16 Φεβρουαρίου 2018

Η Ακαδημία Αθηνών για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ

Θέση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ πήρε σήμερα η Ακαδημία Αθηνών με αφορμή σχετικά ερωτήματα. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός της.

Η ανακοίνωση της 
Ακαδημίας Αθηνών 

«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ' επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα.
Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας.
Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του.
Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών». 

Ντιμιτρόφ: «Δεν χρειαζόμαστε ρίζες 2.000 ετών»

«Η χώρα μου έχει ωριμάσει και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, από τη Σόφια κατά τη διήμερη άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Gymnich») στη Σόφια.
«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων.
Να σημειωθεί ότι ο Νικόλα Ντιμιτρόφ είχε σήμερα νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση στη Σόφια με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Πηγές: naftemporiki.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου