4 Δεκεμβρίου 2014

Βαριές κατηγορίες σε 16 άτομα για στημένους αγώνες

(upd) Για μια ακόμα φορά το ποδόσφαιρο συνταράσσεται από παράνομες δραστηριότητες των μελών και παραγόντων του, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον και την έρευνα της Δικαιοσύνης. Στημένοι αγώνες,
απόπειρες εκβίασης, δωροδοκίες και δωροληψίες, παράνομες στοιχηματικές δραστηριότητες και ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης  περιγράφονται στο πόρισμα 173 σελίδων του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα. 
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε 16 πρόσωπα του ποδοσφαίρου, 7 από τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση».
Τα ονόματα των κατηγορουμένων δεν επετράπη από τον εισαγγελέα να δοθούν στη δημοσιότητα, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τρία εν ενεργεία μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της που παραιτήθηκε πρόσφατα, δύο μέλη της ΚΕΔ, το ένα εκ των οποίων συνεχίζει να βρίσκεται στους κόλπους της, τρεις εν ενεργεία διαιτητές της Σούπερ Λίγκας και δύο προέδρους ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας. Τα υπόλοιπα πέντε πρόσωπα φέρεται να είναι στελέχη δικαιοδοτικών οργάνων και επιτροπών του ποδοσφαίρου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι:
  • Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
  • Απάτη κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.
  • Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' έξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος.
  • Δωροδοκία και δωροληψία κατ' επάγγελμα και συνήθεια για αλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).

Οι εισαγγελείς στο πόρισμά τους εκτιμούν ότι είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση που όριζε διαιτητές σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες προκειμένου να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξαιτίας της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ, καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη και συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι έπεσαν θύματα απάτης οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα πρωτάθλημα που δεν είναι στημένο.

Στα συμπεράσματά του ο απερχόμενος αθλητικός εισαγγελέας βασίστηκε κυρίως στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και στις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ερευνήθηκε από το 2011 ως το 2013.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, μετά από αφορμή ανώνυμες καταγγελίες για την έκρηξη του αρτοποιείου του πρώην διαιτητή της Super League, Πέτρου Κωνσταντινέα και συσχετίστηκε με την υπόθεση των «στημένων πινάκων διαιτησίας» για την περίοδο 2012-13.


Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή από την "Καθημερινή". 


Πηγές: www.kathimerini.gr και www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου