17 Αυγούστου 2022

Μια «μικρή Οδησσός» με Ουκρανούς ναυτικούς και ναυτιλιακές στην Αθήνα

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, εκατοντάδες στελέχη ουκρανικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων μετεγκαθίστανται στην Ελλάδα. Αν και ξεκίνησε ως μια προσωρινή λύση, που προκρίθηκε τόσο λόγω της εγγύτητας των δύο χωρών όσο και λόγω πολιτισμικών παραγόντων, όπως η ορθοδοξία, τείνει να λάβει διαστάσεις μονιμότερης παρουσίας, αναφέρουν πηγές της ναυτιλιακής αγοράς.

Με δεδομένο ότι εκατοντάδες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες απασχολούν σε καράβια τους χιλιάδες Ουκρανούς ναυτικούς, αξιωματικούς γέφυρας αλλά και πληρώματα, η μετανάστευση τώρα υπό την πίεση του πολέμου και επιχειρηματιών και επιχειρήσεων δείχνει να αποτελεί προφανή εξέλιξη. Πόσο μάλλον που η Ελλάδα διαθέτει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα και αναπτυγμένα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως το οποίο εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στόλο του κόσμου, τον ελληνόκτητο.

Εκτιμάται πως περισσότερα από 500 στελέχη ουκρανικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων μελών των οικογενειών τους, έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η έγκυρη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds. Την εξέλιξη αυτή ενίσχυσαν οι κινήσεις ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, όπως η Neptune Lines και η Technomar Shipping, που αποφάσισαν ήδη από την άνοιξη να υποστηρίξουν οικονομικά και γραφειοκρατικά τη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα των οικογενειών των ναυτικών που δουλεύουν στα καράβια τους...

Ωστόσο, τώρα ανοίγουν τα πρώτα γραφεία ναυτιλιακών επιχειρήσεων της Ουκρανίας στην Αθήνα. Ο διευθυντής διαχείρισης πλοίων της ουκρανικής ναυτιλιακής Intresco, Maksym Khaulin, μιλώντας στη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds εξηγεί πως «συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, θα έλεγα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500 άνθρωποι εδώ». Ο Khaulin έχει φέρει τα παιδιά του, τη σύζυγό του, τους γονείς και την εταιρεία του στην Αθήνα.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου και έως και την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ελλάδα έχουν φτάσει 75.942 Ουκρανοί, από τους οποίους 19.760 ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ολοένα και περισσότεροι από τους σχετιζόμενους με τη ναυτιλία Ουκρανούς μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα είναι πλέον στελέχη επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι εξ αυτών γνωρίζουν ήδη τη χώρα και έχουν υφιστάμενα επιχειρηματικά δίκτυα ή σχέσεις με την Ελλάδα, όπως η Aquavita International, ναυλωτής ξηρών φορτίων με έδρα την Ουκρανία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Στην ακτή Μιαούλη αναφέρεται ένας όχι μικρός αριθμός ουκρανικών ναυτιλιακών εταιρειών που είτε αποκτάει τώρα παρουσία στην Ελλάδα είτε επεκτείνει αυτή που διέθετε ήδη, όπως η Varamar.

Τη μετεγκατάσταση στελεχών, ναυτικών και των οικογενειών τους βοηθάει, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους, και το γεγονός ότι η επίσημη ελληνική πολιτεία είναι πολύ φιλική απέναντι στους μετανάστες από την Ουκρανία. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης εκδίδουν τις λεγόμενες κάρτες προσωρινής προστασίας που επιτρέπουν στους Ουκρανούς πολίτες να εργάζονται, να νοικιάζουν σπίτια και να ταξιδεύουν ελεύθερα στη χώρα.

Είναι τέτοια η δυναμική της ανάπτυξης του ουκρανικού ναυτιλιακού λόμπι στην Ελλάδα, που πολλοί μιλούν πλέον για την ανάδυση μιας «μικρής Οδησσού» στη χώρα μας.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου