2 Ιανουαρίου 2012

Το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2011, Μέρος 2ο

ανασκόπηση έτους  
Συνεχίζεται από το 1ο Μέρος

Β΄ τρίμηνο 2011
Απώλειες κατά το β΄τρίμηνο του έτους για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. (-9,54%) και ακόμη μεγαλύτερες για τον τραπεζικό δείκτη (-21,83%). Αναλυτικά:

Απρίλιος 2011

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό διάσωσης, τον Μάιο του 2010 με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, που έγινε για να αποφευχθεί η πτώχευση της χώρας και η αναδιάρθρωση του χρέους, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Ενώ το 2010 η εφαρμογή της Συμφωνίας υπήρξε, σε γενικές γραμμές, επιτυχής, με τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 5% του ΑΕΠ και τη λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, οι εξελίξεις το 2011 δημιουργούν έντονο προβληματισμό. 

Έτσι η διεθνής φιλολογία για την αναδιάρθρωση του ελλήνικού χρέους έχει πάρει φωτιά. Τα σχετικά σενάρια που κυκλοφορούν, επίσημα απορρίπτονται τόσο από τις κοινοτικές όσο και από τις ελληνικές Αρχές. Όμως, όσο οι φήμες περί αναδιάρθρωσης διαψεύδονται από τους αρμόδιους παράγοντες, τόσο περισσότερο φουντώνουν.

Κόπωση και φθορά στις προσδοκίες ανάκαμψης στο Χ.Α.
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Η αγορά έχει αρχίσει να ταλαιπωρείται από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις,  την φημολογία νέων υποβαθμίσεων και τους φόβους  χρεοκοπίας της χώρας.
Η φιλολογία και τα σενάρια γύρω από την τύχη του ελληνικού χρέους συνεχίζονται, με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η χώρα του θα υποστήριζε μια εθελοντική αναδιάρθρωση, δήλωση που εκτόξευσε τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε νέο ύψος-ρεκόρ, στα επίπεδα των 1.040 μονάδων βάσης.

Παρ΄όλα αυτά το Χ.Α. την Παρασκευή (14.4.11) ξεκίνησε ανοδικά και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να ενισχύεται έως και 1,37%. Όμως η συνεδρίαση αποδείχθηκε αρκετά… επεισοδιακή.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού φάνηκε να απογοητεύει την αγορά, με αποτέλεσμα την γρήγορη αλλαγή της τάσης, που υποχρέωσε τον δείκτη των τραπεζών στην απώλεια των έως τότε κερδών του (κέρδιζε έως 2,2%). Η απόπειρα της αγοράς να ανακτήσει θετικό πρόσημο δεν απέδωσε.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών από το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», δεν κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.469,03 μονάδες, με απώλειες 1,26%. Την Παρασκευή διακινήθηκαν τεμάχια αξίας 106,14 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης υποχώρησε συνολικά κατά 4,06%.
Για τον τραπεζικό δείκτη, που κινείται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, οι απώλειες την Παρασκευή διαμορφώθηκαν σε 1,67% στις 1.150,13 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε συνολικά κατά 8,33%.

Μεγάλη πτώση στον τραπεζικό κλάδο
Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1997 ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. έκλεισε τη Μ. Δευτέρα (18.4.11) κάτω από τις 1.100 μονάδες.  Συγκεκριμένα έκλεισε σε νέο χαμηλό 14 ετών στις 1.084,95 μονάδες με απώλειες που διαμορφώθηκαν στο 5,67%.
Αρνητικό στοιχείο της ημέρας η άνοδος σε επίπεδα-ρεκόρ για τα ελληνικά spreads και CDS.

Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε πως «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με κύριο ζητούμενο την ταχεία μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα κινητοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή» και πως αν συνέβαινε «θα έπληττε τόσο τις τράπεζες όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία και θα σταματούσε την πρόσβαση στις χρηματαγορές».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.427,49 μονάδες με πτώση 2,83%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος καθ΄όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών.
Τη Μ. Δευτέρα διακινήθηκαν στο Χ.Α. τεμάχια αξίας 91,49 εκατ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ΑΤΕ, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς με πτώση 7,69%, 7,49% και 7,20% αντίστοιχα. Σε ποσοστό 6,89% υποχώρησε ο τίτλος του Τ.Τ., ενώ σε απώλειες 5,55% υποχρεώθηκε η μετοχή της ΕΤΕ ολοκληρώνοντας στα 5,45 ευρώ. Τέλος σε 4,99% και 4,53% διαμορφώθηκαν οι απώλειες των Eurobank και Τρ Κύπρου.

Έρμαιο φημών το Χρηματιστήριο
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Πλήρως αποκομμένη από το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο σεναρίων και φημών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και με φόντο τα νέα ρεκόρ σε spreads και CDS, η ψυχολογία που διαμορφώνεται στο Χ.Α είναι πλέον αρνητική. Έτσι, η ελληνική αγορά δεν φαίνεται ικανή να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο δείκτης να κατευθύνεται προς νέα χαμηλά.

Ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε τη Μ. Τετάρτη σε νέες απώλειες, χάνοντας και τις 1.400 μονάδες. Έκλεισε στις 1.399,69 μονάδες με απώλειες 2,62%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 99,15 εκατ. ευρώ.
Για τον τραπεζικό δείκτη, που ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται έως και 2,51%, οι απώλειες διαμορφώθηκαν τελικά σε 4,58% στις 1.074,29 μονάδες.

 Σε ποσοστό 8,45% και 8,44% υποχώρησαν οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, ενώ ακολούθησε η ΑΤΕ με πτώση 6,25%. Οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς και ΕΤΕ υποχρεώθηκαν σε απώλειες 5,13% και 4,20% αντίστοιχα.

Κατάλληλα μέτρα και haircut 40% προτείνει η Citi σε Ελλάδα.
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Θεωρούμε πως ο καλύτερος συνδυασμός για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος επί του ΑΕΠ, είναι μέσω ενός συνδυασμού κατάλληλων μέτρων και haircut 40%, αναφέρει μεταξύ των άλλων η Citigroup.
Στο Χ.Α. με συνολικές απώλειες 2,57% ολοκληρώθηκε η Μ. Εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., παρά την άνοδο της Πέμπτης. Για το δείκτη των τραπεζών οι συνολικές απώλειες για την εβδομάδα διαμορφώθηκαν σε 7,3%, ενώ για τον FTSE20 οι απώλειες της εβδομάδας έφτασαν το 3,57%.

Νέο ρεκόρ στο spread
Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τις 1.200 μονάδες βάσης, εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, λίγο προτού ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010. Ανοδικά κινείται και το κόστος ασφάλισης των πενταετών τίτλων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) στις 1.340 μονάδες βάσης.

Χ.Α.: Οριακά θετική η εβδομάδα, με απώλειες ο μήνας.
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χ.Α. την Παρασκευή, που επέτρεψε στον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώσει την εβδομάδα με οριακά θετικό πρόσημο. 

Συγκεκριμένα την Παρασκευή (29.4.11) τελευταία ημέρα του μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,39%, στις 1.434,65 μονάδες, κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Συνολικά διακινήθηκαν τεμάχια αξίας 64,99 εκατ. ευρώ.

Με άνοδο 5,41% ο δείκτης των τραπεζών ολοκλήρωσε στο υψηλό ημέρας των 1.084,84 μονάδων, με το σύνολο των τίτλων του σε θετικό έδαφος, ενώ στην «κορυφή» των κερδών βρέθηκαν οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, με άνοδο 10,79% και 7,07% αντίστοιχα. Με κέρδη πάνω από 4% ολοκλήρωσαν και οι τίτλοι των Μυτιληναίος, Jumbo, Τρ. Πειραιώς, Τ.Τ., Τρ. Κύπρου, ΑΤΕ, MIG και ΕΤΕ, με την τελευταία να κλείνει στα 5,24 ευρώ.

Με απώλειες 6,55% έκλεισε ο Απρίλιος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη του Χ.Α.

Μάιος 2011

Με πτώση η εβδομάδα.
Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Ο Γενικός Δείκτης μετά από εναλλαγές έκλεισε την Παρασκευή (6.5.11) με απώλειες 0,58% στις 1.370,10 μονάδες, το τρίτο χαμηλότερο κλείσιμο εντός του 2011. Στο χαμηλό ημέρας και λίγο πάνω από τις 1.000 μονάδες ολοκλήρωσε ο δείκτης των τραπεζών, που συνολικά την εβδομάδα υποχώρησε σε ποσοστό 7,65%.
Η αρνητική φημολογία και η έλλειψη θετικών ειδήσεων είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά των ημερών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με συνολική πτώση 4,50% και με μέσο ημερήσιο τζίρο 74,5 εκατ. ευρώ.

Spiegel: Έξοδο από το ευρώ εξετάζει η Ελλάδα
Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Όπως ανέφερε στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό Spiegel,  η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έξοδό της από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα*  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιήσουν μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο σήμερα το βράδυ. Το Spiegel Online επικαλείται πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του ευρώ και την εισαγωγή νέου νομίσματος.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενώ στην ατζέντα φέρεται να είναι και η γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται, με δεδομένη την κρισιμότητα του ζητήματος, η συνάντηση έχει χαρακτηριστεί άκρως εμπιστευτική και θα παραβρεθούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schäuble σκοπεύει να αποτρέψει την Ελλάδα από μία τέτοια κίνηση, ενώ θα έχει στην κατοχή του εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει ειδικοί του υπουργείου του και το οποίο θα αναφέρεται στις σοβαρές συνέπειες της υιοθέτησης νέου νομίσματος. Σύμφωνα με το έγγραφο το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί έως 50% έναντι του ευρώ οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση του χρέους της Ελλάδας. Το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει πως το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ έπειτα από την υποτίμηση του νομίσματος. “Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι αναπόφευκτη,” αναφέρουν οι ειδικοί στο έγγραφο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη σύμφωνα με το έγγραφο θα έχει ως συνέπεια τη μαζική φυγή κεφαλαίων και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων γεγονός που δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Επιπλέον η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές για τα επόμενα χρόνια.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι εφικτή από νομικής πλευράς η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη ενώ ειδικοί πιστεύουν πως θα είναι απαραίτητη και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, επισημαίνει πως σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο καθώς η αλλαγή του νομίσματος θα “εξαφανίσει” την κεφαλαιακή τους βάση, ενώ οι ξένες τράπεζες θα υποχρεωθούν σε σημαντικές ζημιές λόγω των ομολόγων που κατέχουν. Επίσης αναφέρει πως η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διαγράψει σημαντικό μέρος των απαιτήσεων τη, τις οποίες το γερμανικό υπουργείο υπολογίζει σε 40 δισ. ευρώ ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα επωμιστεί η Γερμανία καθώς συμμετέχει με 27% στα κεφάλαια της ΕΚΤ.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, με επίσημη ανακοίνωσή του, διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel.
Όπως δηλώνει το υπουργείο "Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια".
________________
*Πηγή:www.capital.gr

Πιέσεις στις τράπεζες.
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο δείκτης των τραπεζών, που εντός του Μαΐου υποχωρεί συνολικά κατά 9,3% με μία μόλις ανοδική συνεδρίαση. Ενδεικτική της εικόνας του κλάδου είναι και η υποχώρηση της Εθνικής Τράπεζας στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., μετά την Coca-Cola 3E και τον ΟΠΑΠ.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να κάνουν λόγο για απογοητευτική εικόνα και κλίμα απαξίωσης στο Χ.Α. Επισηναίνουν δε, ότι παρά την υποχώρηση των αποτιμήσεων, το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών παραμένει σε αποχή  λόγω της αβεβαιότητας ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καθώς και των νέων επόδινων μέτρων που αναμένονται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.355,08 μονάδες με απώλειες 2,38%. Διακινήθηκε όγκος μετοχών αξίας 70,99 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης των τραπεζών, μετά από διακύμανση σε εύρος 4,13%, έκλεισε με πτώση 3,61% στις 984,22 μονάδες.

Σε νέο ιστορικό υψηλό το spread
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Νέο ιστορικό υψηλό καταγράφει το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων την Παρασκευή, ξεπερνώντας το επίπεδο των 1.300 μονάδων βάσης, μετά τις εντεινόμενες ανησυχίες γύρω από την ελληνική κρίση.

Υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Κατά τρεις βαθμίδες, σε ΄B+΄ από ΄BB+΄, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Ελλάδας η Fitch Ratings, ενώ διατήρησε σε ΄B΄ τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση.
Η  Fitch ανακοίνωσε παράλληλα ότι έχει θέσει και τις τρεις αξιολογήσεις σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative - RWN).

Η υποβάθμιση αντανακλά την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος της ριζοσπαστικής δημοσιονομικής και δομικής μεταρρύθμισης για την εξασφάλιση της φερεγγυότητας και των θεμελίων για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ο κίνδυνος για την εφαρμογή και ο πολιτικός κίνδυνος έχουν αυξηθεί καθώς απαιτούνται περισσότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ λόγω της μη επίτευξης του στόχου για τα φορολογικά έσοδα και του υψηλότερου ελλείμματος το 2010. 

Επιπλέον, η μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις έχει αυξήσει τον κίνδυνο καθυστέρησης της χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ λόγω των πολιτικών και τεχνικών εμποδίων στην εφαρμογή του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Fitch περιμένει ορισμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και συνεχίζει να πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει πιστή στο πρόγραμμα και στην τήρηση των υποχρεώσεων της.

Η αξιολόγηση ΄B+΄ ενσωματώνει τις προσδοκίες της Fitch ότι η Ελλάδα θα δεχτεί νέα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα υποβληθούν σε ΄ήπια αναδιάρθρωση΄ ή ΄αναδιάταξη΄ (reprofiling) κάτι που όπως σημειώνει, θα προκαλούσε ΄πιστωτικό γεγονός΄ και αξιολόγηση αθέτησης (default) από την Fitch.
Η Fitch προειδοποιεί εξάλλου ότι επέκταση της ωρίμανσης των υφιστάμενων ομολόγων θα θεωρηθεί γεγονός αθέτησης (default event) και η αξιολόγηση τόσο της Ελλάδας όσο και των υποχρεώσεων της θα μεταβληθούν ανάλογα.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι στο ενδεχόμενο που -αντίθετα με τις προσδοκίες της- ο "επιμερισμός των βαρών" με τον ιδιωτικό τομέα για τα νέα κεφάλαια περάσει από την προτροπή στον εξαναγκασμό, η αξιοπιστία των δεσμεύσεων πολιτικής όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM) και τα προγράμματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία (΄BBB+΄/Negative) και την Πορτογαλία (΄BBB-΄/RWN), καθώς και για την Ελλάδα, θα υποχωρούσε σημαντικά και κατά τη γνώμη της Fitch θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητας της Ευρωζώνης...

Εντυπωσιακή η τελαυταία ημέρα του Μαΐου στο ΧΑ
Τρίτη, 31 Μαΐου 2011:

Με τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 12 μηνών -και μία από τις μεγαλύτερες της τελευταίας 10ετίας- έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας την Τρίτη, με «φόντο» τις προσδοκίες για ομαλή εκταμίευση της 5ης δόσης και για χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα. 

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας και με την επενδυτική ψυχολογία να άγεται και να φέρεται από κάθε είδους φήμες, σενάρια και δημόσιες τοποθετήσεις, η ελληνική αγορά βρήκε αφορμή αντίδρασης στη διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, η διαπραγμάτευση των οποίων είχε εξελιχθεί σε πραγματικό θρίλερ.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν και οι πληροφορίες του ξένου Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία ενδέχεται να εγκαταλείψει την πρότασή της για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που την είχε φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΕΚΤ, εξέλιξη που εκτιμάται ότι αφενός αυξάνει τις πιθανότητες για έγκριση νέας δανειακής στήριξης προς την Ελλάδα, αφετέρου απεγκλωβίζει το ΔΝΤ από την προειδοποίηση περί μη εκταμίευσης του ποσού που του αναλογεί από την 5η δόση προς την Ελλάδα.

Τα ελληνικά spreads και CDS, υποχώρησαν την Τρίτη κατά 30 και 40 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και έφτασε να ενισχύεται έως και 5,67%, πριν ολοκληρώσει στις 1.309,46 μονάδες με άνοδο 5,58% (πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο του Δείκτη από τη συνεδρίαση της 10ης Μαΐου 2010 και την 10η μεγαλύτερη από τις 31/12/2000) ενώ σε μηνιαία βάση οι συνολικές απώλειες του ΓΔ περιορίστηκαν σε 8,73%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η εκτίναξη του τραπεζικού δείκτη, που έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 974,44 μονάδων με άλμα 10,06% (πρόκειται για την 6η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του δείκτη από τις 31/12/2000 και τη μεγαλύτερη από τη συνεδρίαση της 10ης Μαΐου 2010). Σε μηνιαία βάση οι συνολικές απώλειες του δείκτη περιορίστηκαν σε 10,18%.
Αυξημένος υπήρξε και ο τζίρος, που πλησίασε τα 161 εκατ. ευρώ. Από τον συνολικό τζίρο, το 50% περίπου  διοχετεύθηκαν σε συναλλαγές που αφορούσαν τον ΟΠΑΠ, την ΕΤΕ και την Coca-Cola 3E.
Αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για απότομη μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας, αξιολογώντας ως  ενθαρρυντικό στοιχείο το ύψος του τζίρου.
Στο σύνολο του μήνα Μαϊου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε πτώση κατά 8,73% . Έκλεισε στις 1.309,46 μονάδες, έναντι 1.434,65 μονάδες στο τέλος Απριλίου.

Αναλυτικά την Τρίτη (31.5.11) από τον FTSE20, ξεχώρισαν τα κέρδη 17,35% της Τρ. Κύπρου στα 2,30 ευρώ, 14,29% της MIG στα 0,56 ευρώ, 10,80% της Eurobank στα 3,18 ευρώ και 10,61% της Εθνικής Τράπεζα στα 4,90 ευρώ. Με υψηλά κέρδη ακολούθησαν οι τίτλοι των Μυτιληναίος, Alpha Bank και Τ.Τ., ενισχυμένοι σε ποσοστό 9,11%, 8,59% και 8,00% αντίστοιχα, ενώ σε 5,81% και 5,21% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των ΟΤΕ και Τρ. Πειραιώς στα 7,10 και 1,01 ευρώ. Στα 18,10 ευρώ έκλεισε η Coca-Cola 3E με άνοδο 5,11%, περί του 4,5% ενισχύθηκαν οι Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ (+4,03%), Marfin Popular Bank (+3,28%), Βιοχάλκο (+3,14%), Τιτάν (+2,72%) και Jumbo (+1,92%). Στον αντίποδα, με απώλειες 2,02% και 0,45% έκλεισαν οι ΔΕΗ και ΕΛΠΕ στα 9,21 και 6,66 ευρώ.
Από τη σύνθεση του Γενικού Δείκτη ξεχώρισαν επίσης τα κέρδη 12,02% και 10,48% των ΕΧΑΕ και ΕΥΑΘ, η άνοδος πάνω από 9% των Fourlis και Σαράντης, αλλά και τα κέρδη 7,81% και 6,16% των ΕΛΒΑΛ και ΟΛΘ. Οι μετοχές των Aegean Airlines και ΥΓΕΙΑ δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, υποχωρώντας 11,46% και 5,88% αντίστοιχα.


Ιούνιος 2011

Άνοδος κατά 12,6% στις τράπεζες την εβδομάδα
Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011
 
Ενδιαφέρουσα, με μεγάλες διακυμάνσεις αλλά και μεγάλη άνοδο  την Παρασκευή, έκλεισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μετά την εντυπωσιακή άνοδο στη συνεδρίασης της Τρίτης (κατά 5,58%), ακολούθησαν δύο πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες 2,46% για τον Γενικό Δείκτη και 2,28% για τον τραπεζικό δείκτη.

Μετά όμως την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το Χ.Α. βρήκε αφορμή την Παρασκευή για νέα μεγάλη άνοδο. Ειδικότερα, εν αναμονή ανακοινώσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων ΥΠΟΙΚ - τρόικας, ο
Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, έως ότου η επιβεβαίωση των προσδοκιών για θετική έκβαση άναψε το πράσινο φως για ταχύτατη διεύρυνση των κερδών και ενίσχυση του τζίρου.

«Η διαφαινόμενη λύση στην χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και η αποδοχή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από την Τρόικα έδωσαν κάποιες ανάσες στην αγορά, η οποία βρέθηκε για ακόμα μια εβδομάδα εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων» σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς*
«Μέχρι την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου η κατάσταση θα παραμείνει ρευστή καθώς η εξασφάλιση των χρημάτων του νέου δανείου περνάει μέσα από την έγκριση του από την Ελληνική Βουλή»
σημειώνουν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά, η διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να βοηθήσουν έχει φέρει κάποια μικρή αισιοδοξία ενόψει και των συνόδων κορυφής που αναμένονται εντός του Ιουνίου και που θα δώσουν ένα πιο ξεκάθαρο στίγμα για τις προθέσεις των εταίρων μας».

Ο Γ.Δ. του Χ.Α. ολοκλήρωσε την Παρασκευή με κέρδη 4,42% στις 1.333,66 μονάδες και τζίρο 107,3 εκατ. ευρώ. Τα αθροιστικά κέρδη του Δείκτη για την εβδομάδα διαμορφώθηκαν σε 5,43%.
Αισθητή η υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη, που την Παρασκευή έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 1.036,66 μονάδων με άλμα 8,87%, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του σε 12,63%.

Από τη σύνθεση του FTSE20, ξεχώρισε η μεγάλη άνοδος των Alpha Bank και Eurobank στα 3,51 και 3,42 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και τα κέρδη 11,11% της MIG στα 0,70 ευρώ. Ενισχυμένες σε ποσοστό 9,57% και 7,94% ακολούθησαν οι Τρ. Κύπρου και Marfin Popular Bank, η Τρ. Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 7,84% στα 1,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΤΕ με άνοδο 7,80% ολοκλήρωσε στα 5,20 ευρώ.
Ενισχυμένοι σε ποσοστό 5,44%, 4,50% αι 4,10% έκλεισαν τη διαπραγμάτευση οι Τ.Τ., ΕΛΠΕ και Βιοχάλκο, άνοδο πάνω από 3% σημείωσαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
________________
*Πηγή:www.capital.gr

Προς νέα χαμηλά το Χ.Α.
Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011  

Το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο του έτους σημείωσε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ολοκληρώνοντας στο χαμηλό ημέρας των 1.258,97 μονάδων με πτώση 2,94%, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη διάρκεια των συναλλαγών. Η αξίας των συναλλαγών ανήλθε στα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο Τραπεζικός δείκτης, σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση κατά 4,69% και έκλεισε στις 938,44 μονάδες.

Τα δημοσιεύματα της ημέρας, μεταξύ των άλλων, αναφέρονται στη σημασία της μη ύπαρξης καθυστέρησης στην εκταμίευση της 5ης δόσης, καθώς και στην απαιτούμενη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας πάνω στις βασικές αρχές του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Την Τετάρτη, το σύνολο των τίτλων του FTSE20 υποχρεώθηκε σε απώλειες, πλην της Coca-Cola 3E που έκλεισε αμετάβλητη. Συγκεκριμένα από τον FTSE20, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ΑΤΕ και Alpha Bank υποχωρώντας 9,09% και 7,65%, ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ και Marfin Popular Bank με πτώση 6,77% και 6,06%, ενώ σε ποσοστό 5,93% και 5,23% υποχώρησαν οι τίτλοι των Βιοχάλκο και Τιτάν.


Με απώλειες η εβδομάδα στο Χ.Α. 
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Με μία μόλις ανοδική συνεδρίαση και υποτονική τη συναλλακτική δραστηριότητα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε συνολικά κατά 6,09% την εβδομάδα, ενώ σε 9,57% διαμορφώθηκαν οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη.

Την Παρασκευή (10.11.11), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.252,38 μονάδες με μικρές απώλειες 0,81%. Συνολικά διακινήθηκε όγκος αξίας 74,07 εκατ. ευρώ. Στο χαμηλό ημέρας των 937,47 μονάδων και με απώλειες 2,04% έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών.

Το πρόβλημα για την ελληνική αγορά εντοπίζεται στο Μεσοπρόθεσμο. Την ίδια στιγμή, η εικόνα αναφορικά με την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ή με το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου στήριξης προς τη χώρα παραμένει θολή. Έτσι δεν αναμένεται αλλαγή της τάσης στο Χ.Α. όσο εκκρεμεί η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Άνοδος 3,80% στο Χ.Α. και 7,82% στις τράπεζες
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Όπως προκύπτει από τις επαφές του γαλλογερμανικού άξονα, αίρονται οι αβεβαιότητες για τη διαμόρφωση ενός νέου πακέτου στηριξης της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβανομένων υπόψη και των αλλαγών στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό με τον ανασχηματισμό και την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών, εμφανίζονται πλέον κάποια μικρά περιθώρια αισιοδοξίας.

Έτσι στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.254,02 μονάδες ενισχυμένος 3,80%, κινούμενος σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών και με κέρδη που έφτασαν ενδοσυνεδριακά το 5,33%. Κατάφερε έτσι να κλείσει με θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο 0,13%. Την Παρασκευή διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος τεμαχίων αξίας 145,28 εκατ. ευρώ.

Έντονα ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης των τραπεζών, με κέρδη που έφτασαν το 9,69%, πριν κλείσει ενισχυμένος 7,82% στις 971,02 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη του δείκτη διαμορφώθηκαν σε 2,49%.

Από τη σύνθεση του τραπεζικού δείκτη ξεχώρισαν τα κέρδη 9,31% και 8,62% των Eurobank και Marfin Popular Bank στα 3,17 και 0,63 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ενισχυμένη σε ποσοστό 8,45% ακολούθησε η ΕΤΕ, αφού πρώτα «έγραψε» υψηλό ημέρας στα 4,85 ευρώ (+10,73%). Πάνω από 8% ενισχύθηκε και η Τρ. Κύπρου, ενώ οι τίτλοι των Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και Τ.Τ. έκλεισαν με κέρδη 6,41%, 6,19% και 4,58% αντίστοιχα.

Στον FTSE20, πέραν των τραπεζών, ξεχώρισε η MIG με άνοδο 14,29% στα 0,64 ευρώ, οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ ενισχύθηκαν 4,58% και 3,23%, ενώ με κέρδη 3,07%, 3,06% και 3,04% ακολούθησαν οι Τιτάν, ΔΕΗ και ΟΤΕ αντίστοιχα.


Χ.Α.: Θετική αντίδραση με τραπεζικό άλμα
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Με τις τράπεζες να πτωτοστατούν, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε έντονα ανοδικά την Τρίτη, προεξοφλώντας την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.275,47 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,74%, κοντά σε υψηλά ημέρας, ενώ κινήθηκε σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών. Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος μετοχών αξίας 109,375 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 6,93%, ενώ από τη σύνθεσή του μόνο η ΑΤΕ έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Η αγορά κινείται παράλληλα με τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση χρέους και ταυτίζουν ολοένα περισσότερο την ψήφο εμπιστοσύνης προς το κυβερνών κόμμα (το βράδυ στο ελληνικό κοινοβούλιο) με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικών αντιδράσεων και έλλειψης ουσιαστικών θεμελιωδών στοιχείων, ακόμη και στην περίπτωση που οι εξελίξεις είναι θετικές – με ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, εκταμίευση της επόμενης δόσης και συμφωνία για νέο πακέτο προς την Ελλάδα – το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ένα ράλι ανακούφισης. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των μεταρρυθμίσεων, εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς*.

Από τις τράπεζες ξεχώρισαν οι Alpha Bank (+9,81%) στα 3,47 ευρώ, Eurobank (+8,97%) στα 3,28 ευρώ, ΕΤΕ (+7,88%) στα 4,93 ευρώ και Πειραιώς (+7%) στα 1,07 ευρώ. Από τους υπόλοιπους κλάδους ξεχώρισε η μετοχή της Ελλάκτωρ που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 2,27 ευρώ με κέρδη 10,19%, και οι Μυτιληναίος και ΟΤΕ που ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 5%.
________________

*Πηγή:www.capital.gr

Χωρίς παλμό το Χ.Α.
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Ο αρχικός ενθουσιασμός, μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα, έδωσε τη θέση του στον προβληματισμό και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχρεώθηκε τελικά σε μικρή πτώση 0,74% κλείνοντας στις 1.232,60 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 59 εκατ. ευρώ.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,71%. Ο δείκτης των τραπεζών, που είχε μόνο μία ανοδική συνεδρίαση στην εβδομάδα, σημείωσε μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες 4,1%.
Στην γειτονική Ιταλία, η Moody’s έθεσε σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση 16 ιταλικές τράπεζες την Πέμπτη (23.6.11), ωστόσο υπήρξαν αρκετές φήμες στην αγορά, όπως ότι ορισμένες ιταλικές τράπεζες δεν θα περάσουν τα stress tests ή ότι επίκειται υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ιταλίας, που προκάλεσαν τη μεταβλητότητα. Οι μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών οδήγησαν το χρηματιστήριο του Μιλάνου στην απόφαση να διακόψει προσωρινά τη διαπραγμάτευσή τους. Η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω της υψηλής μεταβλητότητας, επηρέασε το κλίμα και προκάλεσε στιγμιαίο πανικό στις αγορές.

Moody΄s: Αρνητικό στοιχείο για τις τράπεζες οι εκροές καταθέσεων
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Ο οίκος Moody΄s  εκτιμά ότι οι εκροές από την αρχή του έτους, ανέρχονται στο 8% των καταθέσεων. Ο κίνδυνος από τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων, που είναι εκτός ελέγχου είτε από τις τοπικές είτε από τις ευρωπαϊκές αρχές,  συνιστά βασικό αρνητικό στοιχείο για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τέτοιες εκροές μπορούν να προκαλέσουν ένα σημαντικό έλλειμμα ρευστού εάν αυξηθούν περισσότερο από το 35% των καταθέσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τρείς συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις στο Χ.Α.
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

Μετά την υπερψήφιση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου (στις 29.6.11) και την αναμενόμενη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου (στις 30.6.11), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη στις 1.279,06 μονάδες με κέρδη 1,12%, συμπληρώνοντας τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις . Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 70,91 εκατ. ευρώ. Με κέρδη 1,31% ολοκλήρωσε και ο δείκτης των τραπεζών, στις 977,95 μονάδες, που όμως δεν κατάφερε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη που έφταναν έως και +3,07%.
Η αγορά σίγουρα θεωρεί ότι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου αποτελεί  θετική εξέλιξη, που τερματίζει μία μακρά περίοδο έντονης αβεβαιότητας.
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και το σχέδιο ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους. Τα μηνύματα μέχρι στιγμής, μετά τη συμφωνία των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών για την εθελοντική συμμετοχή τους,  είναι θετικά.
Στο Χ.Α. κατά τον μήνα Ιούνιο, οι συνολικές απώλειες του Γενικού Δείκτη ανήλθαν σε 2,32%.
Σε επίπεδο εξαμήνου, οι συνολικές απώλειες του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. διαμορφώθηκαν σε 9,54%, ενώ σημαντικά μεγαλύτερες ήταν οι συνολικές απώλειες του τραπεζικού δείκτη, που στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στο 21,83%.
_______________
 Πηγές:
 www.euro2day.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου