9 Φεβρουαρίου 2015

Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση μετά το "Οχι" στην παράταση του προγράμματος

Παρά τις επίμονες συστάσεις των εταίρων, ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τη συζήτηση χθες το βράδυ στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δήλωσε: "Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου".

Εξάλλου εξήγγειλε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης» όπως δήλωσε.

Παράλληλα επέμεινε στη διεκδίκηση του "προγράμματος-γέφυρα", ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου, έως τότε, να φθάσει σε συμφωνία με τους εταίρους για ένα νέο πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να ισορροπήσει μεταξύ των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις (εφαρμογή του προγράμματος Θεσσαλονίκης) και της επιθυμίας να στείλει ένα μήνυμα σοβαρών προθέσεων προς τους διεθνείς συνομιλητές του, παρέθεσε ένα πλέγμα συγκρατημένων παροχών, με έμφαση την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, την πάταξη των οποίων πάγια ζητούν εταίροι και δανειστές. 

Μπορεί οι εξαγγελίες του να ικανοποίησαν τους ψηφοφόρους του (και αυτό κατά ένα μέρος λόγω των μεγάλων προσδοκιών), αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν συνέβη το ίδιο και στο διεθνές του ακροατήριο. «Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει παράταση του μνημονίου, θέτοντας ουσιαστικά τον εαυτό του σε μια μεγάλη τροχιά σύγκρουσης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στο Eurogroup της Πέμπτης» μεταδίδει το Reuters. 

Παρ' ότι πλέον η σύγκρουση με τους εταίρους και δανειστές δείχνει να είναι αναπόφευκτη, κάποιος χρόνος, για υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές ώστε να επιτευχθεί κάποια προσέγγιση, υπάρχει ακόμη...

Πηγή: Με στοιχεία από το 
www.kathimerini.gr 09.02.2015
Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου (από Τα Νέα).

Σχετική Ανάρτηση:
Εφαρμογή των προεκλογικών του δεσμεύσεων εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από τη Βουλή






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου