26 Φεβρουαρίου 2018

Goldman Sachs: Πιθανό ένα νέο δραματικό sell-off στις αγορές

Οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι πρώτοι είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του Ιανουαρίου για το βίαιο sell-off που χτύπησε τις αγορές αυτόν τον μήνα, τώρα σε νέο τους report χτυπούν πάλι το "καμπανάκι" της διόρθωσης. Όπως σημειώνουν, οι μετοχές των ΗΠΑ θα σημειώσουν "βουτιά" της τάξης του 20%-25% εάν η Fed συνεχίσει τις τρέχουσες πολιτικές της, εκτός αν μια ισχυρή επέκταση στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα συμβάλει στην αντιστάθμιση του κινδύνου.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs ο σημερινός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της Fed θα οδηγήσει σε δραματική πτώση στο χρηματιστήριο. Καθώς το QE, η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της Fed, φθάνει στο τέλος του, θα υπάρξουν σημαντικές αναταραχές στην αγορά ομολόγων, όπως σημειώνει, και θα ασκηθεί ισχυρή ανοδική κίνηση στις αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η απόδοση του 3,5% για το αμερικανικό 10ετές κρατικό ομόλογο είναι μία αρκετά πιθανή πρόβλεψη,

Η G.S. προειδοποιεί ότι το sell-off στις μετοχές θα μπορούσε να "χτυπήσει" όταν το υψηλότερο βασικό κόστος δανεισμού ωθήσει την απόδοση του Treasury αρκετά υψηλά ώστε να ανοίξει νέες, πιο κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων και του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, υπονοώντας ότι η διόρθωση αυτή θα αποτελέσει "παράθυρο" για νέα είσοδο στις αγορές.

Όπως εκτιμά, εάν η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ χτυπήσει το 4,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα βιώσει ένα τεράστιο sell-off.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόδοση στο 10ετές ανέρχεται σήμερα στο 2,88%, ενώ το βασικό κόστος δανεισμού της Fed περιορίζεται στο 1,5%.

Η εκτίμηση της Goldman Sachs είναι πιο αισιόδοξη από την πλειοψηφία των διεθνών επενδυτικών τραπεζών, καθώς πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το sell-off θα ξεκινήσει μόλις η απόδοση των 10ετών αγγίξει το όριο του 3% με 3,5%. 


Την περασμένη Παρασκευή η Credit Suisse είχε προειδοποιήσει ότι μόλις η απόδοση των 10ετών Treasuries ξεπεράσει το 3,5%, αυτό θα ανοίξει την πόρτα της ισχυρής διόρθωσης στις μετοχές. Η ιστορία δείχνει, όπως είχε σημειώσει, πως οι μετοχές σημειώνουν θετικές αποδόσεις από το 2014 όταν η απόδοση των Treasuries διαμορφωνόταν στο 3% ή χαμηλότερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, μόλις τα αμερικάνικα yields "γράψουν" 3,5%, οι μετοχές θα πάρουν την κατηφόρα. 

"Η άνοδος των αποδόσεων στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους θα προκαλέσει ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών κατά 20% έως 25%", τονίζει η Goldman. Σύμφωνα πάντως με το πιο αισιόδοξο σενάριο της τράπεζας, η απόδοση θα μπορούσε να φθάσει το 3,25% στα τέλη του 2018. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η Fed αποφασίσει να απέχει από την υιοθέτηση πιο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων.

Ωστόσο, αυτό είναι πολύ απίθανο, δεδομένων των αυξημένων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, της επιταχυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης, των δημοσιονομικών κινήτρων της κυβέρνησης Trump και των αυξημένων προβλέψεων για το δανεισμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Goldman Sachs επισημαίνει επίσης ότι μια απότομη άνοδος της απόδοσης των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση στην ευρύτερη οικονομία, αν και δεν εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης.

Πηγή: capital.gr  
Δευτέρα, 26 Φεβ 2018

Σχετικές αναρτήσεις:
6 Φεβρουαρίου 2018 «Βουτιά» 4,60% στη Wall Street
8 Φεβρουαρίου 2018 Νέες σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου