25 Απριλίου 2018

Παραιτήθηκε ο Σταμάτης Κριμιζής από πρόεδρος του ΕΛΔΟ

Αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη όταν πριν έναν περίπου μήνα έγινε γνωστό ότι ο διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής ανέλαβε πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ). Δυστυχώς, η ικανοποίηση δεν κράτησε πολύ. Ο Σταμάτης Κριμιζής παραιτήθηκε.
 
Ο κορυφαίος Ελληνας αστροφυσικός, που το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έδωσε προς τιμή του το όνομα Κριμιζής τον αστεροειδή 8323, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν τον λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου». Παραιτήθηκε καταγγέλλοντας και τη συμπεριφορά του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που λειτουργούσε ως ένας «Τσάρος του Διαστήματος», χωρίς να έχει καμία γνώση και εμπειρία στον τομέα του οποίου διορίσθηκε υπεύθυνος.

Συγκεκριμένα ο κ. Κριμιζής, στην μακροσκελή επιστολή παραίτησής του, μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Ομολογουμένως, η δομή και οι αρχές λειτουργίας του ΕΛΔΟ που αρχικά προτείναμε (άνοιξη του 2017) με την άτυπη ομάδα εργασίας στην οποία ήμουν συντονιστής κατόπιν προσκλήσεως του κ. Υπουργού, ήταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Κάποιες ατέλειες που είχαν επισημανθεί με σχετικό υπόμνημα στο νομοσχέδιο που τελικά απετέλεσε τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΔΟ (ν. 4508/2017), ήταν αντιμετωπίσιμες όπως με διαβεβαίωνε ο κ. Υπουργός. Ωστόσο, Υπουργικές Αποφάσεις που ακολούθησαν, (Υπ. Απ. 3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου.

Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. Υπουργού, το ρόλο του «Τσάρου του Διαστήματος» στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός". (...).

Η απόφαση ενός επιστήμονα τέτοιου βεληνεκούς - καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ερευνητή της NASA - να εμπλακεί στο εγχείρημα της λειτουργίας ενός Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, έκανε πολλούς να σκεφθούν ότι ίσως γίνεται κάτι σοβαρό. Οτι, ίσως ένας υπουργός τόλμησε την υπέρβαση επιλέγοντας αξιοκρατικά τους άριστους για το καλό της χώρας, χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και πολιτικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου