16 Δεκεμβρίου 2014

Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι

Το ρούβλι, που βρισκόταν ήδη σε πτωτική πορεία, υποχώρησε χθες Δευτέρα κατά 8% περίπου και η ισοτιμία του έναντι του ευρώ διαμορφώθηκε στα 78 ρούβλια (από 72,28 που ήταν το βράδυ της Κυριακής) και έναντι του δολαρίου στα 63 ρούβλια (από 58,18). 

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί πολύ πιθανόν οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης να βρεθούν σε αρνητικό έδαφος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ενδέχεται μάλιστα η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 4,5% μέσα στο επόμενο έτος εάν η τιμή του πετρελαίου πέσει κατά μέσο όρο στα 60 δολάρια το βαρέλι και διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο.

Σε ένα έγγραφό της που αφορά τη νομισματική πολιτική σημειώνει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 11,5% στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ οι εκροές κεφαλαίων κατά τον τέταρτο τρίμηνο του 2014 μπορεί να φτάσουν σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του πρώτου τριμήνου, καθώς η πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές παραμένουν περιορισμένες λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία με αφορμή τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Η Κεντρική Τράπεζα 
της Ρωσίας προβλέπει ακόμη ότι οι εκροές κεφαλαίων θα φτάσουν περίπου τα 120 δισ. δολάρια το 2015. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 

1 σχόλιο:

  1. Καλά ούτε η Ρωσία δεν μπορεί να αντισταθεί στις αγορές; Ο Τσίπρας παραδίδει μαθήματα... να τις κάνει να χορεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή