8 Φεβρουαρίου 2015

Εφαρμογή των προεκλογικών του δεσμεύσεων εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από τη Βουλή

Θα εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, σήμερα, πρώτη ημέρα της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. «Η δέσμευση είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας», τόνισε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προς τους εταίρους, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως και τη λιτότητα, ενώ ανέφερε πως δεν θα ζητήσει παράταση του μνημονίου. «Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου με προτάσεις για την διασφάλιση των εργαζομένων και συνταξιούχων, στήριξη των μιοκρομεσαίων επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση και το φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της διαφθοράς, κλπ. 

Πιο αναλυτικά οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

- Δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.

- Πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

- Κατάργηση προνομίων υπουργών και βουλευτών.

- Νέο κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιολόγησής τους με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

- Στήριξη της αυτοδιοίκησης με νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.

- Μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή με άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

- Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια: «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης» δήλωσε.

- Ανασύσταση της ΕΡΤ.

- Αλλαγές στο ρόλο της αστυνομίας, ενώ η ΕΥΠ μετονομάζεται σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας.

- Μετατροπή της Διεύθυνσης Μετανάστευσης σε Υπουργείο, με προτεραιότητα την άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.

- Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ενιαία φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο σε εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να καταβάλλουν τον φόρο του 2014.

- Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας.

- Στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Όμως τόνισε ότι «Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο».

- Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

- Δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016

- Καμία μείωση των επικουρικών συντάξεων. Επανέρχεται το μέτρο για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ μηνιαίως.

- Ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.

- Δημοκρατική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υλικού.

- Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων για το Λύκειο και των Συμβουλίων Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

- Ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές μας χώρες. Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 08.02.2015
Περισσότρα στο: http://www.kathimerini.gr/802875/article/epikairothta/politikh/al-tsipras-den-dikaioymaste-na-zhthsoyme-paratash-mnhmonioy






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου