20 Αυγούστου 2022

Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία

Μητσοτάκης: «Η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές, όχι όμως και επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια».
FAZ: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία όμως παραμένει το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης.
Handelsblatt: Σχεδόν τέλος για την ενισχυμένη εποπτεία, οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν παρέλθει.

Μητσοτάκης: Ιστορική ημέρα, κλείνει ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο.

Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες χαρακτήρισε την 20ή Αυγούστου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. «Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους» επεσήμανε σε μήνυμά του.

«Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της εθνικής Άμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Αλλά και περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά ανήκουν, ευτυχώς, στο παρελθόν» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «στο παρελθόν ανήκουν, επίσης, και οι πληγές που άνοιξαν στον κορμό της κοινωνίας μας, αυτά τα 12 χρόνια: φανατισμοί, φωτιές, βία, αλλά και τραγικοί θάνατοι, όπως εκείνοι της Marfin. Τυφλή αμφισβήτηση των θεσμών. Πάνω και κάτω πλατείες, όπου φύτρωσε το ψέμα δίπλα στο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Για ν’ ακολουθήσει, μετά, μία τετραετία δημαγωγίας που κόστισε 100 δισ. και έσπρωξε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Χρειάστηκαν σκληρές μάχες κατά του λαϊκισμού για να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά».

Τόνισε, δε, ότι μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. «Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα Μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας. Από τις πολιτικές που επιδείνωσαν τις συνέπειές τους. Αλλά και από τους χειρισμούς που απέτρεψαν την πιο γρήγορη έξοδο από την εποπτεία των διεθνών εταίρων μας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας», ενώ επανέλαβε ότι «η ανάταξη της χώρας δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Πολύ περισσότερο καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω αλλεπάλληλων προκλήσεων». Σημείωσε, δε, ότι «η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι όμως και επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια».

FAZ «Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε»

«Ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε», γράφει πανηγυρικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οικονομικό σκέλος της εφημερίδας. Η ΕΕ απαλλάσσει την Αθήνα στις 20 Αυγούστου από την ενισχυμένη εποπτεία. Όμως η Ελλάδα παραμένει το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης όπως σχολιάζει η FAZ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

Μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική.

Η Ελλάδα παραμένει ωστόσο μια ιδιαίτερη περίπτωση, και μόνο λόγω του υψηλού χρέους της. Ορισμένα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για την κρίση του ευρώ δεν λήγουν παρά το 2060, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό εθνικό προϋπολογισμό για πολύ καιρό ακόμη παρά τις ευνοϊκές συνθήκες. Ακόμα και έτσι το τέλος της αυξημένης επιτήρησης είναι ένα σημαντικό βήμα, σχολιάζει η FAZ.

Handelsblatt: (Σχεδόν) τέλος για την ενισχυμένη εποπτεία

«Με τη λήξη των αυστηρών δημοσιονομικών ελέγχων (ενισχυμένη εποπτεία) η ελληνική κυβέρνηση θα έχει περισσότερα περιθώρια ελιγμών από την ερχόμενη εβδομάδα. Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική δεν θα γίνεται πλέον στις Βρυξέλλες αλλά στην Αθήνα - στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων σταθερότητας εντός της ΕΕ (…) Κανείς δεν μιλά πια για Grexit (…) Όμως οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν παρέλθει» αναφέρει ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (σύμφωνα με τη Deutsche Welle) για την ελληνική οικονομία κάνοντας μια αναλυτική ανασκόπηση των χρόνων της ενισχυμένης εποπτείας και της σημασίας της.

Στην πράξη σήμαινε τακτικούς, τριμηνιαίους ελέγχους της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ατζέντας μεταρρυθμίσεων. «Από την άποψη της Κομισιόν η διαδικασία πέτυχε. Τώρα επαινεί το αποτέλεσμα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας, ‘η ανθεκτικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά’ και ο κίνδυνος που θέτει η χώρα για την ευρωζώνη ‘έχει μειωθεί σημαντικά’», αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ.

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος παρατηρεί: «Τη μεγαλύτερη βελτίωση επιδεικνύει η Ελλάδα στην εξυγίανση του προϋπολογισμού - ακόμα κι αν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση έχουν πάει τη χώρα πίσω δημοσιονομικά, όπως σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ (…) Φέτος, λοιπόν, ο πρωτογενής ισολογισμός του προϋπολογισμού, που δεν περιλαμβάνει δάνεια και τόκους, θα κλείσει με μείον 2% του ΑΕΠ. Αλλά του χρόνου, η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στον δρόμο της δημοσιονομικής αρετής με πλεόνασμα 1% (…) Ακόμα κι αν η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ΕΕ, ο κίνδυνος να ξαναπέσει στη δίνη του χρέους θεωρείται χαμηλός. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας, θεωρεί το χρέος βιώσιμο, ακόμη και αν αυξηθούν τα βασικά επιτόκια. Ο λόγος έγκειται στη δομή του χρέους: τα τρία τέταρτα του χρέους είναι έναντι δημόσιων πιστωτών όπως ο ESM».

Και οι διεθνείς οίκοι έχουν επιβραβεύσει την Ελλάδα με συνεχείς αναβαθμίσεις, σημειώνει το ρεπορτάζ. «Ωστόσο, η ολοκλήρωση της ενισχυμένης επιτήρησης δεν σημαίνει και το τέλος των ελέγχων. Η εποπτεία θα συνεχιστεί έως ότου αποπληρωθούν τα τρία τέταρτα των δανείων βοήθειας που χορηγήθηκαν. Βάσει του ισχύοντος σχεδίου, αυτό δεν θα συμβεί ως το 2059» αναφέρει κλείνοντας η Handelsblatt.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου