9 Αυγούστου 2022

Γιατί οι αισιόδοξοι ζουν περισσότερο;

Έχετε την τάση να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο; Εστιάζετε πάντα στη φωτεινή πλευρά της ζωής; Εάν ναι, ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε πως αυτή σας η στάση μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία σας.

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι οι οπτιμιστές έχουν υψηλότερα επίπεδα καλοζωίας, κοιμούνται καλύτερα, έχουν λιγότερο στρες καθώς και μικρότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ λειτουργεί καλύτερα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Και τώρα, μια νέα μελέτη συνδέει τον οπτιμισμό και με τη μακροζωία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διάρκεια ζωής περίπου 160.000 γυναικών ηλικιών από 50 έως 79 ετών για 26 χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες αυτές συμπλήρωσαν μια προσωπική αναφορά μέσω της οποίας θα φαίνονταν τα επίπεδα του οπτιμισμού τους. Οι γυναίκες με το υψηλότερο σκορ κατηγοριοποιήθηκαν ως «οπτιμίστριες». Εκείνες με το χαμηλότερο σκορ, θεωρήθηκαν «πεσιμίστριες».

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι από άλλους;

Το 2019, οι ερευνητές συνέχισαν τη μελέτη με τις συμμετέχουσες που ήταν ακόμα εν ζωή. Επιπλέον, εξέτασαν τη διάρκεια ζωής των συμμετεχουσών που είχαν πεθάνει. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα οπτιμισμού ήταν πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι οπτιμίστριες ήταν επίσης πιο πιθανό να φτάσουν τα 90 από ό,τι οι πεσιμίστριες. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν αυτό το γεγονός ως «εξαιρετική μακροζωία», λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος όρος ζωής για τις γυναίκες στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περίπου 83 έτη.

Αυτό που κάνει τα εν λόγω ευρήματα τόσο εντυπωσιακά είναι ότι τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια ακόμη και αφότου ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στη μακροζωία – συμπεριλαμβανομένου του μορφωτικού επιπέδου, της οικονομικής κατάστασης, της εθνικότητας καθώς και το εάν ένα άτομο έχει περάσει κατάθλιψη ή πάσχει από κάποια χρόνια πάθηση.

Καθώς όμως η μελέτη αφορούσε μόνο γυναίκες, ήταν αβέβαιο εάν το αποτέλεσμα θα ήταν ίδιο και για τους άντρες. Μια άλλη μελέτη, ωστόσο, που συμπεριελάμβανε άτομα και των δύο φύλων βρήκε ότι η διάρκεια ζωής των ατόμων με υψηλότερα επίπεδα οπτιμισμού ήταν περίπου 11 – 15% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνων που ήταν πιο πεσιμιστές.

Η πηγή της νεότητας;

Γιατί όμως ζουν περισσότερο οι οπτιμιστές; Με μια πρώτη ανάγνωση, θα λέγαμε ότι ίσως έχει να κάνει με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής τους, καθώς – σύμφωνα με έρευνα – αυτό είναι κάτι που μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής.

Για παράδειγμα, μια έρευνα που συμπεριελάμβανε διάφορες μελέτες έχει βρει ότι ο οπτιμισμός συνδέεται με την υγιεινή διατροφή, με τη σωματική άσκηση και τη μειωμένη πιθανότητα να είναι κάποιος καπνιστής.

Αυτός ο τρόπος ζωής είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική για τη μείωση του ρίσκου για άλλες παθήσεις που μπορούν να είναι θανατηφόρες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Όμως, αυτός μπορεί να είναι μόνο ένας από τους λόγους που οι οπτιμιστές ζούν περισσότερο από τον μέσο όρο.

Ένας άλλος πιθανός λόγος μπορεί να είναι και ο τρόπος που οι οπτιμιστές διαχειρίζονται το στρες. Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια στρεσογόνα κατάσταση, τείνουν να την αντιμετωπίζουν ευθέως.

Χρησιμοποιούν προσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης που τους βοηθούν να επιλύσουν την πηγή του άγχους ή να βλέπουν την κατάσταση με λιγότερο αγχωτικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι αισιόδοξοι θα μπουν στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων και θα σχεδιάσουν τρόπους αντιμετώπισης του στρεσογόνου παράγοντα, θα ζητήσουν υποστήριξη από άλλους ή θα προσπαθήσουν να βρουν μια «αχτίδα φωτός».

Όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι γνωστό ότι μειώνουν το αίσθημα του στρες καθώς και τις βιολογικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι.

Οι βιολογικές αντιδράσεις στο στρες

Αυτές ακριβώς οι βιολογικές αντιδράσεις στο στρες – όπως η αυξημένη κορτιζόλη (που μερικές φορές αποκαλείται και «ορμόνη του στρες»), ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος – μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία με την πάροδο του χρόνου και να αυξήσουν τον κίνδυνοι για ασθένειες που απειλούν τη ζωή μας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις. Εν ολίγοις, ο τρόπος με τον οποίο οι αισιόδοξοι αντιμετωπίζουν το άγχος μπορεί να τους βοηθήσει να προστατευθούν ως ένα βαθμό από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του.

Φυσικά, αυτή η στάση ζωής ίσως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από κάποιους ανθρώπους στην πράξη. Εάν δεν είστε οπτιμιστές από τη «φύση» σας, ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για μακροζωία έγκειται στην υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μέσω της άσκησης, της σωστής διατροφής, του καλού ύπνου και της διαχείρισης του στρες.

Επιπλέον, μια πιο αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις πιθανότητές μας να ζήσουμε περισσότερα χρόνια ζωής.

Πηγές: Washington Post , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου