10 Δεκεμβρίου 2014

Στο άβατο ενός θησαυροφυλακίου

Ο νυχτερινός φωτισμός δημιουργεί μια εντυπωσιακή εικόνα στο κτίριο, καθώς το οικοδόμημα φωτίζεται από μέσα προς τα έξω, ενώ τα φωτιστικά στοιχεία ακολουθούν τους δομικούς άξονες της κατασκευής (Φωτογραφία αριστερά). Είναι το εντυπωσιακό νέο Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στη Θεσσαλονίκη,
το οποίο σχεδίασαν οι καταξιωμένοι αρχιτέκτονες Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο. 

Η ΤτΕ σε μια αναπάντεχη αλλά ευχάριστη κίνηση «έσπασε» το άβατο του κτιρίου για μια μικρή ομάδα αρχιτεκτόνων και την «Καθημερινή» στο περιθώριο της διοργάνωσης Open House Thessaloniki.

Το κτίριο επιβάλλεται με τον όγκο του στην περιοχή, αν και στα μάτια των περαστικών μοιάζει σχεδόν αόρατο και αυτή ήταν η πρόκληση για τους δύο αρχιτέκτονες. Να συνδυάσουν τις αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά, δίνοντας μια συνέχεια στο μνημειακό χαρακτήρα των κτιρίων της Τράπεζας. «Οι οδηγίες ασφαλείας του κτιρίου μας οδηγούσαν στην αρχή σε μια κατασκευή απομονωμένη και εσωστρεφή. Νομίζω καταφέραμε να φτιάξουμε ένα κτίριο που είναι ασφαλές χωρίς να μοιάζει με κλουβί» εξηγεί ο κ. Νικηφορίδης. Το εξωτερικό φυλάκιο δίνει το στίγμα της συνολικής κατασκευής. Οι λιτές, ευθείες γραμμές και τα γκρίζα και σκούρα χρώματα, που δημιουργούνται από τη χρήση φυσικής πέτρας, τιτανιούχου ψευδάργυρου και γυμνού σκυροδέματος, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της κατασκευής και προσδίδουν στο κτίριο την αίσθηση του κύρους και της αυστηρότητας που απαιτείται για την αποστολή του. «Δεν είχαμε κανέναν περιορισμό στη χρήση των σωστών δομικών υλικών και αυτό διασφαλίζει την καλή ποιότητα κατασκευής και την αντοχή στον χρόνο» επισημαίνει ο κ. Κουόμο. Μπαίνοντας στον εσωτερικό περίβολο η προσπάθεια συμβίωσης των μέτρων ασφαλείας και της αρχιτεκτονικής είναι εμφανής: ένας εσωτερικός δακτύλιος με συρματόπλεγμα δεν αφήνει τον επισκέπτη να ξεχάσει πού έχει έρθει. 

Αποψη της υποδοχής στο κεντρικό κτίριο (φωτογραφία αριστερά). Τα πολλαπλά ανοίγματα επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός, η διακόσμηση είναι διακριτική, ενώ το εξωτερικό του κτιρίου μεταφέρεται στο εσωτερικό με τις τσιμεντένιες κολώνες και τα «ιπτάμενα» φωτιστικά.

Αντίθετα με τη συνήθη πρακτική της ΤτΕ, το νέο κτίριο κατασκευάστηκε εκτός πόλης, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηματαποστολών και τη μελλοντική εξυπηρέτηση των γειτονικών χωρών. Η επιλογή του χώρου έδωσε την ευκαιρία στους αρχιτέκτονες να μετατρέψουν μια εγκαταλελειμμένη έκταση 30 στρεμμάτων σε έναν υπέροχο κήπο, σε πλήρη αντίθεση με τη «νεκρή» οικοδόμηση της γύρω περιοχής.

Πηγή: www.kathimerini.gr (απόσπασμα άρθρου)
Περισσότερα στο:
Στο άβατο ενός θησαυροφυλακίου
http://www.kathimerini.gr/793562/article/epikairothta/ellada/mphkame-sto-kloyvi-polyteleias 
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου