27 Ιουλίου 2018

Τσίπρας: Δεν θα επιχειρήσουμε να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», σημείωσε, σήμερα το απόγευμα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς,
όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα». 

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε σε τι ακριβώς συνίσταται η "ανάληψη της πολιτικής ευθύνης" για την τραγωδία που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τι πρακτικό αποτέλεσμα έχει αυτή η ανάληψη της ευθύνης. Πάντως, για παραίτηση ή αποπομπή κάποιου υπουργού δεν ακούσαμε τίποτα. Έτσι οι όποιοι υπεύθυνοι παραμένουν στις θέσεις τους 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι χθες το βράδυ, η κυβέρνηση, μέσω της συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αλλά και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ, ουσιαστικά απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για ολιγωρία ή ελλιπή σχεδιασμό, αποδίδοντας την τραγωδία στην ανατολική Αττική στη δράση εμπρηστών και στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ενδείξεις εμπρησμού 

Αφού αναφέρθηκε στις ενδείξεις που "οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς" ο πρωθυπουργός ζήτησε την καλύτερη δυνατή οργάνωση της άμυνας της Πολιτείας και της κοινωνίας.  

Είπε συγκεκριμένα ο Αλ. Τσίπρας: «Θα έχετε ενημερωθεί όλοι ότι οι ενδείξεις που έχουμε, και που ερευνούν ήδη οι αρμόδιες αρχές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τις φονικές πυρκαγιές είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω, ποιος είναι ο στόχος τους, και δεν πρόκειται να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών, σε παιγνίδι σεναρίων. Να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις
».

Και πρόσθεσε ο 
πρωθυπουργός: «Ξέρουμε όμως, και πρέπει να γίνει σαφές αυτό σε κάθε πολίτη, ότι έχοντας αυτή τη γνώση οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις».

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών με δεκάδες θύματα στην ανατολίκή Αττική, την ώρα που συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ομιλία Τσίπρα: 


Παραιτήσεις ή αποπομπές υπευθύνων ζητούν τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίευσης, διαφορετικά η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δεν έχει κανένα νόημα τονίζουν. Ειδικότερα:

ΝΔ: Οι ευθύνες συνοδεύονται με παραιτήσεις ή με αποπομπές

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός. 
Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες:
Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική;
Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;».

ΚΙΝΑΛ: Η παραίτηση είναι μονόδρομος 


«Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
«Ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή» τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει «η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, "στη χώρα που παρέλαβε" είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους».


ΚΚΕ: Συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης

«Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το "τα κάναμε όλα καλά" μέχρι το "αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη", δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού, να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική. Ακριβώς ότι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού.
«Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησης του, πρόλαβε, όμως, να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος, καταλήγοντας «όσο, για τη γνωστή τακτική της "καμένης γης", που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν». 

Το Ποτάμι: Η ανάληψή της ευθύνης οδηγεί σε παραιτήσεις

«Πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. 
«Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει» προσθέτει.

Πηγές: Πληροφορίες από 
ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr , Ιστοσελίδες κομμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου