώμα, μόνο 
Με εξαίρεση ορισμένες στιγμές στο single player κομμάτι του παιχνιδιού και ορισμένα killstreaks στο multiplayer, το MW3 δεν προσφέρει μάχη με άρματα, πλωτά ή αεροπλάνα και εστιάζεται αποκλειστικά στη μάχη σώμα με σώμα. Αν θέλετε οπωσδήποτε οχήματα, δείτε καλύτερα το Battlefield 3.


Περισσότερη διασκέδαση και δράση, λιγότερος ρεαλισμός
Αν και παραμένει πιστό σε πολλά χαρακτηριστικά των όπλων και της ανθρώπινης φύσης, το MW3 απευθύνεται κυρίως σε όσους αναζητούν την ακατάπαυστη δράση και την γρήγορη ικανοποίηση. Αυτό γίνεται εν μέρει σε βάρος του ρεαλισμού και της στρατηγικής που μπορείτε να βρείτε σε άλλα παιχνίδια (π.χ. Battlefield, Rainbow Six), χωρίς όμως να γίνεται εντελώς arcade παιχνίδι.


...λίγο από τα ίδια 
Το MW2 ήταν τόσο επιτυχημένο που δικαιολογημένα τα περισσότερα στοιχεία του έχουν παραμείνει και στο MW3. Τα όπλα είναι σχεδόν τα ίδια, το ίδιο και οι χειροβομβίδες και ο εξοπλισμός. Τα perks επίσης είναι σχεδόν τα ίδια, με λίγες προσθήκες και μερικές ανακατατάξεις. Τα νέα proficiencies προϋπήρχαν στις περισσότερες μορφές τους σε perks.

Συμπέρασμα 

Το MW3 προσθέτει αρκετά νέα στοιχεία εκεί που χρειάζονται και διατηρεί όλα τα επιτυχημένα συστατικά του MW2. Η γνώμη των παικτών έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και αυτό φαίνεται στη βελτιωμένη σχεδίαση των χαρτών, τον προσανατολισμό λίγο περισσότερο προς την ομάδα αντί για το άτομο και στην προσθήκη στοιχείων που κάνουν ακόμη και τους αδύναμους παίκτες πραγματικά χρήσιμους.

Σε περίπτωση που η απουσία οχημάτων και ο μόνο μέτριος ρεαλισμός δεν είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητα για εσάς, το Call of Duty: Modern Warfare 3 είναι το κατάλληλο First Person Shooter για εσάς.