6 Αυγούστου 2018

Αναγκάστηκε να αλλάξει τους αρχηγούς σε ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική

Ήρθε η χθεσινή ημέρα για να δικαιώσει τον Σκάι για μια πληροφορία που είχε μεταδώσει προ δέκα ημερών (στις 26 Ιουλίου) σχετικά με σκέψεις του πρωθυπουργού να αποπέμψει τους αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
 
Τότε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά του κατηγορώντας τον ΣΚΑΪ ότι «απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι παραμένει πιστός στην υπονόμευση και την προβοκάτσια». Την ίδια ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε την απόφαση του «να μη συμμετέχουν τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές του ΣΚΑΪ».

Χθες όμως αντικαταστάθηκαν οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις αποφάσεις της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην οποία τονίζεται ότι «νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ματθαιόπουλος Βασίλειος και νέος αρχηγός της Αστυνομίας, ο μέχρι σήμερα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Ανδρικόπουλος Αριστείδης». Αναμένεται επίσης να κριθεί και η τύχη του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη. 



Τι άλλαξε από τότε; Από τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγια στην ανατολική Αττική, όταν σε συνέντευξή τους, το βράδυ της 26ης Ιουλίου, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας όσο και οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ισχυρίζονταν ότι όλα, στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, έγιναν όπως έπρεπε και ότι δεν υπήρξαν λάθη; Από τότε πους κανένας δεν αναλάμβανε οποιαδήποτε ευθύνη για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε, ενώ παράλληλα απέδιδαν την καταστροφική πυρκαγιά στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τους εμπρηστές;

Από τότε που ο υπ. Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, με τις ωμές δηλώσεις του μετέφερε τις ευθύνες στους πολίτες; «H άναρχη δόμηση αποτελεί έγκλημα από το παρελθόν, γιατί στο Μάτι και σε όλη την ακτογραμμή οικοδομήθηκαν οι περισσότερες κατοικίες χωρίς την απαραίτητη άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους», δήλωνε στο BBC την ίδια ημέρα ο κ. Καμμένος. 

Το γεγονός ότι το κυβερνητικό αφήγημα όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά αντίθετα προκάλεσε έκρηξη οργής στους πολίτες, ανάγκασε τον πρωθυπουργό την επόμενη ημέρα, στις 27 Ιουλίου, να δηλώσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αναλαμβάνει «ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», χωρίς όμως να υπάρξει άμεσα καμιά παραίτηση ή αποπομπή.

Και η δημόσια κατακραυγή εντάθηκε, η πολιτική πίεση αυξήθηκε, για να φτάσουμε έτσι στις τελευταίες ημέρες όπου ξεκίνησε ο επιμερισμός των ευθυνών σε υπουργούς και υπηρεσιακά στελέχη. 



Παραιτήθηκε πρώτος, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (στις 3 Αυγούστου) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή», ανέφερε στη δήλωσή του ο Νίκος Τόσκας, αμέσως μετά την αποδοχή της παραίτησής του από τον πρωθυπουργό.

Απομακρύνθηκαν χθες ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, καθώς επίσης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης. Ναι, εκείνοι που ο Σκάι, «παραμένοντας πιστός στην υπονόμευση και την προβοκάτσια» (σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού), ανέφερε, προ δέκα ημερών, ότι ήταν στις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα να αποπεμφθούν προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι! 



Ανάγκάστηκε ο πρωθυπουργός να κάνει πράξη αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από την πρώτη στιγμή. Όμως πλέον μια παραίτηση και δυο απομακρύνσεις δεν επαρκούν. Η οργή έχει κάτι από τη φωτιά, δεν σβήνει πλέον εύκολα, έχει θεριέψει.

Έτσι, στις παραιτήσεις και αποπομπές, αναμένεται η συνέχεια που σίγουρα θα υπάρξει.

afirimeno.com 
To σκίτσο επάνω αριστερά είναι του Ηλία Μακρή

Σχετικές αναρτήσεις: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου