12 Δεκεμβρίου 2014

Νέο κόμμα από τον Γ. Παπανδρέου!

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 

Θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αν δεν δημιουργηθεί από την παρούσα Βουλή κυβέρνηση εθνικής ενότητας «με σαφές προοδευτικό πρόσημο» θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα του, στη δημιουργία νέου κόμματος, προαναγγέλλει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Θα είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την οριστική ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και τον τωρινό αρχηγό του, τον κ. Ευ. Βενιζέλο. 

Συγκεκριμένα στο κείμενό του ο κ. Παπανδρέου προχωράει σε εκτενή περιγραφή της πολιτικής κατάστασης τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομιλεί για «κρίση δημοκρατίας» και κρίση «πελατειακού συστήματος» και για «πρωτοφανή απουσία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης από το μέτωπο αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων που μας οδήγησαν στην κρίση». Ο κ. Παπανδρέου καταλήγει με την επισήμανση ότι η Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο «και να καταστεί δυνατή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης» η οποία, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει «σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο», να επιδιώξει τη «στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων της». Ζητεί, επίσης, εθνική συνεννόηση για τη διευθέτηση του χρέους, συνταγματική αναθεώρηση και αξιοποίηση του θεσμού του δημοψηφίσματος. Ο κ. Παπανδρέου καταλήγει λέγοντας: «Στην απευκταία περίπτωση που δεν υπάρξει μια τέτοια θετική εξέλιξη και η ανευθυνότητα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Η αποστροφή αυτή εκλαμβάνεται ως έμμεση προαναγγελία δημιουργίας νέου κόμματος, παρότι συνεργάτες του τονίζουν ότι τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Κάπου ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να ξεχνά ότι "κυβέρνησε" την χώρα για μια περίοδο δυο και πλέον ετών (από 6 Οκτωβρίου 2009 έως 11 Νοεμβρίου 2011), μετά το θρίαμβο του κόμματός του (ΠΑΣΟΚ) στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Τότε ο λαός του έδωσε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό (43,92%) για να αντιμετωπίσει τα διαφαινόμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας και εκείνος την έριξε πιο βαθιά στην κρίση που ακόμη βιώνουμε, προσπαθώντας να εφαρμόσει τις επιλογές της τρόικας.

Τότε παρά την ισχυρή λαϊκή εντολή απέτυχε παταγωδώς. Σήμερα τι περισσότερο μπορεί να προσδοκά; Τι παραπάνω ζημιά μπορεί να κάνει στον τόπο; Αν τυχαίνει ο ίδιος να θεωρεί τον εαυτό του "πολιτικό κεφάλαιο" για τη χώρα, τότε οι τόσοι σύμβουλοι και συνεργάτες που ακόμη διαθέτει είναι καιρός να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα...

Το σκίτσο επάνω αριστερά, του Ηλία Μακρή, καθώς και τα στοιχεία της παρούσας ανάρτησης είναι από την "Καθημερινή". 

Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη: 
Μπορεί πλέον 
"λεφτά να μην υπάρχουν", 
αλλά υπάρχουν ... 

Το σκίτσο είναι φυσικά του ΚΥΡ.

1 σχόλιο:

  1. Πετυχημένα και τα δυο σκίτσα, δένουνε με το κείμενο. Πολύ καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή