1 Δεκεμβρίου 2015

Παρέδωσαν με εξευτελιστικό τίμημα στους ξένους τις κρατικές Τράπεζες

Οδήγησαν στη φυγή καταθέσεων, τον έλεγχο κεφαλαίων και επανήλθε η ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για να αποφευχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων, παρέδωσαν με εξευτελιστικό τίμημα στους ξένους επενδυτές τις ελεγχόμενες από το κράτος Τράπεζες, κόντρα στην ιδεολογία τους. Όλα αυτά τονίζει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη σε επίκαιρη ερώτηση, προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που κατέθεσε.

Και ρωτά τον Πρωθυπουργό αν έχει επίγνωση "ότι το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη απαξίωση των ελληνικών τραπεζών και ο αφελληνισμός τους" και αν τελικά εξυπηρετούνται έτσι "τα συμφέροντα του Δημοσίου".

Ολόκληρη η ερώτηση της κας Μπακογιάννη :

ΘΕΜΑ: Λάθη της κυβέρνησης στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2015

Με τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στη φυγή καταθέσεων και τον έλεγχο κεφαλαίων, επανήλθε η ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να αποφευχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων. Η συμμετοχή του κράτους σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank έγινε με τιμές €0.02, €0.03, €0.04 και €0.01 αντιστοίχως. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η αξία των μετοχών του Δημοσίου (άρα η περιουσία του ελληνικού λαού) από 25 δισ. σε 500 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση χωρίς όριο τιμής και δέχθηκε να συμμετάσχουν μόνο ξένοι επενδυτές. Επομένως, ακόμα κι αν αυξηθούν οι τιμές στο μέλλον, το κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα απ' όσα έχασε, ενώ οι ξένοι (στην πλειοψηφία τους κερδοσκοπικά funds) ελέγχουν πια τις τράπεζες με μόλις 5 δις. ευρώ. Η κυβέρνηση παρέλαβε τράπεζες με αυξημένο κρατικό έλεγχο και τις παρέδωσε με εξευτελιστικό τίμημα στους ξένους επενδυτές, κόντρα στην ιδεολογία της.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Έχει επίγνωση ότι το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη απαξίωση των ελληνικών τραπεζών και ο αφελληνισμός τους, αφού περνούν πλέον στον έλεγχο ξένων επενδυτών; Συνδέεται αυτό το ξεπούλημα με την απουσία Προέδρου στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

2. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νέων ξένων επενδυτών είναι distressed funds; Γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι είναι οι νέοι μέτοχοι που αγόρασαν τις τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές; 

Σημειώσεις: 
Το κείμενο της ερώτησης το βρήκαμε  στο www.tovima.gr 
Το τίμημα πώλησης κάθε μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς δεν ήταν 0,03 ευρώ που αναφέρει η κα Μπακογιαννη, αλλά μόλις 0,003 ευρώ. 

Σχετικές αναρτήσεις:
Ξεπουλήθηκαν οι Τράπεζες για να διασωθούν!
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Καθυστερήσεις οδήγησαν...
Ιδιωτικοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα
Μειώνεται δραστικά η συμμετοχή του Δημοσίου στις Τράπεζες
Ολοκληρώνεται η πιο αιματηρή Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών

1 σχόλιο:

  1. Πολύ αργά και κατόπιν εορτής ξύπνησαν οι πολιτικοί! πόσοι άραγε από τους 300 βουλευτές κατάλαβαν τι συναίβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή