24 Νοεμβρίου 2015

Ξεπουλήθηκαν οι Τράπεζες για να διασωθούν!

Έπρεπε να βρεθεί κάποια δικαιολογία, για το ξεπούλημα σε μηδαμινές τιμές των 4 ελληνικών συστημικών Τραπεζών στους Ξένους, και βρέθηκε: Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων που θα οδηγούσε σε κατάρρευσης της οικονομίας, ενώ διεσώθησαν όλες οι μεγάλες τράπεζες, αναφέρουν κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Γεγονός όμως είναι ότι η ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης οδηγεί στον αφανισμό των παλαιών μετόχων και μεταξύ αυτών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατείχε μεγάλα πακέτα μετοχών των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του Ταμείου περιορίζεται στο 2,7% στη Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 52,7% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση). Ετσι σε όλες τις τράπεζες η πλειοψηφία των μετοχών περνά σε ιδιωτικά χέρια.

Στο άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα*, υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής: 


Η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο για «κούρεμα» των καταθέσεων που θα οδηγούσε σε κατάρρευσης της οικονομίας, καθώς από τις αρχές του 2016 τίθεται σε ισχύ κοινοτική οδηγία που αφήνει ακάλυπτες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση που ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν μπορέσει να συγκεντρώσει από την αγορά τα αναγκαία ποσά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση. Προς το σκοπό αυτό επελέγη η ταχεία διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) καθώς η κλασική διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν θα ολοκληρωνόταν πριν το τέλος του έτους.

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι διαμηνύουν ότι διεσώθησαν όλες οι μεγάλες τράπεζες καθώς σε περίπτωση μη κάλυψης των βασικών κεφαλαιακών αναγκών τους από ιδιώτες τότε θα οδηγούμασταν σε διαδικασία εξυγίανσης (resolution), που θα απομάκρυνε τους επενδυτές και θα αύξανε σημαντικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης για το ελληνικό δημόσιο και συνεπώς το δημόσιο χρέος. 

Όσον αφορά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης, σημειώνουν ότι μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα υπολογίζεται ότι το ποσό που θα αντληθεί από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα ξεπεράσει τα 6 δις. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 25 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση του Δημοσίου χρέους.

Επίσης, από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί μεν να είναι μικρότερη αλλά θα είναι ουσιαστική αφού οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. «Μέχρι τώρα τα πλειοψηφικά ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ, στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, είχαν εξαιρετικά περιορισμένα δικαιώματα ψήφου φαινόμενο που αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία! », τονίζουν. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκμηδένιση, ουσιαστικά, της τιμής των μετοχών των τραπεζών, οι ίδιοι κύκλοι  αναφέρουν, ότι αυτή οφείλεται σε μια πορεία απαξίωσης του τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας τα χρόνια της κρίσης καθώς στη μη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα. 

Σχετικές αναρτήσεις:
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Καθυστερήσεις οδήγησαν σε πολύ χαμηλές τιμές διάθεσης.
Ιδιωτικοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα
Μειώνεται δραστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες μετά τις ΑΜΚ
Ολοκληρώνεται η πιο αιματηρή Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών που έγινε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου