20 Φεβρουαρίου 2018

Der Spiegel: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους»

Με τίτλο «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ελληνικού κράτους», επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται από την ελληνική κυβέρνηση, αφού αντιστοιχεί στην πρόσφατη δήλωση του αναπλ. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται στην υπόθεση Novartis. 

Επισημαίνει ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία φέρεται να δωροδόκησε με μεγάλα ποσά Έλληνες γιατρούς, δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και υψηλόβαθμους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Συγκεκριμένα, το περιοδικό παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, αναφέρεται στη μυστική ψηφοφορία για την προανακριτική που θα γίνει στη Βουλή και, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επισημαίνει: 

«Σε πολυάριθμες συζητήσεις, γιατροί και ειδικοί δήλωσαν προς το Spiegel ότι οι παράνομες πρακτικές είναι εδώ και χρόνια ο κανόνας στη φαρμακοβιομηχανία. Με δωροδοκίες δίνονταν κίνητρα για τους γιατρούς να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα. Οι πληρωμές γίνονταν με διάφορους τρόπους, από μετρητά σε φακελάκια μέχρι πληρωμένες διακοπές ή άλλα δώρα. Για χρόνια οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξάνονταν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα. Από 1,4% του ΑΕΠ το 2000 έφτασαν το 2,1% εν έτει 2010, δηλαδή το διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ήταν εκείνη τη χρονιά που η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Η μείωση αυτών των τρομερών δαπανών ήταν μια από τις συμφωνίες κλειδί του πακέτου διάσωσης. Το 2015 οι φαρμακευτικές δαπάνες περιορίστηκαν και πάλι στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εάν στο διάστημα 2010-2015 η Ελλάδα είχε τηρήσει αυτή την αναλογία δαπανών προς το ΑΕΠ της, εκτιμάται ότι η χώρα θα είχε εξοικονομήσει 19,7 δις €».

Korruption in Griechenland"Der größte Skandal in der Geschichte des Staates"

Korruption in Griechenland: "Der größte Skandal in der Geschichte des Staates"
Der Schweizer Pharmakonzern Novartis soll üppige Schmiergelder an griechische Ärzte, Beamte und Spitzenpolitiker gezahlt haben - unter anderem an zwei Ex-Premierminister. Die Bevölkerung ist schockiert.

Η έρευνα για το σκάνδαλο ξεκίνησε πριν περισσότερο από ένα χρόνο, όμως, όπως τονίζει το Spiegel, κανείς στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένος για το σοκ που θα προκαλούσαν οι αποκαλύψεις στην ελληνική κοινωνία και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «το σκάνδαλο Novartis είναι σημαντικό από πολιτικής άποψης για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το 2015 εξελέγη ως υπέρμαχος της διαφάνειας, έτοιμος να μεταρρυθμίσει το διεφθαρμένο σύστημα. Όμως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο το σκάνδαλο Novartis ενδέχεται να φέρει έναν νέο πολιτικό αέρα για τον κ. Τσίπρα αν ο Έλληνας πρωθυπουργός προτιμήσει, όπως εκτιμούν παρατηρητές, τις εκλογές». 

Πηγές: Spiegel, naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου