1 Αυγούστου 2012

Τα... ιπτάμενα αρκουδάκια της ελευθερίας

Μικρά λούτρινα αρκουδάκια, τα οποία "κουβαλούσαν" ταμπέλες που ζητούσαν "ελευθερία της έκφρασης" και "σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", έπεσαν με μικρά αλεξίπτωτα, κοντά στην πόλη Ιβενέτς και στα περίχωρα του Μινσκ πρωτεύουσας της Λευκορωσίας.

Το περιστατικό συνέβη στις 4 Ιουλίου, αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές της χώρας παραδέχθηκαν ότι πράγματι συνέβη. 

Το αεροπλάνο που τα έριξε, πέρασε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας από τη Λιθουανία και το είχε ναυλώσει σουηδική εταιρεία δημοσίων σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εξέφρασε την οργή του και καρατόμησε τον διοικητή της αεροπορίας και τον υπεύθυνο της συνοριακής ασφάλειας στη χώρα, επειδή ένα σουηδικό αεροσκάφος κατάφερε να ρίξει τα αρκουδάκια που μετέφεραν μηνύματα για ελευθερία.

Όπως αναφέρει το BBC, επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνοριακής Ασφάλειας, υποστράτηγος Ιγκόρ Ραχκόβσκι και ο διοικητής της Αεροπορικής Άμυνας της χώρας, υποστράτηγος Ντμίτρι Πακμέλκιν απέτυχαν στα καθήκοντά τους και εγκαταλείπουν τη θέση τους.

Σε συνάντησή του με στρατιωτικούς αξιωματούχους την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της χώρας εμφανίστηκε οργισμένος: «Γιατί οι διοικητές δεν σταμάτησαν την πτήση;» ρώτησε.
«Με ποιον συμπάσχουν; Ήταν σφάλμα συγκεκριμένων αξιωματούχων ή αποτυχία στο σύστημα αεράμυνας της χώρας;» αναρωτήθηκε.

Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε δύο Λευκορώσους που θεωρεί ότι βοήθησαν το σουηδικό εγχείρημα. Πρόκειται για τον φοιτητή δημοσιογραφίας Άντον Σουριάπιν και τον κτηματομεσίτη, Σεργκέι Μπασαρίμοφ. Εάν κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης μέχρι επτά ετών.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231207633

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου