15 Φεβρουαρίου 2018

Η Τουρκία ρισκάρει κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι ύστερα από δεκαετίες το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου άλλαξαν την τακτική τους στο Αιγαίο. Επεδίωξαν ένα κτύπημα υψηλού συμβολισμού προσπαθώντας να βυθίσουν έξω από τα Ίμια τη ναυαρχίδα του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του στην Καθημερινή ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος*. 

Ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν εδώ και χρόνια ήταν το επεισόδιο της 18ης Ιανουαρίου 2018 στο Αιγαίο. Τότε, όπως δείχνει το βίντεο που κυκλοφόρησε το τουρκικό σκάφος εφορμά προς το ελληνικό και την τελευταία στιγμή στρέφει το τιμόνι του πηγαίνοντας παράλληλα προς αυτό και ακουμπώντας το ελαφρά.

Όμως, το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου τα πράγματα ήσαν διαφορετικά, όπως αναφέρει ο Αγγελος Συρίγος στο άρθρο του με τίτλο "Περιμένοντας ένα νέο θερμό επεισόδιο". Υπήρχε αυξημένος αριθμός τουρκικών σκαφών στην περιοχή (επτά τουρκικά έναντι ενός και στη συνέχεια δύο ελληνικών). Κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων παρενοχλήσεων ξαφνικά το τουρκικό σκάφος UMUT επιχείρησε να εμβολίσει στο μέσον το περιπολικό «Γαύδος». Το ελληνικό σκάφος τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν σχεδόν ακίνητο και είχε τις μηχανές «κράτει». Βλέποντας το τουρκικό να πλησιάζει επικίνδυνα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έφυγε προς τα εμπρός με ταχύτητα με αποτέλεσμα η σφοδρή σύγκρουση να επέλθει στην πρύμνη του σκάφους. 

 Η τουρκική ακταιωρός UMUT

Δεδομένου ότι το τουρκικό σκάφος UMUT είναι πολύ βαρύτερο (1.700 τόνοι) και ναυπηγημένο από χάλυβα εν αντιθέσει προς το «Γαύδος» που είναι ελαφρύτερο (460 τόνοι) και κυρίως είναι κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου, η βύθιση του ελληνικού σκάφους μετά τη σύγκρουση στο μέσον ήταν βεβαία. Τα αλουμινένια σκάφη είναι πολύ ελαφρά και αναπτύσουν μεγάλες ταχύτητες. Δεν αντέχουν όμως σε συγκρούσεις.

Οι όλες συνθήκες του επεισοδίου (ξαφνική αύξηση αριθμού τουρκικών πλοίων, συνδυασμός επικίνδυνων ελιγμών από όλα τα τουρκικά σκάφη, γνώση της παρουσίας του «Γαύδος» στην περιοχή εδώ και ημέρες και επιλογή να εμβολισθεί το αλουμινένιο πλοίο) δείχνουν ότι η ενέργεια ήταν προμελετημένη και σκόπιμη. Στόχευε στη βύθιση σκάφους με αποδοχή της πιθανότητας να υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα. 

Δια της βυθίσεως του πλοίου ο Ερντογάν θα έστελνε πολλαπλά μηνύματα: Στο εσωτερικό της χώρας του, στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στις ΗΠΑ με τις οποίες βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης λόγω των Κούρδων της Συρίας. 

Η σοβαρότητα της καταστάσεως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ μεταβαίνει στην Άγκυρα όπου θα δει τον υπουργό Εξωτερικών του Τίλλερσον που επισκέπτεται τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος πρέσβυς στις 31 Ιανουαρίου σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στην πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο. 

Να σημειωθεί ακόμη ότι, όπως επισημαίνει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, το πλοίο που εμβολίσθηκε από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια «έχει χρηματοδοτηθεί και με πόρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex. Αυτό ακριβώς καθιστά το επεισόδιο σημαντικό και για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα το σκάφος κόστισε 28,8 εκατομμύρια ευρώ, τα 75% από τα οποία προήλθαν από ευρωπαϊκά ταμεία». 

*O Αγγελος Μ. Συρίγος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Πηγές: kathimerini.gr , Deutsche Welle 
Φωτογραφίες από το news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου