30 Απριλίου 2018

Σταμάτης Κριμιζής στην «Κ»: Νιώθω εξαπατημένος, δεν υπάρχει αξιοκρατία

Οταν ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου στον νεοσύστατο Οργανισμό, η επιστημονική κοινότητα είδε στο πρόσωπo του Σταμάτη Κριμιζή έναν υπερκομματικό άνθρωπο με εμπειρία και κύρος. Αρκετοί, σημειώνει, ήταν όμως και εκείνοι που τον προειδοποίησαν ότι μπαίνει σε μια κατάσταση «με αναξιόπιστους ανθρώπους», αλλά ο ίδιος ένιωσε χρέος απέναντι στην πατρίδα του να βοηθήσει, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή".

«Οταν κάποιος φωνάζει μέσα στη νύχτα βοήθεια, τι κάνεις; Τρέχεις να βοηθήσεις δίχως να υπολογίσεις τον κίνδυνο. Οταν διαπίστωσα ότι ο Οργανισμός που ιδρύθηκε ήταν ένα κατασκεύασμα χωρίς περιεχόμενο, σκέφθηκα ότι είχα μόνο μία διέξοδο. Δεν θα γινόμουν φερέφωνο ανθρώπων που δεν ξέρουν τίποτα για το Διάστημα», λέει ο Σταμάτης Κριμιζής. 

Πριν από μερικές μέρες και μετά μόλις τέσσερις εβδομάδες και τρεις συνεδριάσεις, ο Σταμάτης Κριμιζής ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΔΟ με μια μακροσκελή ανοιχτή επιστολή γεμάτη αιχμές για χειραγώγηση του νεοσύστατου Οργανισμού, ο οποίος δεν πρόλαβε να αποκτήσει ούτε καν ΑΦΜ. Τι άλλαξε μέσα σε έναν μήνα; «Με υπουργική απόφαση όλη η ευθύνη για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) δεν ανήκει στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό αλλά στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Αυτό είναι μοναδικό για την Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία διαστημική υπηρεσία ευρωπαϊκού κράτους που εκπροσωπείται στο συμβούλιο του ΕΟΔ από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τον ίδιο τον Οργανισμό και το Διάστημα», σημειώνει ο κ. Κριμιζής. (...)

Αυτό σημαίνει, όπως λέει ο κ. Κριμιζής, ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και πρόσβαση στη διαχείριση προγραμμάτων ύψους 16 εκατ. ευρώ. «Στήθηκε ένας Οργανισμός που δεν έχει αρμοδιότητες και εξαρτάται από τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα και γι’ αυτό τον ονόμασα “Τσάρο του Διαστήματος”», λέει στην "Καθημερινή" ο κ. Κριμιζής, ο οποίος σε άλλο σημείο της κουβέντας κάνει λόγο για ένα προμελετημένο σχέδιο: «Νομίζω ότι ο κ. Μαγκλάρας είναι ο υπεύθυνος για την κακοδαιμονία της όλης υπόθεσης, πιστεύω ότι την υπέσκαψε από την αρχή. Υποθέτω ότι έπεισε τον υπουργό κ. Παππά ότι αυτό θα λειτουργήσει, δεν ξέρω όμως αν του είπε ότι αυτό το σχήμα είναι ολωσδιόλου διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη διαστημική υπηρεσία στην Ευρώπη». 


Λειτουργούμε σε επίπεδο εντυπώσεων και όχι ουσίας, λέει ο κ. Κριμιζής όταν αναφέρεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης 11 μικροδορυφόρων, ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. (...) 

«Πίστεψα ότι ο υπουργός ήταν ειλικρινής, τώρα έχω μεγάλες αμφιβολίες», σημειώνει ο κ. Κριμιζής. Οπως εξηγεί, όταν επεσήμανε στον κ. Παππά ότι κινδυνεύουν οι αρμοδιότητες του ΕΛΔΟ από την επιτροπή που προβλέπεται να δημιουργηθεί στη γενική γραμματεία, εκείνος τον καθησύχασε. «Μην ανησυχείτε κ. Κριμιζή, μου είπε, αυτό το συμβούλιο είναι μόνο για να συλλέγει εισηγήσεις από τα άλλα υπουργεία για να τα εξετάσει ο ΕΛΔΟ. Μερικές μέρες μετά βγήκε η απόφαση για τις αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας», σημειώνει. «Νιώθω εξαπατημένος», τονίζει, «το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι τίποτα δεν γίνεται αξιοκρατικά. Η αξιοκρατία είναι βασική για την ύπαρξη και την πρόοδο της χώρας και τώρα είδα ότι η φημισμένη “ελληνική πραγματικότητα” υπεισέρχεται σε κάθε επίπεδο. Εχουμε ένα πελατειακό κράτος, το γνωρίζουν και οι “πελάτες” και οι “εργοδότες”».(...)

Πηγή: kathimerini.gr (απόσπασμα δημοσιεύματος) 

Σχετική ανάρτηση: Παραιτήθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής από πρόεδρος του ΕΛΔΟ (25.4.2018)

1 σχόλιο:

  1. Κριμιζής: Κέλυφος για «βολέματα» ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στην αποχώρησή του, ο κ. Κριμιζής σημείωσε ότι δεν επιθυμούσε να μείνει σε έναν Οργανισμό που θα είναι «κέλυφος για να παρκάρουν κάποιοι φίλους και γνωστούς», προσθέτοντας με νόημα πως ο ΕΛΔΟ θα έχει πραγματικό μέλλον μόνον εάν αλλάξει η νοοτροπία της πολιτικής διοίκησης. Άφησε δε αιχμές για την διάδοχη κατάσταση, λέγοντας πως «φυσικά και υπάρχουν άριστοι και πολυγραφότατοι επιστήμονες στον Δημόσιο τομέα, όμως δεν τυχαίνει να βρίσκονται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή