4 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Καθ' οδόν προς το ρεαλισμό

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΣΚΕΨΕΙΣ

Μηνύματα στροφής στον ρεαλισμό εκπέμπει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εντός αλλά κυρίως εκτός των συνόρων, καθώς τα χρονικά περιθώρια για το κρίσιμο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, αρχίζουν και στενεύουν. 

Ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα:

Οι θέσεις περί "διεθνούς διάσκεψης για το χρέος" και περί "κουρέματος του ελληνικού χρέους" έχουν αποσυρθεί. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης ήταν σαφής, προτείνοντας αντί του "κουρέματος" ένα "μενού ανταλλαγών χρέους" με δύο ειδών ομόλογα, ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα χωρίς ημερομηνία λήξης.

Η προεκλογική ρητορεία για "μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου" αντικαταστάθηκε χθες στη Ρώμη, κατά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Ρέντσι, με μία "συμμαχία λογικής για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης".

Η ρητορική περί "ακύρωσης (ή και σκισίματος) του μνημονίου" έχει ήδη δώσει τη θέση της στη σύναψη ενός "νέου συμβολαίου" ή "νέου κοινωνικού συμβολαίου". Η μισητή "τρόικα" θα μπορούσε κάλλιστα να ανασχεδιαστεί και να ονομαστεί κάπως διαφορετικά. "Τρίο ή κουαρτέτο", είχε αναφέρει χαριτολογώντας ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στον Γιάνη Βαρουφάκη στην πρόσφατη συνάντησή τους. Εξάλλου εκπρόσωποι (κάποιοι άλλοι τεχνοκράτες) των τριών θεσμών (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) και συγχρόνως δανειστών, φαίνεται να γίνονται αποδεκτοί από την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά και η Ευρώπη από την πλευρά της αρχίζει να αποδέχεται ότι η τρόικα, όπως μέχρι σήμερα την γνωρίζαμε, τελειώνει.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για "άμεση ενίσχυση κοινωνικών ομάδων" παραπέμπονται για μετά τη νέα συμφωνία με τους εταίρους, ενώ το "πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" σπάνια αναφέρεται πλέον.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση παρέχει διαβεβαιώσεις πως οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν συντελεστεί θα παραμείνουν σεβαστές.

Ο θόρυβος που προκλήθηκε από τις πρώτες φιλολαϊκές εξαγγελίες πολλών υπουργών, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, έχει κοπάσει. Οι αρμόδιοι, για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα, υπουργοί, παραπέμπουν πλέον στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Γενικότερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι η προσεκτική μεταβολή της προεκλογικής ρητορικής της Αθήνας κατέστη επιβεβλημένη, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες αναταράξεις στην εγχώρια οικονομία, αλλά πρωτίστως προκειμένου να μην κοπεί κάθε γέφυρα με τους Ευρωπαίους εταίρους και να υπάρξει πεδίο για μία έστω δυσχερή και επίπονη διαπραγμάτευση.

Στο δρόμο προς το ρεαλισμό, καμία μεγάλη "κωλοτούμπα" μέχρι τώρα. Απλά πολλές μικρότερες!

Πηγή: Με στοιχεία από τον ηλεκτρονικό τύπο και κυρίως από το kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Γ. Βαρουφάκης: Όχι «κούρεμα» αλλά ανταλλαγή χρέους με ομόλογα
Σαπέν - Βαρουφάκης: Νέο συμβόλαιο Ελλάδας και ευρωζώνης






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Έχουμε συνηθίσει στις κωλοτούμπες των πολιτικών, τουλάχιστον να έχουν αποτέλεσμα και δεν πειράζει, ας κάνει μερικές και ο Τσίπρας. Εξάλλου και ο Σαμαράς έκανε τη μεγάλη κωλοτούμπα αμέσως μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, και τελικά έσπσε τα μούτρα του, μαζί με αυτόν και η χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή