11 Μαΐου 2016

Πανηγυρίζουν για τον «κόφτη»!

Αφηρημένα ...Σχόλια 

Συμφώνησαν στο Eurogroup στο εξής: Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα και το πρόγραμμα πέφτει έξω, αυτόματα θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» δαπανών, που θα το επαναφέρει στους αρχικούς του στόχους. Συμφώνησαν δηλαδή σε αντίστοιχες περικοπές μισθών στο δημόσιο και συντάξεων, γιατί αυτές είναι πλέον οι κύριες κρατικές δαπάνες, που θα ενεργοποιούνται αυτόματα. Συμφώνησαν σε ένα τέταρτο μνημόνιο διαρκείας!


Και όλα αυτά έναντι ενός ασαφούς ανταλλάγματος: Άνοιξε η συζήτηση για την ελάφρυνση (και όχι το κούρεμα) του χρέους, η οποία θα επιχειρηθεί μέσω μιας νέας προσέγγισης ενδεχομένως στα επιτόκια και το χρόνο αποπληρωμής. Αντί για μια άμεση οριστική λύση, η κυβέρνηση συμφώνησε να υπάρχει βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του χρέους. Μια αξιολόγηση διαρκείας!

Με άλλα λόγια, οι πιστωτές, υπό την πίεση του ΔΝΤ και του Βολφκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να δώσουν κάτι συγκεκριμένο για το χρέος, πήραν αυτό που ήθελαν: έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης που να εξασφαλίζει την αξιοπιστία του προγράμματος.

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός και το επιτελείο του, πανηγυρίζουν για τον «κόφτη»! Γιατί ήταν ελληνική πρόταση!

Και προσπαθούν δημόσια, με θριαμβευτικούς τόνους, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, να πείσουν πρώτα τους βουλευτές τους και μετά τον κόσμο, καλλιεργώντας κάποιες ακόμη αυταπάτες...

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους υπουργούς του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον «κόφτη» λέγοντας ότι δεν είναι ούτε μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο, αλλά ένας θεσμός που ήδη προβλέπεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η ενεργοποίησή του δεν θα χρειασθεί, καθώς αυτή τη φορά θα επιτευχθούν οι στόχοι! Η οικονομία εισέρχεται στον «ενάρετο κύκλο», είπε.

Ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, εκτός τόπου και χρόνου ως συνήθως, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «πετύχαμε την έξοδο της Ελλάδος από την εποχή των μνημονίων και των δανειστών»!

Πρόκειται για κάποιες ακόμη κυνικές δηλώσεις; για κάποιες ακόμη επικίνδυνες τυχοδιωκτικές ενέργειες; ή απλά για αυταπάτες που τους βολεύουν; Εξάλλου ο κ. Τσίπρας μόλις δυο-τρεις μέρες πριν είχε δηλώσει: "Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα"!. Για ότι όμως και να πρόκειται, μόνο πανηγύρια δεν δικαιολογούνται.

Σχετικές αναρτήσεις:
Ο Κόφτης, στο twitter με χιούμορ
Περί «αυταπάτης» του Πρωθυπουργού

1 σχόλιο: