6 Δεκεμβρίου 2014

Επεισόδια μετά την πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

 Συγκεντρώσεις και πορείες μνήμης διοργανώθηκαν σήμερα Σάββατο, σε όλη τη χώρα, με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Οι συγκεντρώσεις έχουν και τη μορφή εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό,
ο οποίος συνεχίζει για 27η ημέρα την απεργίας πείνας.

Ειδικότερα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες: 

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η (πρώτη χρονικά) συγκέντρωση και πορεία, στην οποία πήραν μέρος μαθητές, φοιτητές, σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, νεολαίες κομμάτων και διάφοροι κοινωνικοί φορείς. Συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα και ολοκληρώθηκε ειρηνικά. Η πορεία ξεκίνησε στις 14:30 από τα Προπύλαια, ακολούθησε διαδρομή μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου στο Σύνταγμα, επέστρεψε στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια, όπου διαλύθηκε.

Στις 18.00 ξεκίνησε η πορεία που διοργάνωσαν διάφορες αντιεξουσιαστικές οργανώσεις. Συμμετείχαν 5000 - 7000 άτομα, μεταξύ αυτών και ομάδες που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Κατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και σημαντικές υλικές ζημιές. Η αναταραχή είναι ακόμη σε εξέλιξη.


Ειδικότερα στην Αθήνα (μια περιγραφή από τα tanea.gr):

Στα Εξάρχεια και στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα σημειώνονται οι πιο ισχυρές συμπλοκές. Σε αρκετές προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.
Η Αστυνομία κάνει ρίψη νερού εναντίον των διαδηλωτών με χρήση της «αύρας» και χρησιμοποιεί χημικά. Με ρίψη μολότοφ απαντούν οι διαδηλωτές.
Οδοφράγματα έχουν στηθεί στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων. Πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει στην πλατεία και στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γργορόπουλος.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στη Χαριλάου Τρικούπη.
Εικόνα καταστροφής παρουσιάζει η Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας άγνωστοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε βιτρίνες καταστημάτων, περίπτερα, στάσεις και φανάρια.
Περικυκλωμένο είναι το Πολυτεχνείο από αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος της Αστυνομίας είναι να αποτραπεί τυχόν απόπειρα κατάληψής του.
Νωρίτερα, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε ένα πολυκατάστημα κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Βόμβα μολότοφ έπεσε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, μπροστά από τα ΕΛΤΑ.
Πετροπόλεμος σημειώθηκε στην Πανεπιστημίου στο ύψος της Κριεζώτου. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση βομβών κρότου-λάμψης.
Πέτρες εναντίον των ΜΑΤ εκσφενδόνισαν άγνωστοι και στη Βουκουρεστίου, αλλά και στο ύψος του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».
Πολίτες σχημάτισαν αλυσίδα περιφρούρησης μπροστά από τους σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.
Διαδηλωτές έσπασαν μάρμαρα κοντά στο υπουργείο Εργασίας και πέταξαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ κοντά στη Στοά Πεσμαζόγλου.

Τέλος ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν και στις συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας.

Το χρονικό της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (από tovima.gr) 

Ο 15χρονος μαθητής πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008 στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. 
Νωρίτερα, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος με τους φίλους του διαπληκτίζεται με τους ειδικούς φρουρούς Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, οι οποίοι επιστρέφουν για να ζητήσουν τον λόγο.
Ο Επ. Κορκονέας πυροβολεί και μία σφαίρα βρίσκει τον 15χρονο μαθητή. Ο θάνατος του Γρηγορόπουλου είναι ακαριαίος.
Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και η είδηση της δολοφονίας του κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Σύντομα, έξω από το νοσοκομείο συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου.
Η δολοφονία του νεαρού συγκλονίζει το πανελλήνιο και καλύπτεται εκτεταμένα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Τις επόμενες ημέρες η Αθήνα και πόλεις σε όλη την Ελλάδα παίρνουν φωτιά. Το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, ενώ χιλιάδες άτομα -κυρίως μαθητές και φοιτητές- βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της αστυνομικής βίας.
Ο Επ.Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ τον Μάρτιο του 2015 θα πραγματοποιηθεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Πηγές: 
tanea.gr και tovima.gr 
Περισσότερα στα:
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5187379/se-ekseliksh-mathhtikh-sygkentrwsh-sta-propylaia-gia-ton-grhgoropoylo/
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=657132

1 σχόλιο:

  1. Την επόμενη ημέρα: «Βομβαρδισμένο τοπίο» τo κέντρο της Αθήνας
    Χαρακτηριστικά η "Καθημερινή" σημειώνει:
    "Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου μετά την λήξη της πορείας μνήμης στον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, φανάρια και περίπτερα στην Πανεπιστημίου, ενώ πυρπόλησαν αυτοκίνητα στην Εμμανουήλ Μπενάκη και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Την ίδια ώρα ομάδες ατόμων έσπασαν μάρμαρα, στάσεις λεωφορείων και τηλεφωνικούς θαλάμους επί της οδού Πανεπιστημίου, ενώ δεν δίστασαν να προκαλέσουν ζημιές και στον Καθολικό Ναό Αγίου Διονυσίου στην Πανεπιστημίου. Η αστυνομία προχώρησε σε 296 προσαγωγές και 43 συλλήψεις. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διάφορα αδικήματα ενώ οι 19 εξ αυτών συνελήφθησαν για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν συνολικά 12 αστυνομικοί..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή