6 Δεκεμβρίου 2016

Ρέγκλινγκ: Ελάφρυνση ελληνικού χρέους κατά 20% έως το 2060

Σε ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συμφώνησαν την Δευτέρα το απόγευμα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι αποφάσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετατίθενται για το νέο έτος.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι εφόσον εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (επί του ΑΕΠ) έως το 2060.


Όπως εξήγησε ο κ Ρέγκλινγκ, η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες βδομάδες και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018. Είπε επίσης ότι πρόκειται για τρεις δέσμες μέτρων:

  • Η πρώτη επιμηκύνει από 28 σε 32,5 έτη την αποπληρωμή ομολόγων μέρους του χρέους.
  • Η δεύτερη παρέμβαση μετατρέπει ομόλογα 42 δισ. ευρώ με κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, ενώ ο ΕΜΣ θα συμφωνήσει με την Ελλάδα σε ανταλλαγές ομολόγων που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • Το τρίτο σκέλος περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί των επιτοκίων που αφορούσαν το δεύτερο πρόγραμμα.
Ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι το κόστος θα είναι ελάχιστο για τον ΕΜΣ, ενώ θα υπάρξει ένα κόστος για την Ελλάδα από τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά που είναι ψηλότερα, ωστόσο όπως είπε αυτό θα αντισταθμιστεί σε βάθος χρόνου από τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη μείωση του χρέους. 



Δηλώσεις Ντέϊσελμπλουμ 

Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, τα μέτρα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και δεν πρόκειται να αποφασιστούν τώρα. Αυτό θα γίνει στα μέσα του 2018 με το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Τη Δευτέρα στο Εurogroup συμφωνήθηκε τα πρωτογενή πλεονάσματα να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά τη λήξη του μνημονίου το 2018. Το διάστημα που θα υποχρεωθεί η Ελλάδα σε αυτά τα πλεονάσματα θα είναι 3, 5 ή 10 χρόνια, αυτό θα το δούμε με τη λήξη του προγράμματος είπε ο κ. Ντεϊσελμπλουμ. Στην Αθήνα οι θεσμοί, εκτός από τη διασφάλιση του πλεονάσματος 3,5 του ΑΕΠ για το 2018, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν και σε ένα μηχανισμό «σοβαρών μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, που θα διασφαλίζει το στόχο και τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, το βέβαιο είναι πως η επίτευξη συνολικής συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετατίθεται πλέον για τον Ιανουάριο του 2017. 


Το Μέγαρο Μαξίμου για τη συμφωνία:

Η απόφαση του Eurogroup για εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους «αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σε σχόλιό του για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα». 

H Νέα Δημοκρατία για τη συμφωνία: 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα. Επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Η Κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη". Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία...».


Πηγές: naftemporiki.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου