18 Ιανουαρίου 2012

Το ελεύθερο internet κινδυνεύει - Ενημερωθείτε για τα SOPA και PIPA

Το ελεύθερο internet βρίσκεται σε κίνδυνο, χάρις στα νομοσχέδια SOPA και PIPA των Η.Π.Α. Πρόκειται για νομοθεσίες που στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη διαδικτυακή πειρατεία, δίνουν υπερβολική δυνατότητα λογοκρισίας στους ισχυρούς του internet και αδυναμία ύπαρξης στους μικρούς.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται για να μην περάσουν αυτά τα νομοσχέδια, τα οποία θα σημαίνουν το τέλος της ελεύθερης αντικειμενικής πληροφόρησης στο internet παγκοσμίως (και όχι μόνο στις ΗΠΑ), στηρίζουμε την προσπάθεια της wikipedia, μεταφράζοντας το πληροφοριακό κείμενο που παρέχει στο συγκεκριμένο θέμα ("SOPA and PIPA, Learn More"):

Τι ακριβώς κάνει η Wikipedia?

Η Wikipedia αντιδρά εναντίων του SOPA και PIPA, μαυρίζοντας την αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας της για 24 ώρες, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα της 18 Ιανουαρίου, ώρα Eastern. Οι αναγνώστες που θα έρθουν στη wikipedia κατά τη διάρκεια του 24ώρου, δε θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν την εγκυκλοπέδια: Αντί αυτού, θα δουν μηνύματα που έχουν σκοπό να ενημερώσουν σχετικά με τα SOPA και PIPA, ενθαρύνοντάς τους να μοιραστούν τις απόψεις τους με τις τοπικές αρχές και μέσω κοινωνικών δικτύων.

Γιατί συμβαίνει αυτό?

Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην αγγλική Wikipedia. Οι wikipedians αποφάσισαν να μαυρίσουν την αγγλική Wikipedia για πρώτη φορά στην ιστορία της, επειδή ανησυχούμε πως με τα SOPA και PIPA η πρόσβαση του κόσμου στην ελεύθερη πληροφόρηση στο διαδίκτυο θα περιορισθεί σημαντικά.

Δεν είναι ένα πρόβλημα που θα επηρρεάσει μόνο τους κατοίκους των ΗΠΑ: Θα επηρρεάσει όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Γιατί; Γιατί τα SOPA και PIPA είναι κακώς διατυπωμένα νομοσχέδια, τα οποία δε θα πετύχουν τον πρωταρχικό τους σκοπό (να σταματήσουν την πειρατεία) και θα κάνουν σημαντική ζημιά στο ανοιχτό, ελεύθερο διαδίκτυο. Θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων με την ευθύνη να αστυνομεύουν ότι προσθέτουν οι χρήστες τους και θα καταλήξουν σε άδικο κλείσιμο ιστοσελίδων. Οι μικρές ιστοσελίδες δε θα διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους για να προστατευθούν, ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα προσπαθούν να κόψουν τη χρηματοδότηση των ξένων αντιπάλων τους με το πρόσχημα της πειρατείας. Ξένες ιστοσελίδες θα μπουν σε μία μαύρη λίστα, που σημαίνει πως δε θα εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης. Τα SOPA και PIPA θα ανοίξουν το δρόμο και για μελλοντικά μέτρα περιορισμού και καταπίεσης.

Μα, το SOPA δεν απέτυχε ήδη? Δεν το απέρριψαν? Ο λευκός οίκος δε δήλωσε πως δε θα υπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή οτιδήποτε παρόμοιο?

Όχι, ούτε το SOPA, ούτε το PIPA απέτυχαν. Στις 17 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του SOPA ανέφερε πως το ζήτημα θα εξεταστεί αρχές Φεβρουαρίου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως το PIPA θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Ακόμη χειρότερα, τα SOPA και PIPA είναι μόνο η αρχή ενός μεγαλύτερου προβλήματος, καθώς ήδη βλέπουμε τα μεγάλα Media να μας επιτίθενται ποικιλοτρόπως. Σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο βλέπουμε να δημιουργούνται νομοθεσίες που δίνουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα σε αόριστους νόμους περί πειρατείας, σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων. Θέλουμε το διαδίκτυο να είναι ελεύθερο και ανοιχτό σε όλους, παντού.

Είναι τα SOPA / PIPA πραγματική απειλή για την Wikipedia? Δε θα αφαιρεθούν οι διατάξεις περί DNS?

Τα SOPA και PIPA είναι ακόμη ζωντανά και αποτελούν απειλή για όλο το ελεύθερο, ανοιχτό διαδίκτυο και αυτό περιλαμβάνει και τη Wikipedia. Για παράδειγμα, στην παρούσα μορφή του, το SOPA θα υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες των αμερικάνικων ιστοσελίδων να ελέγχουν όλους τους υπερσυνδέσμους (links) που δημοσιεύουν οι χρήστες τους για πιθανό κίνδυνο πειρατείας. Ακόμη και χωρίς τις διατάξεις περί DNS, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποκτήσει υπερβολική και ασαφή εξουσία επί του περιεχομένου του ελεύθερου διαδικτύου. Αφαιρόντας μια κακή διάταξη, δεν κάνει αυτομάτως καλό ένα νομοσχέδιο και εξάλου οι απανταχού ειδικοί του διαδικτύου συμφωνούν πως δε θα πετύχει καν τον πρωταρχικό στόχο του, που είναι η καταστολή της διαδικτυακής πειρατείας. Το Electronic Frontier Foundation έχει δημοσιεύσει ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τις πιο επικίνδυνες διατάξεις των SOPA και PIPA.

Τι μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι εκτός των Η.Π.Α. να κάνουν για να βοηθήσουν?

Όσοι δεν κατοικούν στις Η.Π.Α. μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, το υπουργείο εξωτερικών ή παρόμοια τμήματα της κυβέρνησης και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα προσχέδια νόμου SOPA και PIPA ή παρόμοια νομοσχέδια. Τα SOPA και PIPA θα έχουν παγκόσμια επηρροή - οι ιστοσελίδες εκτός των Η.Π.Α. θα επηρρεαστούν από κάθε νομοθεσία που τραυματίζει την ελευθερία του διαδικτύου. Άλλες δικαιοδοσίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και ενδεχομένως να επιλέξουν λύσεις παρόμοιες με τα SOPA και PIPA.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να μπω στη Wikipedia τώρα?

Η κοινότητα της Wikipedia μας, ως μέρος του αιτήματός τους προς την Wikimedia Foundation να προχωρήσει σε αυτή τη διαμαρτυρία, μας ζήτησε να εξασφαλίσουμε πως οι χρήστες της αγγλικής Wikipedia θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό της σε περίπτωση ανάγκης. Η αγγλική Wikipedia είναι διαθέσιμη στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και smartphones. Επίσης μπορείτε να μπείτε στη wikipedia, απενεργοποιόντας το Javascript στον browser σας, όπως εξηγείται εδώ.

Ακούγεται πως το όλο θέμα είναι μια διαμάχη του Hollywood και του Silicon Valley. Είναι αλήθεια?

Όχι. Ορισμένοι το χαρακτηρίζουν έτσι, μάλλον προσπαθόντας να υπονοήσουν πως όλοι οι συμμετέχοντες έχουν οικονομικά κίνητρα. Αλλά καταλαβαίνετε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού η Wikipedia δεν έχει κανένα οικονομικό κίνητρο: Δεν προσπαθούμε ούτε να βγάλουμε λεφτά από τις επισκέψεις σας, ούτε να σας πουλήσουμε κάτι. Διαμαρτυρόμαστε για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με τα SOPA και PIPA, αποκλειστικά και μόνο επειδή πιστεύουμε πως θα ζημιώσουν το διαδίκτυο και την πρόσβαση του κόσμου στην πληροφόρηση. Το κάνουμε για όλους εσάς.

Με αυτή τη διαμαρτυρία, η Wikipedia δεν απορρίπτει την ουδετερότητά της?

Ελπίζουμε πως θα εξακολουθήσετε να εμπιστεύεστε την wikipedia ως μία ουδέτερη πηγή πληροφοριών. Προχωρήσαμε στο μαύρισμα της ιστοσελίδας, επειδή, παρόλο που τα άρθρα της wikipedia είναι ουδέτερα, η ύπαρξη της wikipedia δεν είναι. Για περισσότερο από μία δεκαετία οι Wikipedians έχουν αφιερώσει εκατομμύρια ώρες για να χτίσουν τη μεγαλύτερη εγκυκλοπέδια του κόσμου. Η ύπαρξη της Wikipedia βασίζεται στην ύπαρξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού διαδικτύου. 

Κλείνουμε προσωρινά τη Wikipedia για εσάς, του αναγνώστες μας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά σας στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Πιστεύουμε πως όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, ακόμη κι αν δε μπορούν να πληρώσουν για αυτό. Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται τις πληροφορίες χωρίς εμπόδια. Πιστεύουμε πως νόμοι όπως τα SOPA και PIPA (και άλλοι παρόμοιοι νόμοι υπό συζήτηση εντός και εκτός Η.Π.Α.) δεν προωθούν το κοινό συμφέρον. Για αυτό το κάνουμε.

Που μπορώ να βρώ περισσότερες πληροφορίες?
Δοκιμάστε τους παρακάτω συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου