1 Φεβρουαρίου 2015

Σαπέν - Βαρουφάκης: Νέο συμβόλαιο Ελλάδας και ευρωζώνης

Στην ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να θεσπίσει το πρόγραμμά της και να προτείνει άμεσα μέτρα για ένα "νέο συμβόλαιο" με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, συμφώνησαν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ελλάδας κκ Σαπέν και Βαρουφάκης,
όπως τούτο προέκυψε από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησής τους:

Εκεί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος του ελληνικού χρέους, αλλά μόνον ελάφρυνσής του. "Δεν πρόκειται να διαγράψουμε ελληνικό χρέος. Αυτό θα μετατόπιζε το βάρος από τον Έλληνα φορολογούμενο στον Ευρωπαίο" είπε. Επίσης ο γάλλος υπουργός, παίζοντας με τις λέξεις, αναφέρθηκε σε νέο συμβόλαιο και όχι μνημόνιο, σε τρίο ή κουαρτέτο και όχι τρόικα, γιατί όπως παραδέχθηκε "η τρόικα σήμερα στο μυαλό των Ελλήνων είναι κάτι αρνητικό", διευκρινίζοντας ότι 
οι τρεις θεσμοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ, υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε ότι "χρειαζόμαστε λίγο χρόνο", "μέχρι τέλος του μήνα θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας, περιλαμβανομένης της πρότασής μας για το χρέος".
«Με τον κ.Σαπέν καθίσαμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και θέσαμε το πρόβλημα απέναντί μας. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες πρωτεύουσες. Αν κάτσουμε στο ίδιο μέρος του τραπεζιού η επιτυχία είναι σίγουρη», είπε ο Έλληνας υπουργός.
«Δείξαμε στους εταίρους την αποφασιστικότητά μας να ακολουθήσουμε πρώτα τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδας», σημείωσε ο κ.Βαρουφάκης, ενώ τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε το κόστος για τους εταίρους μας και για να γίνει αυτό πρέπει να έρθει η ανάπτυξη ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της».

Στα θετικά της συνάντησης συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι έγινε σε "καλό κλίμα", σε αντίθεση με εκείνη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogrpup Γερούν Ντάισελμπλουμ*. Φρόντισε βέβαια στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης να αποφύγει τις κακοτοπιές, όπως στην περίπτωση της ερώτησης "πώς πάτε να διαπραγματευτείτε με τον κ. Γιούνκερ όταν έχετε χαρακτηρίσει το επενδυτικό του σχέδιο ως γελοιότητα;"**, όπου ο Έλληνας υπουργός επιδέξια απέφυγε να απαντήσει.

Πηγές: Με στοιχεία από www.ethnos.gr και www.kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Βαρουφάκης - Ντάισελμπλουμ: Διαφώνησαν στα βασικά θέματα
** Γ. Βαρουφάκης: Ηλίθιο το σχέδιο Γιούνκερ, κακή η ιδέα του Ντράγκι !






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Έχει χιούμορ ο γάλος υπουρός. Είπε να σκίσουμε το Μνημόνιο και να ονομάσουμε το καινούργιο Νέο Συμβόλαιο, Να διώξουμε την τρόικα και την κινούργια να την ονομάσουμε Τρίο. Δεν θα είναι Γιάννης, θα είναι Γιαννάκης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κολλάει και η άλλη παροιμία: Άλλαξε ο Μανωλιός κ' έβαλε τα ρούχα αλλιώς!

      Διαγραφή