2 Μαΐου 2019

Στ. Κριμιζής: Θριαμβολογούμε σαν να έχουμε τερματίσει προτού ξεκινήσουμε

«Είναι άλλο πράγμα να φτιαχτεί ένα drone και άλλο ένα υπερηχητικό αεροπλάνο», υπογραμμίζει με νόημα στην «Καθημερινή» ο δρ Σταμάτης Κριμιζής, σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος για τη συμμετοχή της Ελλάδας, στην αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης που σχεδιάζει η NASA, με ελληνικό ρομποτικό όχημα. 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι ελληνικές εταιρείες και τα εργαστήρια δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία για να ανταποκριθούν σε τόσο υψηλούς στόχους μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος αλλά και από την ηχηρή παραίτηση του διεθνούς φήμης πλανητικού επιστήμονα από τη θέση του προέδρου. Ο κ. Κριμιζής είχε μείνει στην ηγεσία του νεοσύστατου ΕΛΔΟ για μόλις έναν μήνα και για τρεις συνεδριάσεις του τότε διοικητικού συμβουλίου, προτού παραιτηθεί λέγοντας ότι «ο οργανισμός είναι ένα κατασκεύασμα χωρίς περιεχόμενο» και αφήνοντας αιχμές για χειραγώγηση του φορέα.

Με πικρία επισημαίνει στην «Καθημερινή» ότι η Ελλάδα βρήκε ανοικτό ένα «παράθυρο» της NASA και «μπήκε μέσα» χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής στον ευαίσθητο και κοστοβόρο τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος. 


«Η προσπάθεια από την Ελλάδα για το πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης δεν βασίζεται σε κάποια συνολική πολιτική. Αν υπάρχει τέτοια πολιτική, είναι κρυφή, δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ. Ηταν ένα παράθυρο που άνοιξε η NASA για όλες τις χώρες και η Ελλάδα αποφάσισε να μπει μέσα. Εγώ τουλάχιστον το θεωρώ περίεργο ότι αποφασίσαμε ξαφνικά πως το φεγγάρι είναι ο αντικειμενικός μας στόχος και έπειτα ο Αρης, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με πιο εφικτά προγράμματα για το επίπεδο της τεχνολογίας που έχουμε στη χώρα μας, ώστε σε περίπου 10 χρόνια να συμμετάσχουμε σε τέτοιες αποστολές. Εμείς θριαμβολογούμε σαν να έχουμε τερματίσει, πριν ακόμη πάρουμε θέση στην αφετηρία» αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Για να καταλάβετε τα μεγέθη, ξαναλέω ότι ένα από τα όργανα που χρειάζονται για την εξερεύνηση του φεγγαριού τυπικά κοστίζει γύρω στα 20-30 εκατ. ευρώ. Δεν έχω δει κάποιο προϋπολογισμό κόστους ή εάν έχουν εγκριθεί ή προγραμματιστεί αυτού του είδους οι δαπάνες και ποιος φορέας θα τις υλοποιήσει».

Η ανάρτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για το Πάσχα: 
Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!
"Άνθρωπο αργούμε... Αβγό όμως θα στείλουμε μέχρι το 2022" γράφει

Ο Σταμάτης Κριμιζής εργάζεται πυρετωδώς για την υποδοχή της Ολυμπιάδας του Διαστήματος, του 44ου Διεθνούς Συνεδρίου Διαστημικής Ερευνας COSPAR, που θα γίνει στην Αθήνα το 2022, και ετοιμάζει μαζί με την ομάδα του τις «ανατρεπτικές», όπως μας λέει, ανακοινώσεις για τα ευρήματα του «Parker Solar Probe», του διαστημικού αεροσκάφους που ταξιδεύει για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας στον Ηλιο.

Εξερεύνηση του Διαστήματος δεν σημαίνει «κατάκτηση», λέει ο κ. Κριμιζής, όπως συνήθως συμβαίνει στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. «Με τη Φυσική που γνωρίζουμε σήμερα ταξίδια σε εξωπλανήτες είναι αδύνατον να συμβούν... Η έρευνα στις μαύρες τρύπες ψάχνει για μια νέα Φυσική, αλλά μέχρι τώρα επιβεβαιώνονται οι Θεωρίες της Σχετικότητας του Αϊνστάιν στις οποίες βασιζόμαστε», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Αποστολή με ανθρώπινο πλήρωμα στον Αρη θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα τουλάχιστον 20-30 χρόνια, αλλά θα έχει τα χαρακτηριστικά έρευνας, λέει, καθώς κάτι διαφορετικό θα ήταν απαγορευτικό λόγω συνθηκών. «Ο Αρης έχει μηδαμινή ατμόσφαιρα, έχει διοξείδιο του άνθρακα και έχει χάσει το μαγνητικό του πεδίο. Η επιφάνειά του δεν προστατεύεται από τις ηλιακές εκρήξεις και επομένως ακτινοβολία υψηλών ενεργειών φτάνει ανεμπόδιστη στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ένα ανθρώπινο πλήρωμα εκεί είναι με ισχυρή προστασία και υπόγειες κατασκευές στο υπέδαφος» αναφέρει

«Στην πραγματικότητα, εάν η ανθρωπότητα δεν συντηρήσει τη Γη, το οποίο είναι το μόνο διαστημόπλοιο που διαθέτουμε, εάν το καταστρέψουμε, δεν υπάρχει σωτήρια λέμβος που θα μας μεταφέρει κάπου μακριά. Δεν έχουμε διαθέσιμη καμία διαστημική κιβωτό του Νώε για να μας σώσει» επισημαίνει ο βετεράνος πλανητικός επιστήμονας, Σταμάτης Κριμιζής. 

Διαβάστε ολόκληρη την ενδιαφερουσα συνέντευξη στο:
Σταμάτης Κριμιζής στην «K»: Θριαμβολογούμε προτού ξεκινήσουμε 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου