6 Δεκεμβρίου 2019

Fitch: Θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες το 2020

Η αναιμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα πολύ χαμηλά επιτόκια ασκούν πιέσεις στις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης, όπως υπογραμμίζει η Fitch Ratings, με τον οίκο να διακρίνει αρνητικές προοπτικές για το 2020. Θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, καμπανάκι για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, που θεωρείται περισσότερο ευάλωτο.

«Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου αντανακλούν τις προσδοκίες μας ότι το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, αν και παραμένει πολύ αδύναμο, θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2020, καθώς συνεχίζεται η μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων», υπογραμμίζει ο οίκος στην έκθεσή του.

Για τις Ελληνικές Τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως τα σχέδια μείωσης των δεικτών NPEs είναι εφικτά, αν και η επίτευξή τους εξακολουθεί να εξαρτάται σημαντικά από την πορεία του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, την αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου και την επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Τα σχέδια μείωσης των NPEs των τραπεζών περιλαμβάνουν συνδυασμό πωλήσεων χαρτοφυλακίου, τιτλοποιήσεις και λύσεις αναδιάρθρωσης, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Η Fitch αναμένει ότι όλες οι τράπεζες θα κάνουν χρήση του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο θα αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την επιτάχυνση του «καθαρισμού» της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλες λύσεις, όπως η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αν και εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άλλο κατάλληλο εργαλείο για την εκκαθάριση των NPEs.

Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη στις διαταραχές της ποιότητας του ενεργητικού, προσθέτει ο οίκος, ενώ εκτιμά πως η εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου θα παραμείνει αδύναμη παρά τη βελτίωση της κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του 2020, ο οίκος αναμένει ελαφρά βελτίωση η οποία θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, τον νέο δανεισμό – ειδικά στον εταιρικό τομέα, και τα μέτρα περιορισμού του κόστους. Ωστόσο, η μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των τραπεζών και η μείωση των περιθωρίων κέρδους θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην κερδοφορία το 2020.

Πάντως, η Fitch εκτιμά ότι η θέση ρευστότητας των τραπεζών θα συνεχίσει να βελτιώνεται, χάρη στις εισροές καταθέσεων και τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις αγορές, ενώ αναμένει ότι οι τράπεζες θα δημιουργήσουν επιπλέον αποθέματα ρευστότητας, καθώς εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλά.

Για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες 

Στην έκθεση, η Fitch Ratings προβλέπει αύξηση των πιστωτικών ζημιών, όχι όμως απότομη άνοδο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν χαμηλά και οι συνθήκες χαμηλών επιτοκίων βοηθούν τους δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. 

«Αναμένουμε ότι οι τράπεζες των χωρών στη Νότια Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνουν τα υψηλά επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς τα χαμηλά επιτόκια διατηρούν τη ζήτηση από τους επενδυτές. Εντός της περιοχής, αναθεωρήσαμε τις προοπτικές για τον γερμανικό τραπεζικό κλάδο σε αρνητικές, καθώς δεν αναμένουμε σηματνική βελτίωση της κερδοφορίας των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς παραμένουν περισσότερο ευάλωτα έναντι των υπολοίπων τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης στις επιδεινούμενες συνθήκες. Αναμένουμε ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,9% το 2020, εν μέσω της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις γερμανικές τράπεζες να διατηρήσουν τους δυναμικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης της προηγούμενης διετίας», επισημαίνει ο οίκος.

Η Fitch αναθεώρησε επί τα βελτίω την προοπτική για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, σε σταθερή από αρνητική, καθώς αναμένει σταθεροποίηση των επιδόσεων για τις ιταλικές τράπεζες. Παρά την έλλειψη οικονομιικής ανάπτυξης, η Fitch διακρίνει περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού των ιταλικών τραπεζών.

Πηγές: naftemporiki.gr , 
kathimerini.gr 

Σχετική ανάρτηση:
ΤτΕ: Οι μεγάλες προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου