14 Φεβρουαρίου 2018

Ελλάδα: «Το κράτος αναρρώνει – ο λαός έχει χρεοκοπήσει»

Όταν, σε αντίθεση με τους πολίτες, οι οικονομικοί δείκτες ευημερούν!

Την αντίθεση ανάμεσα στη βαθμιαία βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και στη δεινή οικονομική κατάσταση των ελλήνων πολιτών αναδεικνύει ανταπόκριση της Frankfurter Rundschau* από την Αθήνα. 

Με τίτλο «Το κράτος αναρρώνει – ο λαός έχει χρεοκοπήσει», η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί το καλοκαίρι, όπως όλα δείχνουν, φρέσκο χρήμα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα βοήθειας. Ο λαός αντίθετα χρωστάει στα δημόσια ταμεία σχεδόν 100 δις ευρώ».

Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με την οποία πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν στο ελληνικό κράτος «Που σημαίνει: δύο στους τρεις Έλληνες έχουν χρεοκοπήσει», σχολιάζει ο ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι το συνολικό χρέος πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ανέρχεται «στο απίστευτο ποσό των 99,97 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 60% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «τα φορολογικά χρέη μεγαλώνουν και μεγαλώνουν» και υπογραμμίζει ότι «οι Έλληνες δεν χρωστούν μόνο στο κράτος. Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία (…) έχουν υπερβεί στο μεταξύ τα 35 δις ευρώ. Και ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων (…) έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 2009: από περίπου 20 σε 102 δις ευρώ».

Η γερμανική εφημερίδα διερωτάται και απαντά: «Ποιος θέλει ακόμη να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο; Στην Ελλάδα πάντως σχεδόν κανείς».

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,883 δισ ευρώ τον Ιανουάριο του 2018

Σύμφωνα πάντως με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για 
τον Ιανουάριο του 2018 εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,883 δισ ευρώ, σημαντικά αυξημένο έναντι του στόχου. Γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική**: 

Υπεραπόδοση με το «καλημέρα» στον προϋπολογισμό του 2018

Υπεραπόδοση στο σκέλος των εσόδων και υπερσυγκράτηση στο σκέλος των δαπανών αποτυπώνεται στα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Με τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού να κλείνουν 891 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο και τις δαπάνες να εμφανίζουν υπερσυγκράτηση ύψους 215 εκατ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 1,883 δις. ευρώ έναντι στόχου μόλις 722 εκατ. ευρώ για τον πρώτο μήνα της φετινής χρονιάς 
(…)

Πηγές: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου