5 Ιανουαρίου 2012

Το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2011, Μέρος 4ο

Ανασκόπηση έτους 

Συνεχίζεται από το 3ο Μέρος

Δ΄ τρίμηνο 2011

Σημαντική ήταν η πτώση του Γενικού δείκτη του Χ.Α. και κατά το Δ΄ τρίμηνο του έτους 2011.
Αναλυτικά:


Οκτώβριος 2011

Αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, Μεγάλη πτώσηστο Χ.Α.
Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Και πάλι σενάρια χρεοκοπίας της χώρας που όμως κατηγορηματικά διαψεύδονται, καθώς και φήμες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά την αναβολή του Eurogroup που θα ενέκρινε την καταβολή της έκτης δόσης.

Όλα αυτά ώθησαν τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους την Τρίτη (4.10.11), με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει 6,28% της αξίας του και να διαμορφωθεί στις 730 μονάδες, σημείο που έχει να δει η αγορά από τον Ιούνιο του 1993. Ο τζίρος ξεπέρασε οριακά τα 60 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε σημαντικά χαμηλότερα από τα 30 δισ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Απώλειες 10,77% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης. Οι ρευστοποιήσεις συνοδεύτηκαν από υψηλό όγκο συναλλαγών. Στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας ο όγκος ήταν 6,7 εκατ. τεμάχια, ενώ η τιμή της υποχώρησε κατά 14,12% και η αποτίμησή της διαμορφώθηκε ελαφρώς πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Πάνω από 4 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στις μετοχές των Eurobank και Alpha Bank.
Ξεχώρισαν οι απώλειες της Τράπεζας Πειραιώς (-18,18%), του Τ.Τ. (-15,28%), του Μυτιληναίου (-11,11%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-10,26%).

Η χρηματιστηριακή κοινότητα παραμένει ανήσυχη καθώς βλέπει πως οι τιμές δεν σταματούν να υποχωρούν και οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις της αγοράς απλά αποτελούν ευκαιρίες για ρευστοποιήσεις.
Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, καλά κρατεί.

Η Moody΄s υποβαθμίζει την Ιταλία. Συγκεκριμένα κατά τρείς βαθμίδες υποβάθμισε την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας η Moody΄s Investors Service, σε A2 από Aa2 προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο Prime-1. Το outlook είναι αρνητικό. Για την απόφαση της, η Moody΄s επικαλείται την "αύξηση των μακροπρόθεσμων κινδύνων για τη χρηματοδότηση κρατών της Ευρωζώνης με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, όπως η Ιταλία, ως αποτέλεσμα της διαρκούς και μη κυκλικής υποχώρησης της εμπιστοσύνης στις αγορές χρήματος λόγω της κρίσης χρέους".

Πιθανή διάσπαση της γαλλό-βελγικής τράπεζας Dexia. Η Dexia, μία από τις ξένες τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονων φημολογιών το τελευταίο διάστημα για πιθανή διάσπαση ή επιπρόσθετη στήριξη από τις γαλλικές και βέλγικες αρχές.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Dexia αφού ενέγραψε απομειώσεις 377 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν πριν από το τέλος του 2020, η Dexia είναι ακόμη αντιμέτωπη με πιθανές απομειώσεις 3,02 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή της σε ελληνικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά και ιρλανδικά ομόλογα. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της τράπεζας στο κρατικό χρέος των πέντε αυτών χωρών, ανέρχεται σε 21 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Dexia έφθασε να υποχωρεί (στις 4.10.11) μέχρι και 37% πριν τελικά κλείσει με απώλειες 22%.

Συνολικές απώλειες των τραπεζών 15,50% την εβδομάδα.
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Με απώλειες ολοκληρώθηκε και αυτή η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου κύρια χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων παραμένουν οι χαμηλού ύψους συναλλαγές και η αυξημένη μεταβλητότητα.
Ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε συνολικά κατά 6,77%, ενώ για το δείκτη των τραπεζών οι συνολικές του απώλειες διαμορφώθηκαν σε 15,50%.
Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε με μικρή άνοδο 0,59%, ενω ο δείκτης των τραπεζών εκλεισε την ημέρα ενισχυμένος κατά 1,04%.

Υποβάθμιση της Ιταλίας και της Ισπανία από Fitch
Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Στην υποβάθμιση της Ιταλίας και της Ισπανία προχώρησε η Fitch Ratings επικαλούμενη την επιδείνωση της κρίσης χρέους και του κινδύνους μετάδοσης της.
Ειδικότερα, η Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας της Ιταλίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα σε ΄A+΄ από ΄AA-΄ και της βραχυπρόθεσμης σε ΄F1΄ από ΄F1+΄. Το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό.
Την μακροπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε τοπικό και σε ξένο νόμισμα υποβάθμισε "σε ΑΑ-" από "ΑΑ+" ο οίκος Fitch Ratings. Το outlook των αξιολογήσεων είναι "αρνητικό". Παράλληλα, η Fitch επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση "F1+" της χώρας.

Μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Ενώ η πτώση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. ήταν μικρή τη Δευτέρα (10.10.11), οι τραπεζικές μετοχές υποχρεώθηκαν σε σοβαρές απώλειες. Το αρνητικό κλίμα της ημέρας διαμορφώνει η ένταξη της Proton Bank στο ΤΧΣ και ο φόβος για μεγαλύτερο haircut του ελληνικού χρέους.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν τη Δευτέρα με τον τραπεζικό δείκτη να βυθίζεται στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης έως το -12,95%, ενώ ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5,78%.
Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές μόνο απώλειες 0,58% στις 740,06 μονάδες και με τζίρο 48,94 εκατ. ευρώ. Όμως ο τραπεζικός δείκτης δεν κατόρθωσε να διορθώσει σημαντικά και έτσι η συνεδρίαση έκλεισε με τις τράπεζες να καταγράφουν μεγάλες απώλειες 10,41% και τον αντίστοιχο δείκτη να κλείνει στις 355,19 μονάδες.

Εδικότερ στον FTSE20, ξεχώρισε η άνοδος 8,24% του ΟΠΑΠ στα 7,09 ευρώ, καθώς και τα κέρδη 8,80% της MIG. Στον αντίποδα βρέθηκαν το Τ.Τ. και η Τρ. Πειραιώς με απώλειες 18,69% και 16,84% αντίστοιχα, ενώ με πτώση 14,63% , 12,84% και 11,97% έκλεισαν αντίστοιχα οι Eurobank , ETE και Alpha Bank.

Ήδη το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη συμπεριφορά, μεταξύ των τραπεζικών μετοχών και των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, οι οποίες φαίνεται να αντέχουν καλύτερα στην κρίση από ότι οι τραπεζικές

Διήμερη πτώση 22% για τις τράπεζες
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Και σε νέες μεγάλες απώλειες υποχρεώθηκαν την Τρίτη οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, υπό το «φόβο» ενός μεγαλύτερου haircut έναντι του 21% που προβλέπει το PSI.

Μετά τη χθεσινή μεγάλη πτώση (-10,41%), ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Τρίτη (11.10.11) με νέα «βουτιά» -13,18% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ μόνο εντός του Οκτωβρίου οι συνολικές απώλειες του τραπεζικού δείκτη διαμορφώνονται σε 34,27%.

Ενδεικτικό της εικόνας που διαμορφώνεται είναι και το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα (με απώλειες 15,79% στα 1,60 ευρώ και κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται σε 1,529 δισ. ευρώ) υποχώρησε σήμερα στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., πίσω και από τον ΟΤΕ (ο οποίος με άνοδο 1,61% στα 3,15 ευρώ εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 1,543 δισ. ευρώ)

Αναλυτές της αγοράς* σχολιάζουν ότι με δεδομένο το βαθμό αβεβαιότητας στην αγορά, οι προσδοκίες ακόμα και για περιορισμένες βραχυπρόθεσμες αγοραστικές κινήσεις στον κλάδο των τραπεζών είναι μάλλον περιορισμένες. Συμπληρώνουν παράλληλα, ότι η σημερινή έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα δεν κατάφερε να «ανακουφίσει» τις ανησυχίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει ο προβληματισμός και για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας.

Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη έκλεισε με απώλειες 1,97% στις 725,45 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 51,89 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες απώλειες πλην της ΕΤΕ σημείωσαν ακόμη το Τ.Τ. που υποχώρησε 28,02% στα 0,357 ευρώ, η Eurobank 20,00% στα 0,56 ευρώ, η Τρ. Πειραιώς 19,62% στα 0,254 ευρώ, και η Marfin Popular Bank 7,95% στα 0,278 ευρώ.
________________
*Πηγή: www.capital.gr

Ισχυρή τραπεζική αντίδραση
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ως “ισχυρή αντίδραση” χαρακτηρίζεται η ανοδική κίνηση της Τετάρτης (12.10.11) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την κατακόρυφη πτώση των προηγούμενων ημερών.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 759,89 μονάδες με κέρδη 4,75%, ενώ κινούμενος ανοδικά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών. Ο τζίρος ανήλθε στα 55,52 εκατ. ευρώ.
Για το δείκτη των τραπεζών, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 347,41 μονάδες με άνοδο 12,66%.

Αναλυτικά στον FTSE20, στην «κορυφή» των κερδών βρέθηκαν οι Eurobank και Alpha Bank ενισχυμένες 21,25% και 18,07% στα 0,679 και 0,98 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς με κέρδη 15,00% και 14,17% στα 1,84 και 0,29 ευρώ αντίστοιχα.
Ξεχώρισαν επίσης τα κέρδη των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, MIG (πάνω από 5%) και Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και ΔΕΗ (πάνω από 4%).

Υποβάθμισε την Ισπανίας η Moody΄s
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε την αξιολόγηση των κυβερνητικών ομολόγων της Ισπανίας η Moody΄s Investors Service σε A1 από Aa2 προηγουμένως, με το outlook να είναι αρνητικό. Σε σχετική έκθεση η Moody΄s σημειώνει ότι η Ισπανία συνεχίζει να είναι ευάλωτη στις πιέσεις των αγορών.

Ανοδικό ξέσπασμα στις Τράπεζες 

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Μετά τη χθεσινή υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία αίρεται ένα σοβαρό εμπόδιο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ισχυρή ήταν η άνοδος που σημείωσε την Παρασκευή (21.10.11) ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. και ακόμη πιο εντυπωσιακή η άνοδος των τραπεζών, μετά τις σημαντικές απώλειες που είχαν υποστεί οι μετοχές τους κατά το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα η άνοδος του Γενικού Δείκτη, που έκλεισε στις 782,36 μονάδες ανήλθε στο 5,33%, ενώ πολύ μεγαλύτερη (περίπου στο 10%) ήταν η άνοδος που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στο σημερινό Eurogroup και κυρίως στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής. Τα σενάρια για τα αποτελέσματα της συνόδου δίνουν και παίρνουν, αλλά οιπροσδοκίες στην αγορά, παρά τον όποιο προβληματισμό αναφορικά με το ύψος του haircut των ελληνικών ομολόγων, είναι συγκρατημένα θετικές.

Ευρωπαϊκό παρασκήνιο και βαριές απώλειες στο Χ.Α.
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Με βαρύτατες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Δευτέρας (24.10.11) για μετοχές και δείκτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στον απόηχο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής και με «φόντο» τις πυρετώδεις διεργασίες αναφορικά με το ύψος του haircut των ελληνικών ομολόγων.

Τη στιγμή που στο προσκήνιο έρχεται πια και το ζήτημα του εθελοντικού χαρακτήρα του προγράμματος «ανακύκλωσης» του ελληνικού χρέους, εκκρεμούν αποφάσεις και για τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, όπως αυτό της μόχλευσης του EFSF, σημειώνουν αναλυτές της αγοράς*. Με αποτέλεσμα η αγορά να μην έχει ακόμα σαφή εικόνα για όσα διαδραματίζονται. Η δέσμη των μέτρων που προωθούνται και συζητούνται παρασκηνιακά δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμα στο σύνολό της, εξηγούν, και αναμένουν αυξημένη μεταβλητότητα και πτωτικό ρίσκο έως ότου γίνουν γνωστές οι αποφάσεις για το haircut.
«Η φημολογία αναμένεται να ενταθεί εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της Τετάρτης. Κάποια ανακούφιση θα μπορούσε να δώσει το γεγονός ότι οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν την κατανομή της 6ης δόσης».


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 747,08 μονάδες με πτώση 4,51%. Κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, έφτασε να υποχωρεί έως και 6,06% στις 734,93 μονάδες. Για το δείκτη των τραπεζών, η συνεδρίαση έκλεισε με μεγάλη πτώση 16,85% στις 312,27 μονάδες.

Αναλυτικά στον FTSE20, σε θετικό έδαφος, με μικρή άνοδο, ολοκλήρωσαν μόνο οι μετοχές των ΟΤΕ και Coca-Cola 3E.
Αντίθετα οι μετοχές των Τ.Τ. και Τρ. Πειραιώς, έκλεισαν με απώλειες 25,11% και 22,15% στα 0,334 και 0,239 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι ΕΤΕ και Eurobank με πτώση 20,79% και 20,25% στα 1,60 και 0,63 ευρώ αντίστοιχα. Σε ποσοστό 19,74% στα 0,938 ευρώ υποχώρησε η Alpha Bank, ενώ οι τίτλοι των Ελλάκτωρ, ΜΑΡΦΒ και MIG ακολούθησαν με απώλειες 10,77%, 9,84% και 8,18%. Τέλος σε 7,89% και 5,05% διαμορφώθηκαν οι απώλειες των Τρ. Κύπρου και Μυτιληναίος.
________________
*Πηγή: www.capital.gr

Μεγάλη άνοδος στα Χρηματιστήρια μετά τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Με μεγάλη άνοδο και τζίρο υποδέχθηκε η αγορά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την διαγραφή του 50% του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών. Οι πρώτες αντιδράσεις των επενδυτών, όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά και γενικότερα στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, ήταν θετικές στην αποφασιστικότητα που φάινεται να επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο περιορισμός όμως της αβεβαιότητας, είχε σαν απότέλεσμα το Χ.Α. και ειδικότερα ο τραπεζικός κλάδος, να ανοίξει με μεγάλη άνοδο. Τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη πλησίασαν το 15%. Στη συνέχεια όμως επικράτησε κάποιος προβληματισμός, σχετικά με το υψηλό ποσοστό (50%) απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση και την πολύ πιθανή κρατικοποίησή τους. Οι εκτιμήσεις αυτές άρχισαν να βαραίνουν με αποτέλεσμα τα υψηλά κέρδη να περιοριστούν σημαντικά και ο δείκτης των τραπεζών να κλείσει με άνοδο 5,44% (από 15% περίπου που ήταν το υψηλό της ημέρας).

Πολλοί από τους μη τραπεζικούς τίτλους, που δεν εμπλέκονται με ομόλογα, κατόρθωσαν να καταγράψουν μεγάλη άνοδο. Ενδεικτικά ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 11,94% και ο ΟΠΑΠ κατά 8,48%.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με τζίρο σχεδόν 90 εκατ. ευρώ, ενισχύθηκε κατά 4,82% και διαμορφώθηκε στις 811,11 μονάδες.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εκτόξευσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις ευρωαγορές με συνέπεια στο Λονδίνο ο FTSE 100 να ολοκληρώσει τις συναλλαγές του με κέρδη 2,89%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 5,35%, και στο Παρίσι ο CAC 40 να κλείσει με άνοδο 6,28%. Επίσης στις χρηματιστηριακές αγορές του Ευρωπαϊκού νότου, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX έκλεισε με κέρδη 4,96%, στην Ιταλία ο FTSE MIB με άνοδο 5,49%, και στην Πορτογαλία ο PSI ενισχύθηκε κατά 2,61%. Κέρδη και στην Νέα Υόρκη με τον Dow να σημειώνει άνοδο κατά 2,86%.

Η συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%

Συνοπτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας, όσον αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, έχει ως ακολούθως *:

· Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50% επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και των ιδιωτών πιστωτών.

· Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2011 θα οριστικοποιηθεί ένα νέο πολυετές πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014.

· Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».

· Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

· Όπως προβλέπεται, οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

· Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στο ανακοινωθέν επισημαίνεται ότι για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα.

· Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν στήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.

· Επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της Ελλάδας να γίνει χρήση των εσόδων του προγράμματος «Ηλιος» και άλλων εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις κατά 15 δισ. ευρώ στη μείωση του χρέους και στην αποκατάσταση της δυνατότητας δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

· Θα παρασχεθεί τέλος πιστοληπτική ενίσχυση προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει το κείμενο.

· Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν τέλος το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
_____________________

* Πηγή: www.Naftemporiki.gr

Κατά μία κλίμακα, σε ΒΒΒ, υποβάθμισε την Κύπρο η S&P
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2011

Κατά μία κλίμακα, στο ΒΒΒ από ΒΒΒ+ προηγουμένως, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, με την αιτιολογία ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κυπριακή οικονομία .

Απώλειες 32,6% για τις τράπεζες τον Οκτώβριο
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Ο τρόπος και οι επιπτώσεις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δημιουργεί έντονο προβληματισμό στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ως προς το θέμα αυτό απομένει πλήθος λεπτομεριών προς διευκρίνιση. Έτσι την Δευτέρα παρατηρήθηκαν μεγάλες ρευστοποιήσεις σε τίτλους τραπεζών, με αποτέλεσμα η πτώση, για τον δείκτη των τραπεζών, να διαμορφωθεί σε 9,96% (έκλεισε στις 316,20 μονάδες). Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις τράπεζες σμείωσαν οι τίτλοι της Τρ. Πειραιώς (-15,66%), Τ.Τ. (-15,09%), Eurobank (-10,53%) και ΕΤΕ (-9,95%).

Μετά και την πτώση της Δευτέρας (31.10.11), διευρύνθηκαν οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη κατά τον μήνα Οκτώβριο συνολικά σε 32,61%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Δευτέρα (31.10.11) με οριακές απώλειες 0,31% στις 808,58 μονάδες. Ξεχώρισε η άνοδος των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ σε ποσοστό 7,69% και 6,67% αντίστοιχα.

Η απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. για τον Οκτώβριο ήταν θετική, με μικρά συνολικά κέρδη 1,27%.

Είναι πλέον εμφανές, ότι η αρχική ανακούφιση για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, έχει δόσει τη θέση της στον προβληματισμό.

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αργά το απόγευμα της Δευτέρας (31.10.11) μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Ας δώσουμε το λόγο στο λαό και στους πολίτες. Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νοέμβριος 2011

Υψηλή αβεβαιότητα,σε ελεύθερη πτώση τα Χρηματιστήρια
Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Αρνητικά υποδέχθηκαν όλες οι αγορές την εξαγγελία δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Μερικά σχόλια* από παράγοντες της αγοράς:
«Πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα» και «εξελίξεις θα φορτίσουν αρνητικά την πορεία του Γενικού Δείκτη»
«Κλίμα ρευστότητας που συνεπάγεται η πολύμηνη αναμονή εφόσον η Ελλάδα πάει την δανειακή σύμβαση της 27ης Οκτωβρίου σε δημοψήφισμα»
«Η απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για δημοψήφισμα ήρθε σαν έκπληξη βάζοντας έτσι τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου σε ρίσκο»
«Μπαίνουμε σε περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και πολιτικών ζυμώσεων. Δημοψήφισμα ή εθνικές εκλογές φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά σενάρια» εκτιμώντας ότι «μέχρι το τέλος της εβδομάδος και υπό την πίεση της ΕΕ τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν».


Εξίσου αρνητικά και τα σχόλια* από το εξωτερικό:
"Η ανακοίνωση της πρόθεσης του Έλληνα πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρώπη συνιστά εξαιρετικά αρνητική είδηση για το ευρώ, καθώς εγείρεται σημαντικός κίνδυνος απόρριψης του σχεδίου, εξέλιξη που θα επανέφερε στο προσκήνιο τις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ", σχολιάζει η Lloyds Bank Corporate.
"Η Ευρωζώνη χρειάζεται σιγουριά και το δημοψήφισμα τη διαταρράσσει, δεδομένου ότι οι πρώτες ενθουσιώδεις αντιδράσεις μετά τη Σύνοδο είχαν ήδη αρχίσει να εξανεμίζονται", σχολιάζει η BNP Paribas.
 "Η κίνηση φέρνει την τρόικα σε δύσκολη θέση. Έχοντας μόλις εγκρίνει την καταβολή της τελευταίας δόσης του δανείου, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, έρχεται αντιμέτωπη με την προοπτική να δανείσει περαιτέρω μια χώρα που μπορεί θεωρητικά να αποποιηθεί των δεσμεύσεων της", σχολιάζει η FxPro.


Μέσα σε αυτό το κλίμα μετοχές και δείκτες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας υποχρεώθηκαν σε κατακόρυφη πτώση.

Ο ΓΔ του Χ.Α. έκλεισε στις 752,65 μονάδες με πτώση 6,92% (βρέθηκε να υποχωρεί έως και 7,80%), ενώ διακινήθηκαν τίτλοι αξίας 75,72 εκατ. ευρώ.
Για τον δείκτη των τραπεζών (υποχώρησε έως και 14,48%), οι συναλλαγές έκλεισαν τελικά με πτώση 11,30% στις 280,47 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις, στον FTSE20, δέχθηκαν οι μετοχές των Τ.Τ. και ΕΤΕ, υποχωρώντας 16,11% και 14,53%, οι τίτλοι των Eurobank, ΟΠΑΠ και Αlpha Bank ακολούθησαν με πτώση 11,76%, 11,19% και 11,11% αντίστοιχα, ενώ περίπου 10% υποχώρησαν οι Μυτιληναίος και MIG. Τέλος οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil είχαν απώλειες που ξεπέρασαν το 9%,

Επίσης μεγάλες ήταν οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι σχεδιάζει να θέσει σε δημοψήφισμα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η ευρωπαϊκή συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 3,46%. Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στο -5,26%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,21%. Ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 5% περίπου και ο γαλλικός CAC-40 υποχώρησε κατά 5,38%. Τέλος ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μεγάλη πτώση 6,80%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -4,19%.
________________

*Πηγή: www.capital.gr 

Επιδείνωση της ψυχολογίας, αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές και τελικά κάποιες ελπίδες
Οι ημέρες που ακολούθησαν.

3 Νοεμβρίου 2011. Κάποιες από τις δηλώσεις και σχόλια της ημέρας:
Από το δημοψήφισμα, που «εφόσον γίνει» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί η παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ξεκαθάρισαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους με τον Γ.Παπανδρέου στις Κάννες. Παράλληλα, διεμήνυσαν πως μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να εγκριθεί κάθε στοιχείο της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

«Το αληθινό ζήτημα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά, τονίζω, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες» υπογράμμισε.

6 Νοεμβρίου 2011.
Μετά από πολυήμερες παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, κάποιες ελπίδες ξεπήδησαν, όταν οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς, κατά την κοινή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέληξαν σε συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

11 Νοεμβρίου 2011.
Τελικά σχηματίζεται κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, το πλέον αποδεκτό πρόσωπο από όσα προτάθηκαν. Ελπίδες και πάλι.

Προς νέα χαμηλά το Χ.Α.
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Μετά την ομαλοποίηση στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η ελληνική αγορά ευθυγραμμίζεται με την ανησυχία των ευρωπαϊκών αγορών για τη διάχυση και κλιμάκωση της κρίσης χρέους. Προβληματισμός για την εκταμίευση της 6ης δόσης στην Ελλάδα. Νέα άνοδος στα spreads Γαλλίας, Ισπανίας, Βελγίου και Αυστρίας.

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,57% στις 735,65 μονάδες, ενώ κινούμενος πτωτικά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των συναλλαγών. Ο τζίρος ανήλθε στα 47,05 εκατ. ευρώ.

Για τον δείκτη των τραπεζών η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με πτώση 9,45% (στις 306,57 μονάδες ) και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Τις μεγαλύτερες απώλειες στις τράπεζες σημείωσαν οι μετοχές του Τ.Τ. - 22,48% της ΕΤΕ - 11,85%, και των οι Alpha Bank και Eurobank με πτώση λίγο πάνω από 11%.

Κάτω από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. 

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Με την αγορά σε κατάσταση αναμονής, κυρίως όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, μέχρι να οριστικοποιηθεί το ύψος των απωλειών των κεφαλαίων των τραπεζών από την συμμετοχή τους στο αναθεωρημένο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI 2) και οι επιπλέον επισφάλειες που θα προκύψουν από τον έλεγχο της Blackrock, ο γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε τη Δευτέρα σε νέα χαμηλά.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε νέο χαμηλό 19 ετών ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 686,00 μονάδες με πτώση 3,74%. Ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών, που στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις εμφανίζει συνολικές απώλειες 21,54%.
Μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές των MIG (- 10,11%), Τρ. Κύπρου (-9,50%), Εurobank (- 8,76%), ενώ σε 8,54% και 7,77% διαμορφώθηκαν οι απώλειες των Alpha Bank και ΔΕΗ.

Νέα χαμηλά 20ετίας για το Γενικό δείκτη του Χ.Α. 

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 664,24 μονάδες, γράφοντας νέα χαμηλά 20ετίας. Η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπέρασε τα 28 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο της εβδομάδας, οι απώλειες του ΓΔ -που συμπλήρωσε έξι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις- διαμορφώθηκαν σε 6,79%.

Αντίθετα ο δείκτης των τραπεζών με τρία διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα περιόρισε τις εβδομαδιαίες του απώλειες σε 0,88%.

Τα βασικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την τάση των αγορών αυτή την εβδομάδα ήταν: Οι υποβαθμίσεις της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας, το καθόλου ενθαρυντικό αποτέλεσμα της έκδοσης ομολόγων της Γερμανίας την Τετάρτη, η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιταλίας όπως αποτυπώθηκε στη δημοπρασία της Παρασκευής, αλλά και γαλλογερμανικές διαφωνίες για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων και τον ρόλο που θα πρέπει να αναλάβει η ΕΚΤ στα πλαίσια επίλυσης της κρίσης.

Άνοδος με εντυπωσιακό τζίρο στο Χ.Α.
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Με φόντο τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup, την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, το Χ.Α. βρήκε την Τετάρτη (30.11.11) αφορμή για θετική αντίδραση. Σε αυτό συνέβαλε και το κλίμα χρηματιστηριακής ευφορίας που δημιούργησε η συντονισμένη παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας.

Με εντυπωσιακό όγκο τζίρο 161 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, ενω αρχικά κινήθηκε με εναλλαγές προσήμου, κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις συναλλαγές ενισχυμένος κατά 3,13% στις 682,21 μονάδες.

Για το σύνολο όμως του Νοεμβρίου ο Δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 15,63%.

Με κέρδη 1,79% στις 292,56 μονάδες ολοκληρώθηκαν τελικά οι συναλλαγές και για τον τραπεζικό δείκτη, παρά το γεγονός ότι σημείωνε ενδοσυνεδριακές απώλειες που πλησίαζαν το 5%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης των τραπεζών, υποχώρησε συνολικά κατά 7,48%.

Στον FTSE20, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι μετοχές των MIG (+15,22%), Βιοχάλκο (+12,28%) και Τιτάν (+10,47%). Με κέρδη 9,01% και 7,97% ακολούθησαν οι Marfin Popular Bank και ΚΑΕ.

Αντίθετα με σημαντική πτώση έκλεισαν οι μετοχές των Eurobank (-6,08%), Τρ. Κύπρου (-6,01%) και Alpha Bank (-4,20%), οι οποίες παράλληλα διακίνησαν και τους μεγαλύτερους όγκους τεμαχίων. Σημειώνεται ότι οι μετοχές αυτές των τριών τραπεζων δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς από το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30.11.11 διαγράφονται (μαζί με τη μετοχή της ΔΕΗ) από τη σύνθεση του MSCI Standard Index και θα συμπεριληφθούν στη σύνθεση του MSCI Small Cap.

Δεκέμβριος 2011

Με μικρά κέρδη η εβδομάδα στο Χ.Α. 

Παρασκευή, 2 Δεκέμβριος 2011

Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις αναφορές του γαλλογερμανικού άξονα περί ανάγκης αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και προώθησης της δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, η αγορά φαίνεται προς το παρόν να έχει ηρεμήσει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 2,87% στις 690,68 μονάδες, και με τζίρο 34,14 εκατ. ευρώ. Για τον δείκτη των τραπεζών, η συνεδρίαση έκλεισε με άνοδο 3,11% στις 286,68 μονάδες.

Με συνολικά κέρδη 3,98% για τον Γενικό Δείκτη και 2,86% για τον δείκτη των τραπεζών ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

S&P: Σε CreditWatch οι χώρες της Ευρωζώνης
Δευτέρα, 5 Δεκέμβριος 2011

Η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης με αρνητικές συνέπειες (CreditWatch negative) την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση 15 μελών της Ευρωζώνης

Η S&P σημειώνει ότι η απόφασή της αυτή οδηγείται από την πεποίθηση της ότι οι συστημικές αναταράξεις στην Ευρωζώνη έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε βαθμό που πλέον ασκούν καθοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ευρωζώνης στο σύνολο της.

Όπως αναφέρει ο οίκος οι εν λόγω συστημικές αναταράξεις προέρχονται από πέντε αλληλένδετους παράγοντες:
(1) Τη σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

(2) Τα σημαντικά υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και ορισμένων που αξιολογούνται με ΄AAA΄.
(3) Τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για το πώς θα αντιμετωπιστεί η άμεση κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πώς θα διασφαλιστεί μεγαλύτερη οικονομική, χρηματοπιστωτική και φορολογική σύγκλιση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.
(4) Τα υψηλά επίπεδα χρέους των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης.
(5) Την αύξηση του κινδύνου να διολισθήσει σε οικονομική ύφεση η Ευρωζώνη στο σύνολο της το 2012.


Σοβαρές απώλειες για τις τράπεζες στο Χ.Α.
Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2011

Οι αβεβαιότητες που εδώ και καιρό ταλαιπορούν τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται να επανήλθαν τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα η πορεία υλοποίησης του PSI, οι ανάγκες κεφαλαιακών ενισχύσεων και η αναμονή για τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock, πίεσαν τις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα ο σχετικός δείκτης να κλείσει με μεγάλες απώλειες της τάξης του σε 9,37% στις 247,51 μονάδες.
Ενδεικτυκά η ΕΤΕ έκλεισε με πτώση 12,64% στα 1,59 ευρώ, οι Alpha Bank και Τ.Τ. υποχώρησαν 11,69% και 11,40% και οι τιμές τους διαμορφώθηκαν στα 0,521 και 0,0443 ευρώ, ενώ για τη Εurobank οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 10,47% για να κλείσει στα 0,359 ευρώ.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισε ο Γ.Δ. του Χ.Α (-2,08%) στις 661,77 μονάδες. Ο τζίρος της ημέρας ήταν χαμηλός στα 32,68 εκατ. ευρώ.

Τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισαν οι μετοχές των ΚΑΕ (+4,11%) και MIG (+3,36%), ενώ ο ΟΤΕ ακολούθησε ενισχυμένος κατά 2,67% και έκλεισε στα 3,08 ευρώ.

Εφιαλτικό σενάριο των NYT για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ*
Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2011

Θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης: μετά από εβδομάδες φημολογίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει κάποιο Σάββατο βράδυ ότι η χώρα εγκαταλείπει το ευρώ κι επιστρέφει στη δραχμή, αναφέρει άρθρο του Landon Thomas Jr που δημοσιεύεται στους New York Times με τίτλο «Μελετώντας μια δραμτική ημέρα: η έξοδος από το ευρώ».

Το πρωί της Δευτέρας, οι οργισμένοι Έλληνες αντί να κατευθυνθούν ως συνήθως στις δουλειές τους θα σχηματίσουν ουρές έξω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις παγωμένες καταθέσεις τους. Η αξία της δραχμής θα υποτιμηθεί περισσότερο από 60% έναντι του ευρώ, οι τιμές των αγαθών θα εκτιναχθούν και λίγα μαγαζιά θα ανοίξουν εκείνη τη μέρα. Οι διεθνείς πιστωτικές γραμμές της χώρας θα διακοπούν, αφού θα χρεοκοπήσει. Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας πως καθώς η χώρα θα βυθίζεται στο χάος, ο στρατός θα πάρει τον έλεγχο από την κυβέρνηση.

Ενδεχομένως αυτή η τρομακτική ακολουθία γεγονότων να μη συμβεί ποτέ, σημειώνει ο συντάκτης. Ο κίνδυνος ωστόσο εγκατάλειψης της ζώνης του ευρώ από την Ελλάδα ή κάποια άλλη προβληματική χώρα δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

Επίσημα, οι «φύλαρχοι» της νομισματικής ένωσης αρνούνται να συζητήσουν δημόσια την πιθανότητα εξόδου ενός κράτους-μέλους από το ευρώ. Όπως το έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi: «Δεν θα ήταν συνετό να συντάσσουμε εναλλακτικά σχέδια όταν δεν βλέπουμε πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο»
_______________

*Πηγή: www.capital.gr

Πιέσεις και πάλι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Παρασκευή, 16 Δεκέμβριος 2011

Την Παρασκευή έληξαν ΣΜΕ και Δικαιώματα σε μετοχές, στο Δείκτη FTSE/ATHEX 20 και στον FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικό Δείκτη (ημέρα triple witching), γεγονός που πίεσε τις τιμές των μετοχών στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης, ενώ βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται μέχρι τις 248,8 μονάδες (+3,88%), τελικά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά στις 230,33 μονάδες με πτώση 3,83% και πολύ κοντά στο χαμηλό της ημέρας. Οι συνολικές εβδομαδιαίες απώλειες του δείκτη των τραπεζών ανήλθαν στο 15,7%.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε νευρικά και με εναλλαγές προσήμου για να κλείσει τελικά με απώλειες 0,64% στις 655,91 μονάδες, σε νέα χαμηλά 20ετίας. Σε εβδομαδιαία βάση οι συνολικές απώλειες του Γ.Δ. διαμορφώθηκαν σε 2,94%.

Στον FTSE20, ο τίτλος της Τιτάν έκλεισε στα 12,36 ευρώ με άνοδο 7,01% στο υψηλό ημέρας. Αντίθετα οι μετοχές των Τρ., Πειραιώς και Alpha Bank ολοκλήρωσαν με πτώση 21,27% και 10,00% στα 0,211 και 0,441 ευρώ, ακολούθησαν οι μετοχές των Eurobank και MIG με απώλειες 9,28% και 7,47%, καθώς και οι μετοχές των Τρ. Κύπρου και ΟΤΕ με απώλειες 5,96% και 5,76% στα 0,442 και 2,78 ευρώ αντίστοιχα.

Από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη του Χ.Α ανέρχονται στο 53,51% και του Τραπεζικού δείκτη στο 81,59%.

Σε νέο χαμηλό ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Με νέες απώλειες κατά ο,82% ολοκλήρωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τη συνεδρίαση της Δευτέρας (19.12.11) κλείνοντας στις 650,50 μονάδες. Ήταν και το χαμηλότερο σημείο του έτους.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 22,7 εκατ. ευρώ.

Υποβάθμιση της Ουγγαρίας
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης της Ουγγαρίας κατά μία βαθμίδα (στην κατηγορία ΒΒ+ από ΒΒΒ-) και με αρνητική προοπτική, προέβη χθες ο οίκος Standard & Poor's, λόγω “των αυξημένων κινδύνων που απειλούν την οικονομία της χώρας, σε συνδυασμό με την απρόβλεπτη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση”.

Μικρά κέρδη στο Χ.Α. αλλά χωρίς τζίρο 

Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2011

Με την αγορά περισσότερο να βρίσκεται σε στάση αναμονής, το τζίρο την τελευταία εβδομάδα να διαμορφώνεται στα 22 εκατ ευρώ (κατά μεσον όρο την ημέρα) και το όποιο ενδιαφέρον να στρέφεται περισσότερο τις εξελίξεις γύρω από το PSI, κινήθηκε η εβδομάδα.

Την Παρασκευή ο Γενικός δείκτης του Χ.Α. ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 665,96 μονάδες με άνοδο 1,31%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 8,20%.

Προς το παρόν η αγορά, έχοντας περιορίσει τους συναλλακτικούς τζίρους, φαίνεται να έχει ανακόψει την έντονη δυναμική της φετινής πτώσης.

Τέλος χρόνου. Με συνολικές απώλειες 51,9% ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.
Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2011

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του έτους, το Χ.Α. από την έναρξη των συναλλαγών κινήθηκε σε θετικό έδαφος με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,97%, στις 680,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στο ποσό των 18,38 εκατ. ευρώ.

Οι μηνιαίες απωλειες του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. περιορίστηκαν στο 0,26%.

Ο τραπεζικός δείκτης την Παρασκευή (30.12.11), που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να ενισχύεται μέχρι και 4%, τελικά μείωσε τα κέρδη του στο 1,08% για να κλείσει το έτος στις 262,86 μονάδες.

Οι μηνιαίες απωλειες του δείκτη των τραπεζών ανήλθαν στο 10,15%, παρά τα κέρδη των τελαυταίων ημερών.

Για το σύνολο του έτους 2011 οι συνολικές απώλειες, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ανήλθαν για τον Γενικό Δείκτη σε 51,88%, για τον τραπεζικό δείκτη σε 78,99% και για τον FTSE20 σε 60,05%. Σε ποσά, οι συνολικές απώλειες στο Χ.Α., εκτιμώνται στα 28 δις ευρώ περίπου.

Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις των “ειδικών” για το επόμενο έτος, όσον αφορά την ελληνική υπόθεση γενικότερα, δεν είναι καθόλου ευχάριστες.

Ζημιές και στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια το 2011

Το 2011 έκλεισε με απώλειες για την Ευρώπη, αλλα με κέρδη για τον Dow Jones. Συγκεκριμένα:

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε το έτος πτώση 11,3%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε το 2011 στις 5.898,35 μονάδες καταγράφοντας ετήσια πτώση 14,69%.

Ο βρετανικός FTSE έκλεισε το 2011 στις 5.572,28 μονάδες καταγράφοντας ετήσιες απώλειες 5,6%.

Ο γαλλικός CAC-40 στις 3.159,81 μονάδες έχοντας ετήσιες απώλειες 17%.

Στην Αμερική, σε ετήσια βάση, ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη 5,5%, ο S&P 500 έκλεισε με οριακές απώλειες, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε μικρή πτώση 1,8%.

Σαν επίλογος:

Τελειώνοντας προσπάθησα να κλείσω και με κάτι θετικό (οτιδήποτε και αν είναι αυτό) από όσα μας άφησε το έτος 2011 στο Χ.Α.

Θα μπορούσα να γράψω ότι “η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες”, όπως συνήθως λέγεται σε ανάλογες περιπτώσεις. Μα πως να παραβλέψω το γεγονός ότι στην κρίση χάθηκαν περιουσίες.

Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βρώ κάτι. Έτσι τελειώνω με τη σκέψη:

“Μπορεί στο έτος που πέρασε οι μετοχές, κυρίως των τραπεζών, να απαξιώθηκαν σχεδόν πλήρως, αλλά η όποια αξία τους απομένει, εξακολουθεί να αποτιμάται ακόμη σε ευρώ και όχι σε δραχμές”.

_________________
Πηγές:
www.capital.grwww.naftemporiki.grwww.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου