14 Δεκεμβρίου 2014

Μοσκοβισί: Δουλεύουμε με αυτούς που θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη

Το μήνυμα που στέλνει ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στη χώρα μας, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είναι: Δουλεύουμε με αυτούς που θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη .

Ορισμένες απαντήσεις του από τη σχετική συνέντευξη στη συνέχεια:

– Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι 2-3 μήνες είναι η σωστή διάρκεια για μία παράταση... Μετά ακολουθεί το τέλος του προγράμματος και μετά η πιστοληπτική γραμμή στήριξης που είναι μια διαφορετική σχέση με τα ευρωπαϊκά όργανα και αυτό είναι καλό για τους Ελληνες.

– Νομίζω είναι πολύ θετικό να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη... Πάντα έλεγα ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα, είστε μια τόσο σημαντική χώρα, έχετε εφεύρει τα πάντα, υπάρχει ευφυΐα εδώ και έτσι δουλεύουμε με αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης με καλύτερη οικονομία.

– ...Στο Εurogroup αποφασίσαμε σε θέσεις που κατά την άποψή μου ήταν όσο περισσότερο ικανοποιητικές γινόταν... Να βγούμε από την κατάσταση με έναν έντιμο τρόπο προετοιμάζοντας τις μεταρρυθμίσεις, ένα διαφορετικό μέλλον με μία πιστωτική γραμμή. Πιστεύω ότι είναι μία καλύτερη λύση, που δίνει ένα είδος ελευθερίας στην ελληνική κυβέρνηση καθώς της επιτρέπει μια δικιά της διοίκηση.

– ... Τώρα που το Εurogroup επιτέλους είπε ότι αυτά που έχουν γίνει είναι αρκετά για να δοθεί δίμηνη επέκταση του προγράμματος και επί της αρχής μία ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή, τώρα έχω τη βάση και μπορώ να στείλω το φιλικό μήνυμα στήριξης αλλά και αυστηρότητας, καθώς ακόμα δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

– Σε κανέναν δεν αρέσει η αβεβαιότητα, ούτε στις αγορές ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά πάλι δεν παρεμβαίνουμε στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι Ελληνες πολίτες μέσα από τους θεσμούς τους τώρα, αύριο μπορεί μέσα από εκλογές, να διαλέξουν το πεπρωμένο τους. Δεν χρειάζεται να το επηρεάσουμε αυτό, αλλά πάλι είναι λογικό ότι είμαστε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους που πράττουν και σκέφτονται αυτό που και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει.

– ...Είμαι πολύ χαρούμενος που οι προβλέψεις μας δείχνουν ανάπτυξη 3% και 2,9% για τα επόμενα χρόνια. Οπότε οι προσπάθειες ήταν αναγκαίες επειδή η κατάσταση ήταν άσχημη και η οικονομία δεν μπορούσε να επιβιώσει με τις προηγούμενες δομές. Τώρα πιστεύω ότι αρχίζουν να δρέπονται οι καρποί. Γνωρίζω ότι οι Ελληνες υπέφεραν από αυτό και ότι έκαναν προσπάθειες, αλλά τώρα πιστεύω υπάρχει ελπίδα και μιλώντας για success story, αυτό είναι το πρώτο μου μήνυμα, μήνυμα υποστήριξης και θαυμασμού. Και αν έρχομαι στην Αθήνα τη Δευτέρα είναι για να μεταφέρω αυτά τα μηνύματα, δεν είναι άλλη μία επίσκεψη της τρόικας, αλλά του επιτρόπου που είναι φίλος της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας ότι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης είναι εγγύηση για την Ελλάδα και έχουμε όλα τα εργαλεία για να το κάνουμε αυτό. Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε μια κοινή πολιτική βούληση...

Πηγή: www.kathimerini.gr 14.12.2014
Ολόκληρη η συνέντευξη στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου