3 Ιανουαρίου 2012

Το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2011, Μέρος 3ο

Ανασκόπηση έτους  
Συνεχίζεται από το 2ο Μέρος

Γ΄ τρίμηνο 2011

Ήταν το χειρότερο τρίμηνο του έτους 2011 για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το Γ΄ τρίμηνο ολοκληρώθηκε με βαριές απώλειες 37,6% για τον Γενικό Δείκτη και 52% για τον δείκτη των τραπεζών.  Επέδρασε καταλυτικά στη μεγάλη ετήσια πτώση του Χ.Α.
Ο Αύγουστος ήταν επίσης ο χειρότερος  μήνας του έτους από άποψη απωλειών για το Χ.Α. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα σημειώθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδος (14,37%) της τελευταίας εικοσαετίας, στον απόηχο του deal μεταξύ των Alpha Bank  και Eurobank.
Αναλυτικά:


Ιούλιος 2011

Τραπεζική πτώση στο Χ.Α. - Υποβάθμιση Πορτογαλίας
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2011
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν την Τετάρτη στο Χ.Α. οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, στο βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε στις αγορές μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας σε “junk” από τη Moody’s (δύο μόλις μήνες αφότου η χώρα έγινε αποδέκτης πακέτου στήριξης ύψους 78 δισ. ευρώ), αλλά και με διάχυτη την ανησυχία για την τύχη του γαλλικού σχεδίου ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους.
Σε ιστορικό υψηλό, πάνω από 1000μ.β.  εκτοξεύονται την Τετάρτη τα πορτογαλικά spreads, μετά την υποβάθμιση της χώρας. Την ίδια ώρα έντονα ανοδικά κινούνται και τα spreads της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας με το ελληνικό να διαμορφώνεται στις 1.389 μ.β. και το ιρλανδικό στις 950 μ.β.
Καθίσταται πλέον ορατό, ότι δεν έχει βρεθεί η οριστική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. 
Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Τετάρτη στις 1.265,78 μονάδες με απώλειες 1,75%, έχοντας κινηθεί σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 77,6 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 954,44 μονάδες, με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος και με πτώση 4,62%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες είχε η ΑΤΕ υποχωρώντας 15,63% στα 1,35 ευρώ. Με απώλειες 5,50% και 4,84% ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς και MIG, ενώ η ΕΤΕ ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση με πτώση 4,55% στα 4,82 ευρώ. Πτωτικά σε ποσοστό 4,52% και 3,89% κινήθηκαν οι τίτλοι των Alpha Bank και Eurobank.

Εβδομαδιαία πτώση 10,75% για τις τράπεζες του Χ.Α.
Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 4,39%, με πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Σημαντικά μεγαλύτερες ήταν οι συνολικές εβδομαδιαίες απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη του Χ.Α., που έφτασαν το 10,75%.
Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται κυρίως στις διεργασίες για την ανακύκλωση του ελληνικού χρέους.
«Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας και η αναβλητικότητα στην εξεύρεση λύσης για την μετακύλιση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επανέφεραν τους πωλητές στο προσκήνιο στην εγχώρια αγορά» σχολιάζει σχετικά χρηματιστηριακή εταιρεία*. «Για άλλη μια εβδομάδα η αγορά δεν μπόρεσε να συντονιστεί με το θετικό διεθνές κλίμα με αποτέλεσμα να χαθεί η αρχική δυναμική ανόδου μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου νομοσχεδίου» «Ενδεχομένως η αγορά βρίσκεται εκ νέου σε στάση αναμονής ενόψει των τεστ αντοχών των ελληνικών τραπεζών -οι οποίες παραμένουν η αχίλλειος πτέρνα της αγοράς - τα οποία διενεργούνται την Παρασκευή 15 Ιουλίου και ενδεχομένως να αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη ζύμωση στον τραπεζικό κλάδο» προσθέτει η ίδια εταιρεία.
Την Παρασκευή (8.7.11) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.251,10 μονάδες με απώλειες 1,04%, κινούμενος πτωτικά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης. Το ύψος των συναλλαγών ανήλθε σε 66,69 εκατ. ευρώ. Για τον τραπεζικό δείκτη οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 3,03% στις 918,81 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.
_________________
* Πηγή:www.capital.gr

Φόβοι μετάδοσης της κρίσης χρέους - Στα χαμηλά έτους οι τράπεζες του Χ.Α
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011
Εντείνονται οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης χρέους από την ευρωπαϊκή περιφέρεια στον πυρήνα. Έτσι τη Δευτέρα σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται τα spreads Ιταλίας (πάνω από 300 μ.β.), Ισπανίας (πάνω από 330 μ.β.), Πορτογαλίας (πάνω από 1060 μ.β.) και Ιρλανδίας (επίσης πάνω από 1060 μ.β.). Την ίδια ώρα στην Ελλάδα τα spreads βρίσκονται πανω από τις 1.430 μ.β.  Στις ίδιες χώρες, στα ύψη εκτινάσσεται και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας.
«Υπάρχει εμφανής διάθεση αποστροφής κινδύνου», σχολιάζει ο αναλυτής σταθερού εισοδήματος της WestLB, Michael Leister* προσθέτοντας ότι «Μπορεί κανείς να διακρίνει ξεκάθαρα το κλίμα ανησυχίας στην αγορά. Παρατηρούμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπου οι αποδόσεις (των ομολόγων) ενισχύονται λόγω των φόβων μετάδοσης και στη συνέχεια η αγορά ανησυχεί λόγω των υψηλών αποδόσεων και του υψηλού κόστους δανεισμού, όπως και οι οίκοι αξιολόγησης». 
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι συναντήσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στις Βρυξέλλες. Έντονοι φόβοι για μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία.
Μεσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχιών, σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές κυρίως στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου.
Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. τη Δευτέρα, έκλεισε με σοβαρές απώλειες 2,58% στις 1.218,88 μονάδες, έχοντας κινηθεί πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και με απώλειες που έφτασαν ενδοσυνεδριακά το 3,41%. Ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε πτώση 5,84% στις 865,18 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλό έτους, ενώ το σύνολο των μετοχών που τον συνθέτουν υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 3%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Κύπρου (-8,33%) στα 1,76 ευρώ και η Eurobank (7,91%) στα 2,91 ευρώ. Ακολούθησε η Marfin (- 6,90%) στα 0,54 ευρώ. Οι μετοχές των ΕΤΕ, Attica Bank, Proton Bank και Πειραιώς κατέγραψαν πτώση άνω του 5%. Απώλειες άνω του 4% για ATEBank και T.T., ενώ στα 3,16 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank με απώλειες 3,07%.
________________
* Πηγή:www.capital.gr

Υποβαθμίζει σε ΄CCC΄ την Ελλάδα η Fitch

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011
Η Fitch Ratings υποβάθμισε (κατά τρεις βαθμίδες) την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε ΄CCC΄ από ΄B+΄ προηγουμένως. Υποβαθμίζει ταυτόχρονα την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄C΄ από ΄B΄.
Στην ανακοίνωση της  η Fitch επικαλείται για την απόφαση της: Την απουσία συγκεκριμένων όρων στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, την αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας καθώς και το αδύναμο μακροοικονομικό outlook της Ελλάδας.
Η Fitch σημειώνει ότι η αξιολόγηση ΄CCC΄ ενέχει σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους και αναγνωρίζει ότι η χρεοκοπία είναι μια πραγματική πιθανότητα. Σημειώνει εξάλλου ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επεισόδιο χρεοκοπίας. 
Η Fitch σημειώνει εξάλλου ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν πλήρως δεσμευμένες στο υφιστάμενο πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Αναφέρει ωστόσο ότι τα νέα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2011 δείχνουν υπερβάσεις δαπανών και υστέρηση εσόδων. Κάνει λόγο για αυξανόμενες αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να αντέξει περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη σε ένα κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 4% του ΑΕΠ το 2011, ακολουθούμενη από ελαφρά ανάκαμψη το 2012.

Χ.Α.: Ένατη ημέρα απωλειών
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011
Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch επηρέασε το ήδη αρνητικό κλίμα. Νευρικότητα προκαλούν τα διάφορα σενάρια «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της χώρας, καθώς και τα αναμενόμενα  αποτελεσμάτων των stress test στις τράπεζες. Το τοπίο σχετικά με το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας εξακολουθεί να παραμένει θολό.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχρεώθηκε την Πέμπτη σε ένατη διαδοχική ημέρα απωλειών, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με μικρές απώλειες 0,18% στις 1.188,19 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,2 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δείκτης εμφάνισε έντονη μεταβλητότητα, καθώς ενώ βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό έως 3,60%, αργότερα κατόρθωσε να κινηθεί σε θετικό έδαφος, για να κλείσει τελικά με πτώση 1,13% στις 810,21 μονάδες.

Άνοδος στο Χ.Α. αναμένοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011
Με άλμα της τάξης του 7,7% υποδέχθηκαν οι τράπεζες του Χ.Α. την Πέμπτη (21.7.11) τις πρώτες θετικές για την Ελλάδα πληροφορίες που διέρρευσαν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το νέο «πακέτο» διάσωσης της χώρας.
Στις 1,214,42 μονάδες με κέρδη 2,54% και κοντά στο υψηλό ημέρας ολοκλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, ενώ διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος μετοχών αξίας 114,48 εκατ. ευρώ.
Για τον δείκτη των τραπεζών, που κινήθηκε με θετικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα κέρδη διαμορφώθηκαν τελικά σε 7,68% στις 882,88 μονάδες. Από τη σύνθεσή του ξεχώρισε το άλμα της ΕΤΕ σε ποσοστό 10,61%, στο υψηλό ημέρας των 4,90 ευρώ. Με άνοδο άνω του 6,00% έκλεισαν οι ΑΤΕ, Eurobank, Τρ. Κύπρου και Marfin Popular Bank.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα* της ημέρας «Κλειδί για το πώς θα αντιδράσει το Χ.Α. στις αποφάσεις της Συνόδου θα αποδειχθεί αφενός το οριστικό ή μη του χαρακτήρα τους, αν δηλαδή θα χρειαστεί περαιτέρω αποσαφήνιση των λεπτομερειών τους, αφετέρου το πώς θα χειριστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το ζήτημα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», της υποβάθμισης δηλαδή σε «SD» της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Και αυτό, τη στιγμή που πληροφορίες φέρουν την ΕΚΤ να είναι έτοιμη να αποδεχθεί μία τέτοια εξέλιξη».
________________
* Πηγή:www.capital.gr

Αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011
Αργά το βράδυ της 21.7.11 έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της πολύωρης συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία κατέληξε σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, μια ιστορική συμφωνία, όπως από πολλούς χαρακτηρίστηκε.
Η χώρα μας θα λάβει ένα νέο πακέτο στήριξης, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 109 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 37 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στο νέο πακέτο στήριξης, ενώ ποσό 12,6 δισ. ευρώ αφορά την επαναγορά χρέους. Η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική.
Τα νέα δάνεια που θα παρασχεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν διάρκεια 15 έως και 30 ετών, με περίοδο χάριτος δέκα ετών, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 3,5%.


Η μεγαλύτερη άνοδος του έτους (μέρχι τώρα) στο Χ.Α. μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011
Άλμα 11,7% στις τράπεζες και η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 5,91%  από την αρχή του έτους  στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία στήριξης της Ελλάδας. Υψηλός συναλλακτικός τζίρος, που βρέθηκε στα επίπεδα των 160 εκατ. ευρώ.
Μετά από μία μακρά περίοδο αδυναμίας, τα θετικά νέα έδωσαν αφορμή για ανοδικό ξέσπασμα στο Χ.Α. με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές και επέκταση στη συνέχεια της  ευφορίας και στους υπόλοιπους τίτλους.
Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 1.286,15 μονάδων με κέρδη 5,91% (η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος εντός του 2011), ενώ τα συνολικά εβδομαδιαία κέρδη του διαμορφώθηκαν σε 9,28%.
Εντυπωσιακή ήταν η κίνηση για τον τραπεζικό δείκτη, που έκλεισε με μεγάλη άνοδο 11,68% στις 986,00 μονάδες (επίσης η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος εντός του έτους), ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε συνολικά σε ποσοστό 24,03%.
Το το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής χαρκτηρίζεταιγενικά ως απόλυτα  ικανοποιητικό για την Ελλάδα, και θεωρήται λογικό να δημιουργεί κλίμα ευφορίας. Ζητούμενο είναι βέβαια η ταχεία εφαρμογή όσων προβλέπονται  στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση της θετικής ψυχολογίας.

Αναλυτικά από τον FTSE20, η ΑΤΕ Bank ενισχύθηκε 27,42% στα 0,79 ευρώ, ακολούθησαν οι μετοχές των Alpha Bank και Marfin Popular Bank με κέρδη 18,81% και 13,21%, οι τίτλοι των Τ.Τ. και Τρ. Πειραιώς σημείωσαν άνοδο 13,11% και 12,09%, ενώ της Eurobank (+11,70%) στα 3,15 ευρώ. Σε 9,66% στα 1,93 ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την Τρ. Κύπρου, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με τζίρο 50,01 εκατ. ευρώ ακολούθησε ενισχυμένη 9,39% στα 5,36 ευρώ.
Επίσης οι μετοχές των Ελλάκτρ και MIG ενισχύθηκαν 8,70% και 7,69%, οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ έκλεισαν με άνοδο 6,21% και 5,62% στα 11,81 και 9,40 ευρώ, ενώ οι τίτλοι των Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ ακολούθησαν με κέρδη 5,53% και 5,21% στα 4,96 και 6,66 ευρώ αντίστοιχα. Σε 4,72% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Motor Oil, ο ΟΤΕ έκλεισε ενισχυμένος 4,65% στα 5,85 ευρώ, ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Jumbo και Coca-Cola 3E, ενώ η μετοχή της Τιτάν ολοκλήρωσε χωρίς μεταβολή.

Αρνητικός ο Ιούλιος για το Χ.Α.
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011
Με πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 6,4%, ενώ σε πτώση 13,75% υποχρεώθηκαν στο ίδιο διάστημα οι τράπεζες.
Για το σύνολο του Ιουλίου, από τις συνεδριάσεις του οποίου μόλις 4 υπήρξαν ανοδικές, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν σε 5,86%, ενώ σε πτώση 13,04% υποχρεώθηκε ο δείκτης των τραπεζών.
"Δεν είχε συνέχεια το ανοδικό ράλι μετά την σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουλίου καθώς τα σύννεφα της αβεβαιότητας επέστρεψαν στις αγορές μετά την αύξηση των spreads σε Ιταλία και Ισπανία, αλλά και λόγω της θολής εικόνας που επικρατεί με την αύξηση του ορίου για το Αμερικανικό χρέος" σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς*.
"Το ανοδικό momentum χάθηκε γρήγορα και η επιστροφή του σκεπτικισμού επικεντρώθηκε στα μεγέθη των τραπεζών και τις κεφαλαιακές αντοχές τους μετά την εθελοντική ανταλλαγή τους με τα ομόλογα του EFSF. Οι ανησυχίες της εγχώριας αγοράς στρέφονται πλέον και εκτός συνόρων, καθώς ακόμα και αν υπάρξει επιτυχής κατάληξη στην συμμετοχή της κρατικής δανειακής αναδιάρθρωσης η ασταθής εικόνα του εξωτερικού δύναται να ακυρώσει την όποια θετική δυναμική μπορεί να προκύψει από την επιτάχυνση των κινήσεων που προβλέπεται στο πακέτο ενίσχυσης της Ελληνικής οικονομίας".
"Από ότι φαίνεται και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου το θερμόμετρο θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα" σχολιάζει η ίδια εταιρεία "καθώς η αγωνία και ο φόβος που τιμολογήθηκαν στις μετοχικές και ομολογιακές αξίες θα χρειαστεί να τύχουν επαναξιολόγησης με βάση τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την ψηφοφορία του κογκρέσου για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους στις 2 Αυγούστου". Και προσθέτει ότι "την ίδια στιγμή, η είσοδος της αγοράς στην παραδοσιακά αναιμική περίοδο ‐ τζίρων και ειδήσεων‐ των θερινών διακοπών, ενδέχεται να συμπιέσει το εύρος κίνησης των περισσότερων μετοχών. Ήδη από την συνεδρίαση της Πέμπτης έχει διαφανεί η διάθεση της αγοράς να καταγράψει νέο ρεκόρ συναλλακτικής απραξίας".
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.204,15 μονάδες με απώλειες 0,45%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 50,26 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό 1,03% στις 850,39 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης των τραπεζών.
_______________
* Πηγή:www.capital.gr

Αύγουστος 2011

Νέα χαμηλά για μετοχές και δείκτες στο ΧΑ
Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Τρίτη (2.8.11) με πτώση 3,25% στο χαμηλό ημέρας των 1.144,29 μονάδων. Μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έχει υποχωρησε σε νέα χαμηλά 14 ετών. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα των 50 εκατ. ευρώ.
Για το δείκτη των τραπεζών, οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 3,84%, στις 798,84 μονάδες. Στις επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι απώλειες των τραπεζών αγγίζουν το 19%. Ο FTSE20 έκλεισε, για πρώτη φορά από το Μάιο του 1996, κάτω από τις 500 μονάδες.

Χωρίς αντίσταση στις πιέσεις το Χ.Α.
Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011
Χωρίς αντίσταση, απέναντι στις πιέσεις που τροφοδοτούνται και από το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, το Χρηματιστήριο της Αθήνας συνέχισε την Τετάρτη προς νέα χαμηλά επίπεδα.
Επίκεντρο της πτωτικής πορείας του Χ.Α. η ανησυχία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του ελληνικού χρέους, οι επιπτώσεις του στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η διαφαινόμενη επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, κυρίως στην Ιταλία (σημαντική άνοδος στα spreads και τα CDS), αλλά και την Ισπανία.
Έστι  την Τετάρτη (3.8.11) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,76% στις 1.101,31 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας, έχοντας πλέον 8 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 14,37%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,2 εκατ. ευρώ.
Στο χαμηλό ημέρας των 764,36 μονάδων, με πτώση 4,32%, έκλεισε και ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος στις τελευταίες 8 πτωτικές συνεδριάσεις μετρά συνολικές απώλειες 22,5%.Στον FTSE20, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ, υποχωρώντας κατά 8,54% και 8,47%.

Δέκα συνεχείς ημέρες πτώσης στο Χ.Α.
Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011
Σε 17,4% διευρύνθηκαν την Παρασκευή (5.8.11) οι συνολικές απώλειες του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., που μέσα στο αρνητικό διεθνές κλίμα, συμπλήρωσε 10 συνεχείς ημέρες πτώσης και αλλεπάλληλα νέα χαμηλά 15ετίας. Χειρότερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός δείκτης, αφού στο ίδιο διάστημα υποχωρεί κατά 25,3%.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι η κλιμάκωση των απωλειών των τελευταίων ημερών οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η επέκταση της κρίσης χρέους την Ιταλία και οι σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη ημέρα (4.8.11) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 512,76 μονάδες (-4,31%) κλείνοντας στις 11.383,60 μονάδες. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει ο δείκτης (σε μονάδες) από το Δεκέμβριο του 2008. O S&P 500 σημείωσε πτώση 4,78% κλείνοντας στις 1.200 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 5.08% (τη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009) και έκλεισε στις 2.556,30 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες διέγραψαν τα κέρδη του 2011, υποχωρώντας σε χαμηλά έτους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε την Παρασκευή (5.8.11) με πτώση 2,25% στις 1.062,00 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 87,789 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση, οι απώλειες του Γ.Δ. διαμορφώθηκαν σε 11,81%.
Στις 736,84 μονάδες με πτώση 1,88% έκλεισε την Παρασκευή ο δείκτης των τραπεζών, που στη διάρκεια των συναλλαγών έφτασε να υποχωρεί έως και 6,95%, ενώ ολοκλήρωσε την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 13,35%.

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από S&P
Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+. Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατείχαν το βαθμό ΑΑΑ για 70 χρόνια.
Οι επιπτώσεις στις αγορές αναμένεται να είναι αρνητικές.

Μεγάλη πτώση στα Χρηματιστήρια.
Κάτω από τις 1000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.
Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011
Μεγάλες ήταν οι επιπτώσεις της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor΄s, στα χρηματιστήρια ολόκληρου σχεδόν του κόσμου.
Στην Αθήνα, την Δευτέρα (8.8.11), ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο κλείσιμο κάτω από τις 1000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 7.1.1997. Συγκεκριμένα έκλεισε στις 998,24 μονάδες, με μεγάλη πτώση κατά 6,00%. Μετά από 11 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις μετράει πλέον συνολικές απώλειες 22,4%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 84,66 εκατ. ευρώ.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 4,1% (στις 228,98 μονάδες).  Στο Λονδίνο οFTSE 100 σημείωσε πτώση 3,4% , ο γερμανικός  DAX υποχώρησε σε ποσοστό 5% , ενώ στο Παρίσι ο CAC – 40 έκλεισε στο – 4,7%. Ανάλογες ήταν οι απώλειες και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές αγορές.
Στη Νέα Υόρκη σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες στις αγορές μετοχών. Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 634,76 μονάδες (-5,55%) κλείνοντας στις 10.809,80 μονάδες.  O S&P 500 σημείωσε πτώση 6,66% κλείνοντας στις 1.119,40 μονάδες, ενώ οι απώλειες του Nasdaq ανήλθαν στο 6,90% και έκλεισε στις 2.357,60 μονάδες.
Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός, πάνω από 1710 δολάρια ανά ουγγιά, ενδεικτικό στοιχείο της μαζικής φυγής από την αγορά μετοχών.
Στην Αθήνα και στον δείκτη FTSE20, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ υποχωρώντας 10,85% και 8,89% στα 4,19 και 9,22 ευρώ αντίστοιχα. Ακολούθησαν οι τίτλοι των Τ.Τ. και ΔΕΗ με πτώση 8,70% και 8,09%, ενώ σε ποσοστό 7,83% υποχώρησε η Coca-Cola 3E. Οι τίτλοι των MIG και Μυτιληναίος υποχρεώθηκαν σε απώλειες 7,69% και 6,67%, περί του 5,8% υποχώρησαν οι ΑΤΕ και Alpha Bank, ενώ άνω του 5% διαμορφώθηκαν οι απώλειες και για τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Jumbo. 

Νέα πτώση στο Χ.Α.
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011
Σχεδόν στο χαμηλό ημέρας έκλεισε την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. με απογοητευτικό τζίρο και μόλις δύο τίτλους από τη σύνθεσή του σε θετικό έδαφος.
Η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη από το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα των χρηματιστηρίων του εξωτερικού, κι έτσι συνεχίζει να υφίσταται βαριές απώλειες με αποτέλεσμα η συνολική της κεφαλαιοποίηση έχει διολισθήσει και διατηρείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 17% του ΑΕΠ.
Η διστακτικότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών να προχωρήσουν με πιο τολμηρά βήματα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους εντείνει το σκεπτικισμό των αγορών, σχολιάζουν αναλυτές. Την ίδια στιγμή, προσθέτουν, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, τόσο στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων όσο και σε επίπεδο δημοσίων δαπανών και εσόδων, με «φόντο» τη βαθιά ύφεση, την υψηλή ανεργία και την ολοένα επιδεινούμενη ψυχολογία σε κάθε πτυχή της πραγματικής οικονομίας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε 3,38% στις 976,62 μονάδες, κινούμενος σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών την Πέμπτη έφτασε τα 46,19 εκατ. ευρώ. Για το δείκτη των τραπεζών, όπου το σύνολο των τίτλων κινήθηκε πτωτικά, οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 4,70% στις 655,15 μονάδες.
Ενδεικτυκά, ξεχώρισαν οι απώλειες 9,14% του Τ.Τ., των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ με πτώση 8,49%, 7,58% και 7,26% αντίστοιχα, καθώς και η υποχώρηση της ΕΤΕ (-4,09%) που έκλεισε στα 3,75 ευρώ.

Πάνω από 20% οι απώλειες του Χ.Α. τον Αύγουστο.
Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη Δευτέρα (22.8.11) με απώλειες 2,21% στις 940,72 μονάδες, με αξία συναλλαγών μόλις 33,35 εκατ. ευρώ. Με μεγαλύτερη πτώση κατά 3,47% στις 631,06 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης.
Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, οι συνολικές απώλειες του Γ.Δ. ξεπερνούν τον Αύγουστο το 20%. Και ο μήνας ακόμη δεν έχει τελειώσει. Η αγορά φαίνεται εγκλωβισμένη όχι μόνον στα εσωτερικά προβλήματα, αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον.

Και νέα μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011
Σενάρια επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας φαίνεται να προεξοφλεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Έτσι ο Γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την Τρίτη (23.8.11) με νέες σοβαρές απώλειες (κατά 3,15%), στις 911,07 μονάδες, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1996. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 61,34 εκατ ευρώ.
Ο τραπεζικός δείκτης - οι απώλειες του οποίου μέχρι στιγμής φέτος ξεπερνούν το 50% - έκλεισε με πτώση 6,56% στις 589,69 μονάδες (για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 1994 ο ΔΤΡ έκλεισε κάτω από τις 600 μονάδες). Σε «βουτιά» 9,01% στα 3,23 ευρώ (κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) υποχρεώθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η κεφαλαιοποίηση της οποίας πλησιάζει πλέον τα 3 δισ. ευρώ. Μεγάλη πτώση επίσης σημείωσαν το Τ.Τ. κατά 10,07% και η MIG κατά 9,68%.

Υποβάθμιση της Ιαπωνίας από Moody΄s
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011
Σε Aa3 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της της Ιαπωνίας η Moody΄s Investors Service, από Aa2 προηγουμένως, επικαλούμενη "τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού και την αύξηση του κυβερνητικού χρέους από την παγκόσμια ύφεση του 2009".

Και νέα πτώση για τις τράπεζες στο Χ.Α.
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011
Η ελληνική αγορά δεν φαίνεται ικανή να βρεί έστω κάποιες αφορμές αντίδρασης, παρά τα αλλεπάλληλα χαμηλά που καταγράφει τον τελευταίο μήνα. Έτσι :
Στο 4,17% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για το δείκτη των τραπεζών, (παρά το θετικό του άνοιγμα έως το +1,65%). Ενώ πολύ μικρότερες ήταν οι απώλειες  του Γενικού δείκτη του Χ.Α. (- 0,42%) που έκλεισε στις 889,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε την Πέμπτη στο Χ.Α. στο ποσό των 68,14 εκατ. ευρώ.

Εβδομαδιαία πτώση 20% για τις τράπεζες στο Χ.Α.
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
Ο τραπεζικός κλάδος, όπου κυρίως επικεντρώνεται η πίεση, παραμένει ο αδύναμος κρίκος της χρηματιστηριακής αγοράς. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (26.8.11) φήμες που κυκλοφορούν θέλουν δυο ελληνικές τράπεζες να έχουν ήδη ενεργοποιήσει τον μηχανισμό άντλησης ρευστότητας ELA.
Η Εθνική τράπεζα υποχώρησε στα 2,78 ευρώ (κλείσιμο) με σημαντική πτώση 7,64%. Η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 2.675 εκατ ευρώ και πλέον βρίσκεται στην Τρίτη θέση μετά την Coca-Cola 3 Ε  και τον ΟΠΑΠ.
Την Παρασκευής (26.8.11) ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με πτώση 5,22% στις 522,89 μονάδες, ένω ενδοσυνεδριακά οι απωλειές του είχαν πλησιάσει το 8%. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες των τραπεζών ανήλθαν στο 20,02%.
Πολύ μικρότερες ήταν οι απώλειες  του Γενικού δείκτη του Χ.Α. την Παρασκευή (- 1,02%) που έκλεισε στις 880,08 μονάδες. Ενώ σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες του Γενικού δείκτη ανήλθαν στο 8,51% .
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε την Παρασκευή στο ποσό των 58,1 εκατ. ευρώ.

Ιστορική άνοδος στο Χ.Α. κατά 14,37% για το Γενικό Δείκτη και 29,12% !!! για το δείκτη των τραπεζών.
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011
Με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 21 ετών έκλεισε τη Δευτέρα (29.8.11) ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στον απόηχο του deal μεταξύ των Alpha Bank  και Eurobank.
Η «υποδοχή» που επιφύλαξε η αγορά στη συμφωνία των δύο πλευρών υπήρξε εξαρχής ενθουσιώδης, με εγχώριους και ξένους αναλυτές -αλλά και επίσημους αξιωματούχους και άλλους οικονομικούς παράγοντες- να χαιρετίζουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη*.
Ωστόσο, το «υποχρεωτικό» άνοιγμα θέσεων long -σε μετοχές υψηλής στάθμισης- από μεγάλα χαρτοφυλάκια*, λόγω της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των Alpha-Eurobank, προσέδωσε... ιλιγγιώδη ταχύτητα στην αντίδραση του Χ.Α., μετά από ένα «καταστροφικό» πτωτικό σερί που μόνο εντός του Αυγούστου είχε κοστίσει (έως το κλείσιμο της Παρασκευής) το 26,9% της αξίας του Γ.Δ. και το 38,5% της αξίας του τραπεζικού δείκτη.
Όπως εξηγούν Έλληνες traders, η προσωρινή αναστολή στη διαπραγμάτευση των δύο τίτλων, στον «απόηχο» όσων είχαν γίνει γνωστά ήδη από το Σαββατοκύριακο για τις επαφές των δύο πλευρών, εμπόδισε το κλείσιμο θέσεων short στις δύο μετοχές αλλά και στον FTSE20, με αποτέλεσμα μεγάλα χαρτοφυλάκια να προχωρήσουν σε «υποχρεωτικό» άνοιγμα θέσεων long σε άλλους τίτλους προκειμένου να αντισταθμίσουν απώλειες.*
Το στοιχείο αυτό επέδρασε καταλυτικά στην επιτάχυνση της ανόδου στο Χ.Α., όπου ο Γενικός Δείκτης έφτασε ενδοσυνεδριακά να ενισχύεται σε ποσοστό έως και 16,28% και πάνω από τις 1.020 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονταν «κλειδωμένοι» στο limit up. 
Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις σχετικές ενημερωτικές ανακοινώσεις των τραπεζών ALPHA και EUROBANK, αποφάσισε, την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών τους, απο την ώρα 14.30 της 29.8.11. Η σχέση ανταλλαγής είχε καθοριστεί σε 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Alpha Bank  για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank.
Ως θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χαρακτηρίζει τη συγχώνευση ο ανιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.
Η συνεδρίαση έκλεισε τελικά με τον Γενικό Δείκτη ενισχυμένο 14,37% στις 1.006,59 μονάδες, ενώ τα κέρδη για το δείκτη των τραπεζών διαμορφώθηκαν σε 29,12% στις 675,17 μονάδες. Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. αισθητά αυξημένος όγκος 46,53 εκατομμυρίων τεμαχίων, αξίας 86,77 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 168 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, 99 διατηρήθηκαν αμετάβλητες και 13 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.
Αναλυτικά στον FTSE20, η Alpha Bank έκλεισε στα 2,47 ευρώ με άνοδο 30%, ενώ με κέρδη 29,48% έκλεισε η Eurobank στα 2,24 ευρώ.
Σε ποσοστό 30% ενισχύθηκε η MIG στα 0,39 ευρώ, ενώ με κέρδη 29,52% ακολούθησε το Τ.Τ. στα 1,36 ευρώ. Για την Τράπεζα Κύπρου τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 29,31% στα 1,50 ευρώ. Στα 3,59 ευρώ έκλεισε η ΕΤΕ με «άλμα» 29,14%, ενώ ενισχυμένες 28,57% και 27,59% ολοκλήρωσαν οι Τρ. Περαιώς και Marfin Popular Bank στα 0,72 και 0,37 ευρώ.
Εξίσου εντυπωσιακά υπήρξαν και τα κέρδη των Μυτιληναίος (+25,84%), ΔΕΗ (+24,27%) και Ελλάκτωρ (+22,22%) στα 4,48, 6,81 και 2,20 ευρώ αντίστοιχα.
Για τις μετοχές των Βιοχάλκο και Motor Oil τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14,46% και 12,31%, με άνοδο 11,75% ακολούθησε ο τίτλος των ΕΛΠΕ, ενώ διψήφια ποσοστιαία κέρδη σημείωσαν και οι μετοχές των ΚΑΕ (+10,90%) και ΟΤΕ (+10,59%) στα 8,95 και 4,49 ευρώ.
Οι τίτλοι των Τιτάν και Jumbo ολοκλήρωσαν επίσης ενισχυμένοι, σε ποσοστό 9,75% και 7,46%, ενώ για τις μετοχές των ΟΠΑΠ και Coca-Cola 3E η συνεδρίαση έκλεισε με άνοδο 7,06% και 2,12% στα 9,10 και 14,94 ευρώ αντίστοιχα.
________________
*Πηγή:www.capital.gr

Πολύ μεγάλες δικυμάνσεις στις τράπεζες και τελικά πτώση στο Χ.Α.
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011
Η εντυπωσιακή άνοδος της Δευτέρας,  λόγω του deal μεταξύ των Alpha Bank  και Eurobank, δεν είχε συνέχεια στο Χ.Α. την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς τα θαύματα σε αυτόν τον τόπο κρατάνε μόνο μια ημέρα, όπως λένε ορισμένοι.  Ήταν ίσως αναμενόμενο να υπάρξει και κάποια διόρθωση στις υπερβολές που παρατηρήθηκαν την Δευτέρα.
Την Τρίτη η αγορά κινήθηκε νευρικά και με πολύ μεγάλου εύρους διακυμάνσεις  κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Χαρακτηριστικά ο τραπεζικός δείκτης, μετά από εναλλαγές προσήμου και  διακύμανση που έφτασε έως και τις 113 μονάδες ή σε ποσοστό 16,8%, έκλεισε τελικά με απώλειες 6,76% στις 629,56 μονάδες. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε στα 2,51 ευρώ με μικρά κέρδη 1,62%, ενώ η  Eurobank υποχώρησε σημαντικά κατά 13,84% και έκλεισε στα 1,93 ευρώ. Ήταν μια κίνηση προσαρμογής της τιμή της με εκείνη της Alpha, βάσει της καθορισμένης σχέσης ανταλλαγής των δύο.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά την Τρίτη  (30.8.11) με απώλειες 4,82% στις 958,12 μονάδες, παρά τα κέρδη 2,59% που σημείωνε λιγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 126,76 εκατ. ευρώ.

Μεγάλες απώλειες στο Χ.Α. τον Αυγουστο, μείον 24% ο Γενικός Δείκτης, μείον 32,5% οι Τράπεζες.
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011
Και η τελευταία ημέρα του Αυγούστου στο Χ.Α. ήταν όπως περίπου και οι περισσότερες από τις άλλες του ίδου μήνα. Καθαρά πτωτική.
Την Τετάρτη (31.8.11) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,40% στις 915,89 μονάδες, κινούμενος σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών σε αρνητικό έδαφος και αφού βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5,57%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 73,78 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δείκτης που ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε μέχρι και 10%, τελικά έκλεισε με μεγάλες απώλειες της τάξης του 8,86% στις 573,76 μονάδες.
Κατά τον μήνα Αύγουστο με μόνο 4 ανοδικές συνεδριάσεις και τις υπόλοιπες 18 πτωτικές, απωλέσθηκε το 1/4 περίπου της αξίας των μετοχών γενικά (απώλειες Γενικού Δείκτη 23,93%), ενώ ειδικότερα για τις τράπεζες χάθηκε το 1/3 περίπου της αξίας τους (απώλειες δείκτη τραπεζών 32,53%). Και όλα αυτά μόνο σε ένα μήνα!
Η ευφορία στην αγορά, από το deal μεταξύ Alpha Bank  και Eurobank, δεν κράτησε παρά μόνο μια ημέρα. Η αγορά άμεσα, από την επομένη, επανήλθε στούς γνωστούς προβληματισμούς και αδιέξοδα, κατάσταση που επιδεινώθηκε απο τα ζημιογόνα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου που δημοσίευσαν οι εταιρείες.
Μεγάλες απώλειες την Τετάρτη (31.8.11) είχαν οι Eurobank κατά 17,10% (έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας των 1,60 ευρώ) οι τίτλοι των Τρ. Πειραιώς (-14,47%) και Ελλάκτωρ (-11,50%), καθώς και η Alpha Bank (-8,82%) που έκλεισε στα 2,26 ευρώ. Πανώ από 8% υποχώρησε και η μετοχή της ΕΤΕ που έκλεισε στα 3,09 ευρώ. Μικρά κέρδη από τον FTSE 20 εμφάνισαν μόνο οι μετοχές του ΟΤΕ και των ΚΑΕ. 

Σεπτέμβριος 2011

Απώλειες για τον Γ.Δ. του Χ.Α., μεγαλύτερες για τις τράπεζες
Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Την Παρασκευή (2.9.11) ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 3,98% στις 891,93 μονάδες, ενώ κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να υποχωρεί έως και 4,34%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 55,35 εκατ. ευρώ.
Για το δείκτη των τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί έως και 7,35%, η συνεδρίαση της Παρασκευής ολοκληρώθηκε με απώλειες 5,82% στις 538,66 μονάδες.
Στον FTSE20, το σύνολο των τίτλων ολοκλήρωσε με απώλειες, εκτός της Marfin Popular Bank που διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 0,31 ευρώ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Τ.Τ. και Alpha Bank υποχωρώντας 10,16% και 9,26% στα 1,15 και 1,96 ευρώ, ενώ με πτώση περί του 7,2% ολοκλήρωσαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρ και Eurobank. 
Επιβαρυντικά για την κίνηση του Χ.Α. επέδρασε την Παρασκευή και το «σίριαλ» αναφορικά με τις επαφές μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για προσωρινή διακοπή των επαφών η οποία ήταν προγραμματισμένη.
Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές τονίζουν με έμφαση* ότι "παρά τον αρχικό ενθουσιασμό για το τραπεζικό deal, το οποίο δεν μπόρεσε να αναστείλει την ισχυρή πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από μεγάλες αβεβαιότητες που αφορούν τόσο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και του προγράμματος προσαρμογής, όσο και του PSI. " ... "Ειδικότερα ο Τραπεζικός κλάδος παρέμεινε στο επίκεντρο της μεταβλητότητας με αυξημένο εύρος ημερήσιων διακυμάνσεων που κάθε άλλο πείθουν για μια άμεση ή προσωρινή ολοκλήρωση της πτώσης. Η αγορά μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης δεν έδειξε ιδιαίτερα πρόθυμη να αγοράσει άλλα σενάρια τραπεζικών προσεγγίσεων" ...  Επίσης σημειώνεται ότι "η επιφύλαξη σχετίζεται αφενός με την ικανότητα άντλησης νέων κεφαλαίων αυτή την περίοδο αφετέρου με την επικείμενη εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων από την Blackrock, εξέλιξη η οποία δημιουργεί νέες επενδυτικές αναστολές αναφορικά με το επαρκές μέγεθος των προβλέψεων που ήδη λαμβάνουν οι τράπεζες για τις χορηγήσεις τους".  Και στη συνέχεια "η ολοκλήρωση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου απλά επιβεβαίωσε την δυσμενή εικόνα που παρουσιάζει η οικονομία στερώντας κάποιο καταλύτη σταθεροποίησης της αγοράς αφού με τις γνωστές εξαιρέσεις η κερδοφορία, ο δανεισμός και η ρευστότητα των εισηγμένων εταιριών έδειξαν μια πολύ έντονη εικόνα επιδείνωσης. ..."*. 

Μεγάλες απώλειες σημείωσαν στις συναλλαγές της Παρασκευής (2.9.11) και οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.
 Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 2,5% κλείνοντας στις 231,11 μονάδες και ο Euro Stoxx 50 σημείωσε πτώση 3,7%.
Ο γερμανικός DAX έχασε 3,4% και έκλεισε στις 5.538,33 μονάδες με τον τίτλο της Deutsche Bank να υποχωρεί σε ποσοστό 5,9% στη Φρανκφούρτη. Ο γαλλικός CAC-40 έχασε 3,6% κλείνοντας στις 3.148,53 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 γνώρισε πτώση 2,3% στις 5.293,03 μονάδες. Επίσης μεγάλες απώλειες 3,40% σημείωσε ο ισπανικός IBEX, σε ποσοστό 3,9% υποχώρησε ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI υποχώρησε κατά  3,11%.
________________
* Πηγή:www.capital.gr

Στα χαμηλά δύο δεκαετιών ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α.
Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011
Μέσα σε ενα αρνητικό διεθνές κλίμα, υπό το φόβο κυρίως της κρίσης χρέους, όπου η πτώση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ξεπέρασε ακόμα και το 10%,  συμπαρασύροντας σε σοβαρές απώλειες τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, κινήθηκε τη Δευτέρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο.Ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. υποχρεώθηκε σε νέα μεγάλη πτώση 7,00%, υποχωρώντας μάλιστα σε επίπεδα προ του deal Alpha Bank – Eurobank, για να κλείσει στις 501,00 μονάδες. ΄Ηταν το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Από τη σύνθεσή του τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank υποχωρώντας κατά 10,71% και 9,86% στα 1,75 και 1,28 ευρώ αντίστοιχα. Με πτώση πάνω από 8% υποχώρησε το Τ.Τ. και η Τρ. Πειραιώς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,14% στις 863,90 μονάδες, κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος  τεμαχίων αξίας 37,11 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή άνοδος στο ΧΑ με τραπεζικό άλμα 17%
Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011
Μετά από έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις και συνολική πτώση κατα  27%, ο δείκτης των τραπεζών έφτασε την Τετάρτη να ενισχύεται στη διάρκεια των συναλλαγών έως και 18% περίπου, συμπαρασύροντας  τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σε άνοδο έως και 8,30% και πάνω από τις 930 μονάδες.
Αφορμή για την εκδήλωση της ισχυρής ανοδικής αντίδρασης έδωσαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Υποστηρικτικά στην άνοδο του Χ.Α. λειτούργησαν και οι ανοδικές τάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Παράλληλα, θετικά είναι τα νέα σχετικά με το PSI, καθώς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έκανε χθες λόγο για "ενθαρρυντική" και "ευρύτατη" έκφραση ενδιαφέροντος των κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διερευνητική επιστολή που απέστειλε πρόσφατα, ενώ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Charles Dallara, δήλωνε την ίδια στιγμή ότι θα υπάρξει "πολύ ισχυρή" υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας.*
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 7,98% στις 929,45 μονάδες, κινούμενος σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ για το δείκτη των τραπεζών τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 17,31% στις 577,28 μονάδες. Την Τετάρτη διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος τεμαχίων αξίας 62,65 εκατ.
Αναλυτικά από τον FTSE20, ξεχωρίζει η άνοδος των ΕΤΕ (+22,66%) και Alpha Bank (+20,73%) στα 3,41 και 1,98 ευρώ, ενώ ακολούθησαν οι τίτλοι των Τ.Τ. και Τρ. Πειραιώς ενισχυμένοι 18,27% και 14,81%. Σε 14,66% και 13,33% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των Eurobank και Marfin Popular Bank, ενώ με διψήφια ποσοστά κέρδους ολοκλήρωσαν και οι μετοχές των Μυτιληναίος (+12,84% στα 3,69 ευρώ), Ελλάκτωρ (+11,64% στα 1,63 ευρώ) και MIG (+10,34% στα 0,32 ευρώ).
_________________
* Πηγή:www.capital.gr

Αβεβαιότητα και πτώση μετά την άνοδο στο Χ.Α.
Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011
Μετά τα υψηλά κέρδη στη συνεδρίαση της Τετάρτης, υψηλές διακυμάνσεις και πτώση ακολούθησε την Πέμπτη, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μέσα ενα  κλίμα ανυσηχιών και αβεβαιότητας .
Οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου συνεχίζεται το «μπαράζ» δημοσίων δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το μέλλον του ευρώ και το ενδεχόμενο μετασχηματισμού της Ευρωζώνης σε ένα μόρφωμα με πιο έντονα χαρακτηριστικά δημοσιονομικής ένωσης, αποκαλύπτουν τη νευρικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η κρίση χρέους, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς*.
Την ίδια στιγμή τα «αναχώματα» για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου διατηρούνται, καθώς χώρες-μέλη της Ε.Ε. εμμένουν στη θέση για παροχή εγγυήσεων, ενώ η ελληνική αγορά βρίσκεται ακόμη σε στάση νευρικής αναμονής και για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του PSI, σε μία περίοδο που επανέρχονται στο προσκήνιο συζητήσεις για την παραμονή ή έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ*...
Σε αυτό το κλίμα, ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 4,59% στις 886,77 μονάδες και με τζίρο 56,2 εκατ. ευρώ. Σε ποσοστό 8,19% υποχώρησε ο δείκτης των τραπεζών, ολοκληρώνοντας στις 530,00 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Είναι ενδεικτικό ότι με διψήφιες ποσοστιαίες απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τις μετοχές των ΕΤΕ (-10,56% στα 3,05 ευρώ), Τ.Τ. (-10,57% στο 1,10 ευρώ) και Alpha Bank (-12,63 στα 1,73 ευρώ). Μεγάλες ήταν και οι απώλειες στις μετοχές των Εurobank και Τρ. Πειραιώς (με -8,27% και -8,06% αντίστοιχα), ενώ στα 5,70 ευρώ με πτώση 5,00% έκλεισε ο τίτλος των ΕΛΠΕ.
_________________
* Πηγή:www.capital.gr

Αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. από τις εξαγγελείες στη Θεσσαλονίκη
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011
Νέα φοροεισπρακτικά μέτρα εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει τα έλλείμματα και να «εξευμενίσει» την τρόικα. Μεταξύ αυτών και η επιβολή του νέου τέλους στα ακίνητα, ρύθμιση που αιφνιδίασε και της οποίας η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται.
Συνεχίστηκαν επίσης με αμείωτη ένταση οι αναφορές ξένων αξιωματούχων στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή και εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Μέσα σε αυτό το γενικευμένο αρνητικό κλίμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας υποχρεώθηκε σε νέες βαριές απώλειες. Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών για να κλείσει τελικά με απώλειες 4,43% στις 847,48 μονάδες. Ενώ σε βουτιά 7,1% υποχρεώθηκε ο δείκτης των τραπεζών. Η αξία των συναλλαγών στο Χ.Α. ανήλθε σε 57,3 εκατ. ευρώ.
Γενικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κρίση χρέους της.
Αναλυτικά στον FTSE20, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank υποχωρώντας 10,17% και 8,66% στα 1,59 και 1,16 ευρώ αντίστοιχα. Πάνω από 8% υποχώρησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας για να κλείσει στα 2,87 ευρώ, ενώ οι τίτλοι των Marfin Popular Bank, ΟΠΑΠ και ΚΑΕ υποχώρησαν σε ποσοστό 5,71%, 5,66% και 5,41% αντίστοιχα. 

Στα ύψη CDS και Spreads 
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011
Το spread του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το επίπεδο των 2.156 μ.β.
Το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (πενταετή CDS) έχει αναρριχηθεί σε επίπεδο πάνω από τις 7.300 μ.β. σημειώνοντας άλμα 3.000 μ.β. σε μία μόλις ημέρα. Οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας την επόμενη πενταετία διαμορφώνονται, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, στο 98%.
Επισημαίνεται ότι οι φόβοι κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας και της μετάδοσης της κρίσης σε χώρες της ευρωζώνης, οδηγούν σε πιέσεις προς τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Συγκεκριμένα τα πενταετή ιταλικά CDS ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 500 μ.β., ενώ τα CDS Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας, ξεπερνούσαν την Τρίτη στις 1.300 μ.β., 970 μ.β. και 420 μ.β., αντίστοιχα.


Απώλειες στα διεθνή Χρηματιστήρια, μείον 3% στην Αθήνα.
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011
Μεγάλες απώλειες την Πέμπτη 22.9.11 στα διεθνή Χρηματιστήρια, τόσο της Ευρώπης, όσο της Ασίας και της Αμερικής.
Η κρίση χρέους της Ευρώπης τροφοδοτεί με αμείωτους ρυθμούς σενάρια και δημόσιες δηλώσεις παραγόντων, περί διάσπασης της Ευρωζώνης, χρεοκοπίας της Ελλάδας, κλπ, τα οποία επιβαρύνουν το κλίμα. Άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ σημειώνουν τα  CDS της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ειδικότερα στην Ιταλία το κλίμα επιβάρυνε και η υποβάθμιση 7  ιταλικών τραπεζών από την Standard & Poor’s, μετά την υποβάθμιση της ίδιας της χώρας σε "Α" από "A+" προηγουμένως. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε μεγάλη πτώση κατά  4,11%.
Εξάλλου ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε, την Πέμπτη 22.9.11, μεγάλες απώλειες 5,10% στις 2.786 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε σε ποσοστό 4,96% στις 5.164 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 4,64% στις 5,043 μονάδες. Ακόμη  ο ελβετικός SMI υποχώρησε σε ποσοστό 3,41%, ενώ ο IBEX στην Ισπανία σημείωσε πτώση 4,62%.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε την Πέμπτη με απώλειες 3,03% στις 830,07 μονάδες, κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, με τζίρο 48,2 εκατ. ευρώ.
Σε ποσοστό 3,62% υποχώρησε ο δείκτης των τραπεζών, ολοκληρώνοντας στις 515,01 μονάδες, με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος.

Μεγάλη πτώση για τις τράπεζες του ΧΑ
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011
Κάτω από τις έντονες πιέσεις που συνεχίζει να τροφοδοτεί η αναποτελεσματική διαχείριση της κρίσης χρέους, το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς και η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σημείωσε την Παρασκευή μεγάλη πτώση, κλείνοντας κάτω από το επίπεδο των 800 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 1995.
Οι μεγαλυτερες πιέσεις την Παρασκευή (23.9.11) ασκήθηκαν στον κλάδο των τραπεζών, όπου οι απώλειες για τον δείκτη διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο σε 8,13% στις 473,13 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 9,37%. Οι συνολικές απώλειες της εβδομάδας για τον δείκτη των τραπεζών διαμορφώθηκαν στο 15,36%.
Με μικρότερες απώλειες 3,87% (στις 797,95 μονάδες) έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Ο τζίρος της ημέρας ανήλθε στα  80,27 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένος, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι απώλειες του Γ.Δ. για το σύνολο της εβδομάδας ανήλθαν σε 7,75%.
Οι επενδυτές από την πλευρά τους συνεχίζουν να ανησυχούν, και να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν τελικά οι απαραίτητες ενέργειες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει αναλυτής της αγοράς*. Το ζητούμενο είναι να αποφευχθούν από εδώ και πέρα οι ολιγωρίες και να μην παραταθεί η περίοδος αβεβαιότητας, ανασφάλειας και φημολογίας. Προσέθεσε δε ότι ακόμα και στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η αγορά, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποια είναι τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης, ειδικά όταν μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κάτοχοι ελληνικού χρέους να υποχρεωθούν σε haircut μεγαλύτερο του 21%. 
Μεγάλη πτώση την Παρασκευή σημείωσαν οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Τ.Τ. που υποχρεώθηκαν σε διψήφιες ποσοστιαίες απώλειες 13,33%, 12,15% και 10,68% αντίστοιχα. Με πτώση 9,09% και 8,33% ακολούθησαν οι Τρ. Πειραιώς και Marfin Popular Bank, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΕΤΕ έκλεισαν με απώλειες 7,93% και 7,38% στα 7,20 και 2,76 ευρώ.
_______________
*Πηγή: www.capital.gr

«Βαριές» απώλειες 37,6% για το Χ.Α. το γ’ τρίμηνο
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου
Με «βαριές» απώλειες 37,6% και μόλις 15 ανοδικές συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2011 για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., με τις απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών να διαμορφώνονται στο ίδιο διάστημα σε 52%!!! Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Είναι ενδεικτικό ότι σε μηναία βάση, τον Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 12,83% ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχρεώθηκε σε απώλειες 18,23%. 
Παρά τη μεγάλη υποχώρηση που έχει προηγηθεί, η ελληνική αγορά δεν δείχνει ότι είναι ικανή να αντιστρέψει την αρνητική της πορεία. Απλά περιορίζεται σε σε κάποιες βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις. Ο κλάδος των τραπεζών παραμένει στο επίκεντρο του προβληματισμού λόγω του PSI, αλλά και των επισφαλειών που θα προκύψουν από τους ελέγχους που διενεργεί η BlackRock. 
Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες 0,52% στις 798,42 μονάδες, κινούμενος πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών και καλύπτοντας μέρος των ενδοσυνεδριακών απωλειών, που λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας ξεπερνούσαν το 2%.  Η αξία των συναλλαγών στο Χ.Α., στην τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε σε 38,53 εκατ. ευρώ.  Για το δείκτη των τραπεζών οι συναλλαγές της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν στις 469,18 μονάδες, με μικρές απώλειες 0,58%.

Σημαντικές ήταν και οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά το γ΄τρίμηνο του έτους, λόγω του έντονου προβληματισμού για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Ενδεικτυκά ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε το γ΄ τρίμηνο του έτους με απώλειες 17,1%, οι οποίες είναι και οι μεγαλύτερες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (στα τέλη του 2008). Επίσης σημαντικές ήταν οι απώλειες που σημείωσαν, σε επίπεδο τριμήνου, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street.
_________________
Πηγές: