17 Οκτωβρίου 2019

ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν σε πενθήμερη κατάπαυση πυρός στη Συρία

Πενταήμερη εκεχειρία στη βόρεια Συρία για την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων δηλώνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Δεν είναι εκεχειρία, αλλά παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων μόνο για να αποχωρήσουν "οι τρομοκράτες" δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Πάντως η Τουρκία φαίνεται να «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε» από τη συνάντηση Πενς - Ερντογάν. 

Η Τουρκία θα αναστείλει για πέντε ημέρες την στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία και θα την τερματίσει μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ανακοίνωσε σήμερα από την Άγκυρα σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. «Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία», δήλωσε ο Πενς σε δημοσιογράφους μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική επίθεση «θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναστολής, διευκρίνισε.

«Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Άγκυρας «δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών».

Με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για "σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία", έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως "Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν".
Donald J. Trump @realDonaldTrump
Great news out of Turkey. News Conference shortly with @VP and @SecPompeo. Thank you to @RTErdogan. Millions of lives will be saved! 

Σε νεότερο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι "αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τον πολιτισμό" και ότι είναι υπερήφανος που οι Ηνωμένες Πολιτείες 
έμειναν στο πλευρό του "ακολουθώντας ένα απαραίτητο, αλλά αντισυμβατικό μονοπάτι". Προσθέτει δε ότι "οι άνθρωποι προσπαθούσαν για πολλά χρόνια να κάνουν αυτή τη συμφωνία" και δίνει συγχαρητήρια σε όλους! 

Donald J. Trump @realDonaldTrump
This is a great day for civilization. I am proud of the United States for sticking by me in following a necessary, but somewhat unconventional, path. People have been trying to make this “Deal” for many years. Millions of lives will be saved. Congratulations to ALL! 

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του, μετά την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, απονέμει εύσημα στον Τούρκο πρόεδρο: «Ο Ερντογάν είναι ένας σκληρός τύπος, (tough man), έπραξε το σωστό», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ είναι πλέον ανοικτή ενώ οι οικονομικές κυρώσεις δεν είναι πια αναγκαίες.

Πάντως, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Αναμένονται αντιδράσεις και από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους...

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕkathimerini.grtwitter.com

1 σχόλιο:

  1. Δημοκρατικοί: «Απάτη» η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας. «Απάτη» χαρακτήρισαν τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Αυτή η συμφωνία «υπονομεύει (...) την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος [των ΗΠΑ] του τα έδωσε όλα» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. naftemporiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή