17 Φεβρουαρίου 2018

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-»

(upd) Κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «B-» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με θετική προοπτική (outlook). 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η θετική προοπτική αντανακλά τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης
 και του προγράμματος συνολικά τον Αύγουστο του 2018, δίχως να προκληθούν αστάθειες, καθώς και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.

Ο Fitch εκτιμά ότι η βιωσιμότητα δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, λαμβάνοντας ώθηση από τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν για να εφαρμοσθούν έως το 2020.

Ο οίκος παρατηρεί ότι στόχος είναι μία υβριδική «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. «Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία υβριδική "καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής», αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: «Κατά την άποψή μας, τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπόκεινται σε όρους που είναι πιθανόν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018».

Ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει τελευταία φορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «B-» από «CCC» στις 18 Αυγούστου του 2017, αξιολογώντας τις προοπτικές ως θετικές. Είχε επικαλεστεί τότε την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα -σε «Β» από «B-» προηγουμένως- είχε προχωρήσει και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook). 

Ο ξένος τύπος για την αναβάθμιση

Financial Times: Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας με το σκεπτικό ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας χάρη στην αναπτυσσόμενη οικονομία, τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο και τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν τον στόχο των πιστωτών, γράφουν οι Financial Times.

Bloomberg: Ο οίκος Fitch αναμένει ότι ο μειωμένος πολιτικός κίνδυνος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η εφαρμογή των νομοθετημένων δημοσιονομικών μέτρων θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. «Ο οίκος εκτιμά πως το Eurogroup θα παραχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους φέτος. Θεωρεί ότι οι επίσημοι πιστωτές θα επιδιώξουν μια υβριδικά "καθαρή" έξοδο από τον πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο» τονίζει το πρακτορείο.

Associated Press: «Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας καθώς η χώρα πορεύεται προς το τέλος της οκταετούς περιόδου υπαγωγής της σε προγράμματα στήριξης. Ο οίκος επικαλείται τις βελτιωμένες επιδόσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την τροχιά ανάπτυξης για το 2018. Η χώρα ετοιμάζεται για την πλήρη επιστροφή της στις αγορές φέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2018 και 2019 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2.5%, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης», τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Handelsblatt: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλαδας εκτιμώντας ότι το Eurogroup θα χορηγήσει στην Ελλάδα περαιτέρω ανακούφιση για την εξυπηρέτηση του χρέους της κατά τη διάρκεια του έτους, γράφει η γερμανική Handelsblatt. Ο οίκος Fitch αναμένει μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα. Επιπλέον, τα νομοθετικά μέτρα πρέπει να λειτουργήσουν έως το 2020 και να βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Ο οργανισμός αναμένει επίσης από το Eurogroup να παράσχει στη χώρα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια του έτους, τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου