1 Δεκεμβρίου 2014

Ο Τριγωνικός Πύργος που διχάζει το Παρίσι

Τέσσερις δεκαετίες μετά τα εγκαίνια του μισητού ουρανοξύστη του Μονπαρνάς, το Παρίσι φλερτάρει και πάλι με την ιδέα ανέγερσης ενός νέου ουρανοξύστη. Πρόκειται για τον «Τριγωνικό Πύργο» (Tour Triangle), ύψους 180 μέτρων - 42 ορόφων, σε σχήμα πυραμίδας, που σχεδίασαν οι ελβετοί αρχιτέκτονες Ζακ Χέρζογκ και Πιερ ντε Μερόν - στη νοτιοδυτική γωνιά της πόλης, σχέδιο που προκαλεί σήμερα σφοδρή αντιπαράθεση. 

Οι Παριζιάνοι γενικά απεχθάνονται κάθε σύγχρονη κατασκευή που απειλεί την αρχιτεκτονική αρμονία της πόλης τους. Οι επικριτές του σχεδίου προεξοφλούν ότι το έργο των Herzog και De Meuron, ακόμη και αν υλοποιηθεί (το 2017), θα έχει την τύχη του Μονπαρνάς, του πρώτου και τελευταίου ουρανοξύστη που κτίστηκε ποτέ στο Παρίσι (1973) και ο οποίος θεωρήθηκε εξάμβλωμα, κατατάσσεται δεύτερος στα πιο άσχημα οικοδομήματα του κόσμου και απειλείται ακόμη και σήμερα, 41 χρόνια μετά, με... κατεδάφιση. Οι Παριζιάνοι αναφερόμενοι στον Πύργο του Μονπαρνάς συνηθίζουν να λένε ότι "το κτίριο αυτό προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη, μια και όταν βρίσκεσαι μέσα δεν μπορείς να το δεις". Τότε, οι Αρχές της πόλης είχαν αποφασίσει να απαγορεύσουν διά παντός την κατασκευή νέων ουρανοξυστών.

Ο «Τριγωνικός Πύργος» όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο, δηλώνουν στον αντίποδα οι υποστηρικτές του. Θα είναι ένα εμβληματικό κτήριο που θα προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ανεβάζοντας το πρεστίζ της γαλλικής πρωτεύουσας, θα της δώσει τη δυνατότητα να υποδεχτεί τις έδρες επιχειρηματικών κολοσσών.

Η πρόταση των Ελβετών, την οποία στηρίζει με πάθος η προερχόμενη από το σοσιαλιστικό κόμμα Αν Χινταλγκό, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού, έχει μετατραπεί σε μήλον της έριδος ανάμεσα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. «Το Παρίσι πρέπει να πάρει ύψος», υποστηρίζουν οι σοσιαλιστές, ενώ η αντιπολίτευση σύσσωμη αντιδρά με το σκεπτικό ότι αυτή η ενεργοβόρος και παντελώς άχρηστη φαραωνική κατασκευή θα ρίξει τη σκιά της στα γειτονικά κτίσματα και θα προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση. 

Ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως, οι προδιαγραφές του «Τριγωνικού Πύργου», σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση, τούς διαψεύδει: "Θα είναι, από ενεργειακής άποψης, ένα έργο υποδειγματικό, θα καταναλώνει 4 φορές λιγότερη ενέργεια και η χρήση του μπετόν θα είναι κατά 20% μικρότερη από εκείνη των περισσότερων συμβατικών πύργων. Προβλέπεται μάλιστα η χρήση γεωθερμικής ενέργειας σύμφωνα με τους κανόνες του Κλιματικού Σχεδιασμού του Παρισιού" αναφέρει. 

Στις 17 Νοεμβρίου η πρόταση καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο με μικρή πλειοψηφία, με τη Δεξιά, τους Πράσινους, τους Κεντρώους και το Κόμμα της Αριστεράς να συνασπίζονται. Mια παρατυπία στη διαδικασία έδωσε την ευκαιρία στη δήμαρχο να επανέλθει δριμύτερη, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα. «Δεν θα παραιτηθούμε από τον “Τριγωνικό Πύργο”», δήλωσε στη Le Monde. «Αλλιώς θα είμαστε η μόνη χώρα που θα αρνηθεί τόσο σημαντική επένδυση και ένα έργο που θα δημιουργήσει περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας». 

Μέχρι την επόμενη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, πάνω στο θέμα του “Τριγωνικού Πύργου”, τον Μάρτιο, η συζήτηση αναμένεται να φουντώσει κι άλλο. 

Πηγές: www.kathimerini.gr και www.tanea.gr
Περισσότερες Λεπτομέρειες στα:
http://www.kathimerini.gr/794056/article/epikairothta/kosmos/tour-triangle-o-pyrgos-poy-dixazei
http://www.tanea.gr/news/world/article/5181867/enas-trigwnos-pyrgos-gia-to-parisi/

1 σχόλιο: