22 Αυγούστου 2012

"Copyright" - Δικαιοσύνη ή απάτη?

Σε άρθρο του, το torrentfreak κάνει μια ανασκόπηση στις πιο ενδιαφέρουσες μάχες που έγιναν στο όνομα του copyright και τις συνέπειες που θα μπορούσαμε να ζούμε σήμερα αν το status quo επικρατούσε κάθε φορά έναντι των νεότερων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Μεταξύ άλλων:

Το 1906 οι πωλητές παρτιρούρων προσπάθησαν να εμποδίσουν την εμπορία του γραμμόφωνου, καθώς "θα σήμαινε το τέλος της τέχνης"
Τη δεκαετία του 30, οι ταινίες απέκτησαν ήχο, καθώς μέχρι στιγμής ήταν βουβές. Τα συνδικάτα των μουσικών που εργάζονταν στις ορχήστρες που συνόδευαν τις βουβές ταινίες, προσπάθησε να το αποτρέψει ή να εξασφαλίσει ανταλλάγματα.
Τη δεκαετία του 40, η κινηματογραφική βιομηχανία προσπάθησε να αποτρέψει την κατασκευή τηλεοράσεων, καθώς "ποιός θα πληρώνει για τις ταινίες, όταν θα μπορεί να τις δει δωρεάν ?"
Το 1972 οι εκδότες βιβλίων και περιοδικών προσπάθησαν να σκοτώσουν την ανακάλυψη των φωτοτυπικών μηχανημάτων.
Την δεκαετία του 70, η μουσική βιομηχανία προσπάθησε να απαγορεύσει την πώληση κενών μουσικών κασετών, γεμίζοντας τον τόπο με διαφημιστικά τύπου "Οι κασέτες σκοτώνουν τη μουσική". Το ίδιο συνέβει με τις βίντεοκασέτες το 1980.
Το 1994 ανακαλύπτεται το mp3 που μείωνε σημαντικά το μέγεθος ενός μουσικού κομματιού και η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε mp3 player (diamond multimedia) αναγκάστηκε να κλείσει λόγω των δικαστικών εξόδων - παρόλο που τελικά κέρδισε τη δικαστική διαμάχη με τη μουσική βιομηχανία.
Την τελευταία δεκαετία η τηλεοπτική/κινηματογραφική βιομηχανία προσπάθησε να απαγορεύσει τις ψηφιακές συσκευές εγγραφής από τηλεόραση (π.χ. TiVo), γιατί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσπερνούν τις διαφημίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου