17 Δεκεμβρίου 2014

O Πούτιν, ο Τσίπρας και ο πεντοζάλης

Οι αιθεροβάμονες, που διαλαλούν ότι "θα παίζουν λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη", καλό θα ήταν να προβληματιστούν λίγο με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Ρωσία που προφανώς δέχεται επίθεση από τις αγορές. Εντύπωση προκαλεί πάντως η εμφάνιση σήμερα δυο "κυρίων άρθρων", στο Βήμα και την Καθημερινή, σχετικά με το θέμα αυτό. Ας μην τα ξεπεράσουμε με την εύκολη αιτιολογία "ενορχηστρωμένες επιθέσεις του συντηρητικού χώρου στον προοδευτικό ΣΥΡΙΖΑ". Ακολουθούν τα δυο άρθρα:


O Πούτιν και ο πεντοζάλης

από "Το Βήμα"

Όσοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να χορεύουν τις επάρατες αγορές στο ρυθμό που βολεύει τις επιθυμίες τους, καλό θα είναι να παρακολουθήσουν λίγο πιο προσεκτικά τις εξελίξεις στη Ρωσία. Μια χώρα, που από άποψη μεγέθους, πλούτου, οικονομικών πλεονεκτημάτων, αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας απέχει παρασάγγας από την Ελλάδα. Κι όμως μια σειρά άστοχες κινήσεις του κ. Πούτιν, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, έχουν οδηγήσει την πάλαι ποτέ υπερδύναμη σε οικονομικό αδιέξοδο.

Μόλις χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 6,5 μονάδες οδηγώντας τα στο ύψος του 17% ! Κι όμως το νόμισμα της χώρας, το ρούβλι συνέχισε να καταρρέει με συνέπεια η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου και του ευρώ, να σπάσει το «φράγμα» των 79 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Αποδεικνύεται έτσι για μια φορά ακόμα ότι οι σπασμωδικές κινήσεις, οι ευσεβείς πόθοι και οι άκριτες επιδείξεις δύναμης, είναι πολύ εύκολο να γυρίσουν μπούμερανγκ, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλίμα στην οικονομία. Δυστυχώς, όποιος επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί ότι δεν μπορείς να παίζεις τον «σκληρό» με τις αγορές, όταν βρίσκεσαι εξαρτημένος, λιγότερο ή περισσότερο από αυτές.

Όσοι επιμένουν λοιπόν να αιθεροβατούν ότι θα κατατροπώσουν τους κερδοσκόπους και τις αδηφάγες αγορές, καλό είναι να προβληματιστούν λίγο με την κατάσταση της Ρωσίας. Μιας χώρας με πολύ περισσότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές και χωρίς τις δεσμεύσεις και εξαρτήσεις της Ελλάδας. Γιατί όταν αποδειχθεί στην πράξη ποιος θα παίζει το ρυθμό και ποιος θα χορεύει, ίσως είναι πολύ αργά για να τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=660114


Πεντοζάλης και κοινός νους

Κύριο Άρθρο (της Καθημερινής)

Οι θέσεις που εκφράζουν ο πρόεδρος αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι άλλο πράγμα να απειλείς φραστικά ότι θα «παίζεις λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη» και άλλο εντελώς να έχεις σχέδιο γι’ αυτό, έχοντας προειδοποιήσει τους πολίτες για το ρίσκο που ενέχει κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα βεβαίως είναι πως απελπισμένοι συμπολίτες μας σαγηνεύονται ενδεχομένως από τέτοιες κορώνες και πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν ότι οι ίδιοι και η χώρα δεν έχουν τίποτα να χάσουν αν ο εκβιασμός έναντι των εταίρων δεν ευδοκιμήσει. Είναι χωρίς αμφιβολία αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο. Πρέπει, όμως, και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να σοβαρευτούν. Τώρα είναι η ώρα να απευθυνθούν στη λογική με επιχειρήματα και τεκμηρίωση, όχι να συμμετέχουν στη γενικευμένη υστερία με άναρθρες κραυγές. Είναι η ψυχραιμία και ο κοινός νους που πρέπει να κερδίσουν αυτήν τη μάχη.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου